Tahvil piyasasında toparlanma ABD iktisadı için makus haber

Zakariya

Global Mod
Global Mod
İyi haber, ABD Hazine tahvillerindeki getiriler tepeye yakın olabilir. Makûs haber, bu durum sakinliği daha muhtemel hale getiriyor.

Federal Rezerv’in hızlanan enflasyona cevap olarak ana siyaset faiz oranını – gecelik federal fon oranını – yükseltmek için yürüttüğü mevcut siyaset olağanda ekonomik aktiviteyi yavaşlatır. Merkez bankasının 1954’te bu tedbiri kabul etmesinden bu yana, 11 sakinlik ve yalnızca 1966, 1984 ve 1996’da üç istisna yahut yumuşak iniş oldu. Merkez bankası, sakinlik yaşanmayan bir dizi artıştan daha sonra fon oranını düşürdüğü için yumuşak bir iniş meydana gelir. Fed faiz oranlarını düşürene kadar, kredi sıkılaştırma kampanyasının bitip bitmediği yahut yalnızca durakladığı konusu belgisiz kalır.

I. Dünya Savaşı daha sonrası, fon oranındaki 100 baz puanlık bir artışın, 10 yıllık Hazine notu verimindeki 36 baz puanlık bir artışa ve 30 yıllık Hazine tahvili getirisindeki 24 baz puanlık artışa bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Getiri eğrisinde ne kadar ileri giderse, merkez bankası siyasetinin tesiri o kadar az olur.


10 yıllık tahvil getirisi 14 Haziran’da %3,48 ile tepeye ve 2011’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. bu biçimdedan beri %3,22 civarına geriledi. Fed’in referans oranını birinci kere sıfırdan %0,25’e çıkardığı 16 Mart’ta getirisi %2,18’di. (Fed faizi şu anda %1,5 ila %1,75 aralığında). 10 yıllık randımandaki yüzde 1,30’luk sıçrama, fon oranında yüzde 3,5’lik bir artış manasına geliyor ve bu da onu %4’e yaklaştıracak. Bu, hazır ve ucuz kredi denizinde yüzen ekonomik genişlemeyi öldürecek kadar yüksek.

2008 mali krizine karşılık olarak, Fed, varlıklarını 900 milyar dolardan 4,5 trilyon dolara çıkaran nakdî genişlemeyi başlattı. Akabinde pandemiyle birlikte, merkez bankasının varlıkları neredeyse iki katına çıkarak 8,9 trilyon dolara ulaştı. Tüm bu paranın büyük kısmı konut dalına, pay senetlerine ve biroldukça spekülatif finansal varlığa aktı. Pandemiye cevap olarak hükümet tarafınca sağlanan 3,75 trilyon dolardı. Merkez bankası parası tsunamisinden, Fed’in mali sıkılaştırma yoluyla büyük mali teşviklerin sona ermesine geçiş, iktisat için büyük bir şok. Sakinlik, kredi talebini frenleyecek ve inançlı limanlar için coşkuyu artıracak, hepsi de Hazine’nin faydasına aslında. Ayrıyeten, sağlam dolar, ABD devlet tahvillerini yabancılar için cazip kılmakta; 10 yıllık Hazine notunun 18 gelişmiş ülkenin 13’ünde devlet borcundan daha yüksek bir getiriye sahip olması üzere. Son iş döngülerinde, 10 yıllık Hazine notunun getirisi, sakinlik başlamadan evvel doruğa ulaştı. 2001 sakinliğinden evvel, Haziran 2000’de %6,7 ile tepeye ulaştı. Benzeri biçimde, Haziran 2006’da, 2007-2009 sakinliğinin başlamasından 18 ay evvel %5,1 ile tepedeydi.

Benzer bir durum bu yıl da ortaya çıkabilir. Perakendeciler, 2021’in sonunda aslına bakarsanız mallara doymuş olan Amerikalı tüketicilere büyük tatil satışlarını yanlış bir biçimde öngördükten daha sonra çok stoklara karşılık olarak siparişleri kesiyorlar. Tüketiciler bu biçimdedan beri dışarıda yemek yemek ve seyahat üzere hizmetlere para harcamaya başladılar. Birinci çeyrekte gerçek gayri safi yurtiçi hasıladaki %1,4’lük düşüşün yaklaşık yüzde 0,8’lik bir kısmı stok kesintilerinden kaynaklandı ve Batı Kıyısı limanlarında boşaltılan Asya’dan gelen mallar iç bölgelere taşınırken daha fazlası takip edecek. Los Angeles ve Long Beach limanlarındaki gemilerin birikmesi ocak ayında 109’dan mayıs ayında 30’a düştü.


Tüketiciler muhtemelen mal satın almaktan kaçınmaya devam edecekler. Enflasyondan arındırılmış perakende satışlar mayıs ayında üst üste 14. ay boyunca düştü. Nominal satışlar bile mayıs ayında düştü. Gerçek saatlik fiyatlar bir yıldan fazla bir müddetdir birinci kere azaldı ve Michigan Üniversitesi’nin tüketici hassaslığı endeksi, 1970’lerin sonlarına kadar uzanan bilgilerde Haziran ayında tüm vakit içinderın en düşük düzeyine geriledi. Ulusal Emlakçılar Birliği’ne göre, mevcut konut satışları mayıs ayında üst üste dördüncü ay boyunca düştü ve ipotek oranları artıp da konutlar Temmuz 2007’den bu yana en az uygun fiyatlı hale geldikçe bir yıl öncesine nazaran %8,6 geriledi.

Enflasyon da doruğa ulaşmış olabilir. Tüketici Fiyat Endeksi, mart ayında bir ay öncesine göre %1,2 yükseldi. Artışlar nisan ayında %0,3 ve mayıs ayında %1’e geriledi. Benzeri biçimde, Üretici Fiyat Endeksi mayıs ayında Mart ayındaki %1,6’lık artıştan %0,8 yükseldi. Fed, resesyonist aksiyonu yaptığını gördükten daha sonra ekseriyetle kredi sıkılaştırmadan gevşemeye geçer. Bu, 1960-1961, 1969-1970, 1981-1982, 1990-1991 ve 2001’deki durgunluklar için geçerliydi.

aynı vakitte, 1970’lerin başındaki önemli enflasyonla uğraş ederken, merkez bankası, iş döngüsünün doruğu Kasım 1973’te bulunmasına karşın, Temmuz 1974’e kadar kredi kısıtlamasından daha gevşek şartlara geçmedi. Fed artık umutsuzca enflasyon döngüsünün önüne geçmeye çalışırken, sakinlik yeterlice devam edene kadar vites küçültmeyebilir.

Tabii ki, bir çöküşü başladığında kimse zil çalarak haber vermez. Dataların ve revizyonların geç raporlanmasıyla, sakinlik belirlemenin tanınmış hakemi olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun iş tepesini belirlemesi iş döngüsünün aşağıya dönmesinden aylar yahut çeyrekler daha sonradır. Enflasyon oranları düştükçe Hazine tahvili getirilerinin düşeceği konusunda haklıysam, Hazine tahvili meblağları yükselecektir.

Wahington Post /Bloomberg Opinion – Gary Shilling