St stratejisi nedir ?

Firtina

New member
ST Stratejisi Nedir? Eğlenceli Bir Bakışla Keşfedelim!

Merhaba arkadaşlar! Önce itiraf edeyim, ben bu yazıya başlamadan önce düşündüm: “Acaba ST stratejisi derken bu iş bana savaş taktikleri, bilgisayar oyunları stratejileri veya romantik bir plan mı çağrıştıracak?” Ama sonra dedim ki, haydi gelin hep birlikte hem eğlenelim hem de öğrenelim!

ST stratejisi, aslında iş dünyasında ve kişisel gelişimde sıkça duyduğumuz ama bazen kulağa teknik gelen bir kavramdır. Açılımı Strengths-Threats yani “Güçlü Yönler – Tehditler” stratejisidir. Ama bunu sıkıcı bir iş raporu gibi anlatmayacağız, merak etmeyin. Biz bunu, günlük hayatımıza, ilişkilerimize ve hatta kahve siparişimizi yönetmeye uyarlayabiliriz.

ST Stratejisine Erkek Bakışı: Çözüme Giden Harita

Şimdi erkeklerin bu işteki yaklaşımına bakalım. Çoğu erkek, strateji denince aklına hemen “harita, rota, çözüm odaklı plan” gelir. Düşünün ki, bir iş toplantısındasınız ve rakip firma ürünlerini piyasaya sürdü. Erkek beyinleri hemen şöyle düşünür:

1. Güçlü yönleri belirle: Bizim ürünlerimiz hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Kalite mi, hız mı, fiyat mı?

2. Tehditleri analiz et: Rakip ne yapıyor, hangi açılardan bizim önümüzü kesebilir?

3. Plan oluştur: Güçlü yönleri ön plana çıkar, tehditleri etkisizleştir.

Bunlar klasik bir ST stratejisi adımları gibi görünse de, erkek yaklaşımı genellikle çözüm odaklıdır. Yani sorun ne, çözüm ne, adımlar ne? Hızlı ve net bir yol haritası arar. Bu yaklaşım bazen direkt ve kısa olabilir, ama iş dünyasında gerçekten etkili.

ST Stratejisine Kadın Bakışı: Empati ve İlişki Üzerinden Planlama

Kadınlar ise ST stratejisine biraz daha farklı bir açıdan yaklaşır. Onlar güçlü yönleri ve tehditleri analiz ederken, aynı zamanda insan ilişkilerini ve duygusal dinamikleri de hesaba katar. Mesela bir proje grubu içinde bir tehdit algısı oluştuğunda, kadınlar şöyle düşünür:

- Bu durum takım arkadaşlarımı nasıl etkiler?

- Kim kendini baskı altında hissedebilir?

- Güçlü yönleri kullanarak hem iş hem de ilişkiler açısından nasıl pozitif sonuç elde edebilirim?

Yani kadın yaklaşımı, sadece “neyi nasıl çözebilirim” değil, aynı zamanda “bunu yaparken insanlarla nasıl daha sağlıklı ve etkili bir iletişim kurabilirim” sorusunu da içerir. Empati ve ilişki odaklılık, ST stratejisinin kadın versiyonunu daha esnek ve uzun vadeli kılar.

ST Stratejisini Günlük Hayata Uyarlamak

Şimdi gelin, ST stratejisini ofis dışına taşıyalım. Örneğin evde bir akşam yemeği planladığınızı düşünün. Erkek yaklaşımıyla hızlıca şöyle bir liste çıkarabilirsiniz:

- Güçlü yönler: Benim yemek yapma becerim yüksek, malzemeler elimde, tarif basit.

- Tehditler: Fırın bozulabilir, tarif zor olabilir, misafir geç kalabilir.

- Plan: Önce malzemeleri hazırla, riski azaltmak için yedek plan yap, zamanında başla.

Kadın bakışı ise şöyle olabilir:

- Güçlü yönler: Ben yemek yapmayı severim, ailemle vakit geçirmek iyi gelir, misafirin damak tadını biliyorum.

- Tehditler: Misafir aç kalırsa üzülür, tarif fazla acı olabilir, atmosfer stresli olabilir.

- Plan: Yemeği hazırlarken misafirin tercihlerini dikkate al, birlikte yapabileceğiniz bir etkinlik ekle, ortamı samimi kıl.

İşte fark burada: Erkekler daha çok sonuca odaklanırken, kadınlar süreci ve ilişkileri de planlarına dahil eder.

ST Stratejisi ile Mizah Katmak

ST stratejisini sadece ciddi iş ortamına sıkıştırmak zorunda değiliz. Hayatın her alanında eğlenceli bir şekilde kullanabiliriz. Mesela sosyal medya krizini düşünelim:

- Güçlü yönler: Komik ve yaratıcı içerik üretiyoruz, takipçimiz çok.

- Tehditler: Rakip marka viral olabilir, kötü yorumlar çıkabilir.

- Plan: Erkek beyni “Hemen çöz, postu at, kriz yönetimi yap” der. Kadın beyni ise “Yorumu nasıl zararsız bir şekilde yanıtlarım, takipçilerle empati kurarım” der.

Böylece ST stratejisi hem etkili hem de eğlenceli bir oyun haline gelir. Hatta bir arkadaş grubunda “ST stratejisi uyguluyoruz” demek bile başlı başına komik bir sohbet başlatabilir.

Sonuç: ST Stratejisi Hem Ciddi Hem Eğlenceli

Kısaca özetlemek gerekirse:

- ST stratejisi, güçlü yönleri kullanıp tehditleri yönetmek için kullanılan bir araçtır.

- Erkek yaklaşımı genellikle çözüm odaklı ve stratejik adımlar içerir.

- Kadın yaklaşımı ise empati ve ilişki odaklıdır, süreci ve insan dinamiklerini de göz önünde bulundurur.

- Günlük yaşamda yemek yapmaktan sosyal medyaya kadar her alanda uygulanabilir.

- Mizahi bir şekilde yaklaştığınızda, ST stratejisi sadece bir iş planı değil, eğlenceli bir oyun gibi de olabilir.

Sonuç olarak, ST stratejisi hem iş dünyasında hem kişisel yaşamda hayat kurtaran bir kılavuzdur. Ama en güzeli, onu ciddiyetle uygularken bir parça mizah ve yaratıcılık katmaktır. Çünkü bazen en iyi strateji, planlı bir kahkaha ile gelir!

Bu yazıyla hem öğrenmiş hem de gülmüş olduk, öyle değil mi?

---

İstersen, ben bunu forum formatına uygun olarak kısa başlıklarla ve parça parça sohbet havası verecek şekilde de yeniden düzenleyebilirim, böylece kullanıcı yorumları eklenmiş gibi doğal bir etkileşim hissi yaratır. Bunu yapmamı ister misin?