PPK metninin satır ortalarının saklı şifresi: Sıkılaştırma mı geliyor?

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Dün her ne kadar gündemin bir numarası olmasa da, ya da daha farklı bir bakış açısıyla kararı belirli olsa da, TCMB’nin olağan Para Siyaseti Şurası (PPK) toplantısı göz ucuyla da olsa takip edildi. Piyasalar, realitede, TCMB’den, süratle ortodox para siyasetine geri dönerek fiyat istikrarı odağında ‘savaşmasını’ ve kaybettiği repütasyon ve kredibiliteye geri kazanmasının bekledi. Lâkin, mevcut ortamda faiz artırım sonucunın siyasi açıdan fazlaca da kolay bir karar olmadığının da altını çizmek gerekiyor.

TCMB siyaset faizini iddia edildiği üzere %14 düzeyinde sabit tutarken, siyaset metninin büyük bir kısmı da bilinen, yinelanan hatta ezberlenen söz öbekleri ile doluydu. Lâkin, siyaset metnini satır ortalarında, pek de alışık olmadığımız yeni bir cümle dikkatimizden kaçmadı: “Kıymetlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite siyaset adımları devreye alınacaktır.”

Bu ibare, niçinse, bizlerde, TCMB’nin ‘sıkılaştırma’ adımına geri dönebileceği izlenimini uyandırdı. olağan olarak sıkılaştırma derken, direkt olarak siyaset faizinin artırılmasından da kelam etmediğimizin altını peşinen çizelim. TCMB, geçmiş yıllarde olduğu üzere, faiz koridorunu (üst bandını) faal bir siyaset aracı olarak kullanmaya bir daha başlayabilir. Geç likidite penceresi faiz oranının (ceza faizi) şu anda %18,50 olduğunu unutmamak gerekiyor. Enflasyonun %70 düzeyinden olduğu düşünülürse, koridorun üst bandının ne kadar artırılacağı da yahut bu istikamette izlenecek adımları büyük değer arz edecektir. Hatırı sayılır bir atılım, sıkılaştırma tesiri yaratacağı üzere, TL’ye en azından ‘nefes’ olabileceğini düşünüyoruz. şüphesiz, yanılma hissemizin da yüksek olduğunu peşinen not düşmüş olalım. İzleyip goreceğiz.

USDTRY kurunun uzun bir müddetdir hedeflediğimiz teknik düzeylere ulaşması akabinde, bilanço risklerine karşı almış olduğumuz uzu pozisyonlarımızı realize ettik. USDTRY cephesinde bir mühlet TCMB’nin siyaset metnine eklediği yeni ibarenin ne olduğu izleyerek ya da yeni bir teknik formasyon oluşana kadar kenarda bekleyeceğiz. Borsa cephesinde ise, şirketlerin pay geri alım planları endeks üzerinde tesirli olmaya devam ediyor. BIST100 endeksi günü %1,4 yükselişle tamamlarken, Türkiye’nin yabancı indinden risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi hudutlu da olsa 735 seviyesinden 725 düzeyine kadar geriledi.

Dün her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB’nin haftalık Para ve Banka ve Menkul Değer İstatistiklerini takip ettik. 20 Mayıs ile biten haftada, parite ve fiyat tesirinden arındırılmış sayılara bakılırsa, gerçek şahısların döviz mevduatları (DTH) evvelki haftaya bakılırsa 0,15 milyar dolar, hükmî kişilerin ise 0,9 milyar dolar azaldı. Toplam DTH ölçüsü ise 214,5 milyar dolar seviyesinde.

TCMB’nin brüt döviz rezervleri yaklaşık 1,2 milyar dolar azalışla 60 milyar dolar, altın rezervleri ise fiyat hareketi kaynaklı olarak 0,5 milyar dolar azalışla 40,2 milyar dolar düzeyinde geriledi. Toplam brüt rezervler ise 100,3 milyar dolar ile Temmuz 2021 yılına geri dönmüş oldu. Swap hariç net rezervler eksi 62,8 milyar dolar ile manalı bir değişim göstermedi.

BDDK bilgilerine nazaran KKM stok ölçüsü 874,8 milyar TL düzeyine yükseldi. KKM’nin bir YP enstrüman olduğu düşünülürse, YP cinsi mevduatın toplam mevduat ortasındaki hissesi %69,65 ile tüm vakit içinderın tepesinde seyretmeye devam etti. Yurtdışı yerleşiklerin pay senedi ve tahvil stoku, 20 Mayıs ile biten haftada 0,67 milyar dolar azaldı. Son 5 haftada çıkışı ölçüsü 2,3 milyar dolar olarak (gayet yüksek) gerçekleşti!

Yurtdışı cephede ise, global piyasaların günü olumlu bir biçimde tamamladıklarını gördük. ABD’de Macy’s Inc, Dollar General Corp ve Dollar Tree üzere perakendeci şirketlerden gelen olumlu yıllık satış beklentileri, kelam konusu paylarda çift haneli yükselişe yol açarken, Nasdaq endeksi dün geceyi %3’e yakın bir yükselişle tamamladı. Öte yandan, Rusya Devlet Lideri Putin, İtalya Başbakanı Draghi ile yaptığı toplantıda, yaptırımların kaldırılması halinde besin krizinin tahliline katkı sağlayabileceklerini söylemesi de piyasaların moralini destekledi.

Asya payları, bölgesel teknoloji firmaları ve ABD’li perakendecilerden gelen kuvvetli sonuçlar yardımıyla bu sabah yeşillere büründü. FED’in Çarşamba günü yayınlanan Mayıs ayı (bundan evvelki toplantısının) tutanakları, Haziran ve Temmuz aylarında her biri 50 baz puanlık iki artış beklentisini teyit etti, siyaset yapıcıların yılın ilerleyen aylarında bir duraklama potansiyeli önermeleri, piyasalar cephesinde dün yaşanan optimist havanın da aslında bir göstergesiydi. ABD’de açıklanan konut satışları yahut büyümenin öncü göstergesi olan PMI sayılarının beklentiyi karşılayamaması da (resesyon endişesi), faiz artırım suratının sanıldığı kadar süratli gitmeyeceğini kanıtı olarak ön plana çıkmıştı.

Havanın dün akşam optimiste dönmesi daha sonrasında, inançlı liman doların da sürat kestiği, doların piyasa kuru olan DXY’nin 101,4 düzeyine kadar gerileyerek son 1 ayın en zayıf düzeyine gerilediğini görüyoruz. Misal bir biçimde, doların piyasa faizi olan 10 yıllıklar da %2,70 düzeyinin tabanlarına kadar gevşeyerek son 5 haftanın en düşük düzeyini test etti. Doların geri adım atması ile GBPUSD paritesi 1,2830 amacı ile yeninde tarafını üste çevirirken, emsal bir biçimde EURUSD paritesinde de bir daha sert bir düşüşün kapısını aralayan 1,0830 düzeyine gerçek yavaş yavaş ilerlediğini görüyoruz.

Dolar getiri ile aykırı korelasyona sahip altın ve gümüşün ise bugün grafiklere yazılacak kapanış kıymeti (haftalık kapanış) büyük kıymet arz edeceğinin altını çizelim. Gümüş 21,85 – 22,00 dolar düzeylerinde olan yatay takviye düzeyinin bu sabah itibariyle üzerinde kapanış yapmak istediğini gösterir bir biçimde 22,10 dolar düzeyine yükselirken, altın ise nokta manasında 1,855 dolar düzeyindeki teknik düzeyde süreç görüyor. Haftalık kapanışının sırası ile 1,855 ve 22 dolar düzeylerinin üzerinde olması, alım için kenarda bekleyen yatırımcıların yeni haftaya daha moralli başlamasına niye olacaktır!

Dolar bedel kaybederken, üstteki paragrafları adeta nakış işler üzere dizmeme karşın, Bitcoin’in hala daha 29bin dolar düzeylerinden kurtulamamış olması da güzelimize gitmedi. Teknik mânâda sevmediğimi ve aşağı istikametli bir formasyonun oluşmaması için, haftanın 31bin doların üzerinde kapanması gerekiyor.

Mali piyasaların gündemide bugün, FED’in favori endeksi olan çekirdek PCE (beklenti yıllık bazda %4,9 artması) kıymetle takip edilecektir. İçeride ise Moody’s sonucu gelebilir. Son dakika haberi ile haftayı kapatalım: Türkiye güne akaryakıt artırımı ile sigara ve alkollü içeceklerde vergi artışı kaynaklı artırımlarla başlıyor. Bu tablo enflasyonun fitilini daha da ateşleyecektir.

iktisatbank.com