Suudi egemen servet fonu nedir?

semaver

New member
PGA Tour’un yükselen Suudi rakibi LIV Golf ile birleşeceğine dair bu haftaki sansasyonel haberin arkasında, anlaşmayı milyarlarca dolarla destekleyen bir şirket vardı: Suudi Arabistan’ın egemen servet fonu.

Fonun uzun süredir finans çevrelerinde büyük bir varlığı olmasına rağmen, Körfez dünyasını şaşkına çeviren anlaşma, Klieg’in dünyanın en anlaşılmaz şirketlerinden biri olarak tanımlanan bir Suudi şirketine ışık tutmasını sağladı.

İşte Suudi Fonu hakkında bilmeniz gerekenler.

Suudi egemen servet fonu nedir?


Sözde Kamu Yatırım Fonu (PIF), Suudi devlet fonlarında 700 milyar ABD dolarından fazlasını yöneten bir yatırım havuzudur.

Görünüşte Suudi ekonomisine fayda sağlamak için bu fonları kâr elde etmek için yurtiçinde ve yurtdışında şirketlere, gayrimenkullere ve diğer girişimlere yatırıyor.


1971 yılında kraliyet kararnamesi ile kurulan fonun merkezi Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde olup, Hong Kong, Londra ve New York’ta ofisleri bulunmaktadır. PIF, “Giga Projeleri” adını verdiği iddialı turizm ve ticari girişimleri finanse ederek son yıllarda hızla büyüdü.

Suudi fonu küresel sıralamada nasıl?


Dünyanın en büyüğü değil: Egemen Varlık Fonu Enstitüsü’ne göre bu, şu anda yönetimi altında 1.4 trilyon doları olan Norveç’inki olacak.

Suudi fonunu kim yönetiyor?

PIF’e, eski bir bankacı ve ülkenin ulusal petrol şirketi olan Suudi Aramco’nun başkanı olan Vali Yasir al-Rumayyan başkanlık ediyor. Ayrıca Riyad’da her yıl düzenlenen Çölde Davos konferansına ev sahipliği yapıyor.

Ancak analistlere göre cüzdanların arkasındaki asıl güç, Suudi Arabistan’ın fiili lideri ve Kamu Yatırım Fonu yönetim kurulu başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Salman’dır.


Prens Muhammed, fonu, Suudi Arabistan’ı Petrowealth’e olan bağımlılığından kurtarma ve ekonomisini teknoloji, sağlık ve diğer alanlara genişletme planı olan Vizyon 2030 ekonomik büyüme planının temel taşı haline getirdi.

Plan, krallığın büyük genç nüfusu için özel sektör işleri yaratırken kadınlara yeni özgürlükler sağlamayı amaçlıyor. 37 yaşındaki veliaht prens, kamu yatırım fonu varlıklarını 2030 yılına kadar 3 trilyon dolara çıkarma hedefi de belirledi.

Fon hangi yatırımları kapsıyor?


Fon, Prens Muhammed altında Uber, özel sermaye şirketi Blackstone, Japon holding SoftBank ve İngiliz Premier Ligi futbol kulübü Newcastle United gibi spor franchise’ları dahil olmak üzere bir dizi uluslararası şirkete yatırım yaptı.

Suudi çölünde Neom adlı fütüristik bir şehri destekliyor, bu yıl 72 Boeing Dreamliner satın alarak yeni bir havayolu şirketi olan Riyadh Air’i duyurdu ve “yeşil” bir stratejiye bağlı olduğunu söyledi.

Salı günü Kamu Yatırım Fonu, LIV Golf’ün sporda bir dünya devi yaratma umuduyla PGA Tour ve bir Avrupa golf kulübü olan DP World Tour ile birleştiğini duyurdu.

Tepki nasıldı?


“Şok” kelimesi sıklıkla kullanılır.

Bir yandan, bazı kilit kişiler gizli müzakerelerin dışında tutuldu. Golf tutkunları da kesinlikle bunu beklemiyordu.

Ancak Suudi çevrelerindeki pek çok kişi hevesliydi ve bunu bir olumsuz basın seline karşı bir karşı beyan olarak gördü. Suudi bir iş adamı ve kraliyet ailesinin bir üyesi olan Prens Talal Al Faysal bir röportajda, “Yalan söylemeyeceğim: bu, çoğumuzun keyif aldığı bir an” dedi.

LIV Tour 2021, egemen servet fonunun desteğiyle başlatıldığında, geleneksel golf geleneklerinden keskin bir kopuşun sinyalini verdi ve profesyonel erkek golf dünyasını anında ikiye böldü.

Bir ayrılıkçı lig ve PGA Turu için bir tehdit olarak kabul edildi. Phil Mickelson (200 milyon dolar ile) gibi golf yıldızlarını solist olmaları için cezbetti. PGA Turu, ödemelerini artırarak yetişmek için mücadele etti.

Tiger Woods gibi daha büyük yıldızlar, yeni lig ve komisyon üyesi olarak LIV’in batı yüzü haline gelen Greg Norman için sert sözler söyledi. LIV, yerleşik PGA Tour’daki en tanınmış oyunculardan bazılarını kaçırdıktan sonra, PGA onları yasakladı.


Muhtemelen vaat edilen zenginliklerle tatlandırılmış gizli toplantılarda.

Prens Muhammed’in yakın bir sırdaşı olan Bay al-Rumayyan, son bir buçuk aydır PGA Tour komiseri Jay Monahan ile görüşmelere liderlik ediyor.

Açıklamanın ardından Monahan, “İnsanların bana ikiyüzlü diyeceklerini biliyorum” dedi. “Ama koşullar değişiyor.”

Peki ya kinler ve tartışmalar?


Yeni lig, egemen servet fonu, Suudi hükümeti ve kraliyet ailesi bir noktada bir skandal patinasını kapladı.

LIV’in doğuşu, PGA Tour ile yasal bir savaşı ateşledi ve PGA Tour, Tour’un LIV’i engelleme çabalarının golfün iş piyasasına zarar verip vermediğini araştıran Adalet Bakanlığı antitröst müfettişleri tarafından incelemeye alındı.


Suudi yatırım fonu, eski Başkan Donald J. Trump’ın damadı Jared Kushner başkanlığındaki bir yatırım şirketi; ve eski Hazine Bakanı Steven Mnuchin başkanlığındaki bir diğeri.

Rus altyapısına yatırım yaptı. Türk güvenlik yetkililerine göre, Suudi muhalif yazar Jamal Khashoggi’nin katillerini Türkiye’ye götüren ve burada öldürüldüğü ve vücudunun parçalara ayrıldığı uçağı satın almakla suçlandı. Bir ABD istihbarat raporuna göre, Suudi veliaht prens suikastı onayladı.

Suudi hükümeti, serbest araba kullanmak için kampanya yürüten kadınları hapse attı ve eleştirmenlerin güç konsolidasyonu ve sarsıntısı olarak gördüğü üst düzey kraliyet ailesini hapse attı. Suudi Arabistan ayrıca, Suudi liderliğindeki bir koalisyonun 2015’ten beri İran destekli Husi isyancılarla savaştığı Yemen gibi ülkelerdeki yıkıcı çatışmalarda vekil bir rol oynadı.

Ne oluyor şuan?


Uzmanlar, anlaşma gerçekleşirse golfü bildiğimiz şekliyle yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

Anlaşmanın çoğu şartı açıklanmadı ve uluslararası düzenleyicilerin ve onaylaması gereken PGA Tour Yönetim Kurulu’nun incelemesiyle karşı karşıya olduğu için hala başarısız olabilir.

Salı günü açıklanan anlaşmaya göre eski rakipler arasındaki hukuk mücadelesi, uzun otların arasında bir golf topu gibi kaybolacaktı. Antitröst soruşturmasının kaderi o kadar net değil.


Sn. al-Rumayyan’ın kar amacı güden yeni şirketin yönetim kurulu başkanı olması planlanıyor. (Daha önce Uber ve SoftBank Group’ta yönetim kurulu üyesiydi.)

Geçen yıl Suudi Arabistan podcast’i Socrates’e verdiği bir röportajda, Bay al-Rumayyan golf sevgisini dile getirdi – “gerçekten eğlenceli bir spor, en iyi sporlardan biri” – ve Veliaht Prens’in kamu yatırım fonu için hedeflerini övdü.

“Buradan 2030’a kadar, önce trilyona, sonra iki trilyondan üç trilyona ulaşacağımız tam bir planımız var” dedi. “Veliaht Prens 3 trilyon dolar konusunda ısrar ediyor.”

Rice Üniversitesi’nin Baker Kamu Politikası Enstitüsü’nün Orta Doğu araştırmacısı Kristian Coates Ulrichsen, Prens Muhammed’in anlaşmasını “son derece stratejik” olarak nitelendirdi. “Orta Amerika’nın bir kısmına, Çevre Yolu’nun ötesine bile ulaşıyor ve değişen Suudi Arabistan’ın hikayesini anlatmak için onlarla gerçekten etkileşime giriyor” dedi.

Söylediği mesaj mı? Bu, 911, Kaşıkçı ya da Yemen yüzünden tanıdığını sandığın Suudi Arabistan değil.”