Odtü metalurji ve malzeme mühendisliği kaç bin ?

Firtina

New member
Odtü Metalurji ve Malzeme Mühendisliği: Bir Yolculuğun Başlangıcı

Bir sabah, üniversite sınavlarına bir yıl kala, İstanbul'un gürültüsünden uzak, sessiz ve sakin bir kafede oturuyordum. Odanın köşesindeki pencereden dışarı bakarken, gözlerim yeni bir dönemin, yeni bir hayatın başlangıcına odaklanmıştı. Şehirdeki bütün o karmaşa, sınav stresi ve belirsiz gelecek düşünceleri bir anlığına geride kaldı. O anda düşündüm ki, aslında herkesin hayatında bir dönüm noktası vardır. Benimki, belki de ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümüne girmekti. Bu yazıyı, kendi deneyimlerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak paylaşmak istiyorum. Dilerseniz, bu yolculuğun bir parçası olun.

Bir Hedefin Peşinden Koşarken

Küçükken, bir fabrikada çalışan babamın, demir çelik parçalarını şekillendirirken ki hayranlıkla bakışlarımı hatırlıyorum. Bir çocuk için oldukça sıradan görünen bu anlar, aslında beni bir mühendis olma yolunda yönlendiren ilk adımlar olmuştu. Babam, hep stratejik düşünmeyi, çözüm odaklı olmayı öğretirdi. "Her malzeme, ona en uygun çözümü bulduğunda en iyi şekilde işlenir," derdi. O zamanlar anlamamıştım ama bu sözler, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği'ne olan ilgimi zamanla artırdı.

ODTÜ'de bu bölüme başlamak, sanırım çoğu gencin hayalindeki o büyük üniversiteye adım atmak gibiydi. Ailesinin "İyi bir mühendis olursun," dediği, öğretmenlerinin "Sınavı geçmek zor değil, ama buraya girmek çok zor," şeklinde cesaretlendirdiği bir hedef. O sıralarda, bir grup arkadaşım da aynı hedefe kilitlenmişti. Ancak her birimizin yaklaşımı farklıydı. Kemal, pratik çözümlerle ilerlemeyi seven, stratejik düşünen bir insandı. Asla bir problemle karşılaştığında kaçmaz, hemen çözüm arardı. Aynı sınıfta olduğumuz Özge ise daha farklıydı. Empatikti, insanları anlayan ve olayları bir bütün olarak görmeye çalışan biriydi. Bu farklılıklar, bizim birbirimizle nasıl çalıştığımızı etkiledi.

Hedefe Adım Adım

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümüne girebilmek için gerekli puanı almak, o dönemde İstanbul’daki çoğu gencin gözünde neredeyse imkansız bir hedef gibiydi. Kemal ve Özge, her gün sabah 7’de kalkıp, birlikte ders çalışmaya başladılar. Kemal’in yaklaşımı, her konuyu derinlemesine çözümleyip pratikte nasıl uygulayabileceklerini görmekti. Özge ise, çalışmaları sırasında diğer arkadaşlarını motive etmeye çalışıyordu. "Bu sadece bir sınav değil, hayatımızı etkileyecek bir karar," diyerek, herkesin gücünü birleştirmesini sağlıyordu.

Özge'nin yaklaşımı bana her zaman farklı gelmiştir. Kadınların empatik bakış açıları, bazen teknik bir alanda avantaj gibi görünmeyebilir. Fakat Özge, bir grup çalışmasında en zor problemi bile çözebilmek için herkesin katkısını almayı başardı. Birlikte çalıştıkça, Kemal’in çözüm odaklı, Özge'nin ise insanları bir arada tutan yaklaşımı çok daha iyi sonuçlar vermeye başladı.

Bir Yıldız Doğuyor: ODTÜ'ye Kabul

Günler geçti, bir yıl sona erdi ve beklenen sınav günü geldi. Sonunda sonuçlar açıklandığında, ne kadar uğraşmış olursak olalım, Kemal ve Özge için en önemli şey bir sonucu değil, yolculuklarıydı. Özge, ilk günden itibaren, "Başarıya giden yol, sadece tek bir yol değildir. Çeşitli yollar olabilir, önemli olan doğru yolu bulmaktır," demişti. Bu bana çok şey öğretti.

Kemal, çözüm odaklı bir şekilde her soruyu parçalara ayırarak çözmeye çalıştı ve sonunda, ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümüne kabul edildi. Özge de öyle. Ama bu, onların sadece sınavda başarılı olmasından ibaret değildi. Bu, aynı zamanda birlikte öğrendikleri, birbirlerinden farklı bakış açılarını kabul ettikleri bir başarıydı.

Toplumsal Yansımalar ve Gerçek Dünya

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ni kazanmak, sadece kişisel bir başarı değil, aynı zamanda toplumsal anlamda da büyük bir adımdı. Mühendislik eğitimi, toplumun gelişmesinde ve teknolojinin ilerlemesinde temel bir yapı taşıdır. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik için de kritik bir rol oynamaktadır. Bu bölümdeki mühendisler, demir-çelik üretiminden, yeni malzemelerin keşfine kadar birçok alanda önemli işler yapmaktadırlar. Bu alandaki mühendislerin kararları, sadece şirketlerin değil, aynı zamanda dünyanın geleceğini şekillendiriyor.

Kadınların mühendislik gibi teknik alanlara daha fazla katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir adım olacaktır. Özge ve onun gibi kadın mühendisler, sadece empatik bakış açılarıyla değil, aynı zamanda teknik bilgi ve becerileriyle de sektördeki yerlerini alacaklardır. Bu, toplumsal olarak daha dengeli ve sürdürülebilir bir mühendislik dünyası yaratmamıza yardımcı olacaktır.

Sonuç: Bir Hikayenin Başlangıcı

Kemal ve Özge’nin hikayesi, ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümüne kabul edilen, bu alanda kariyer yapmayı hedefleyen herkese ilham verebilir. Sadece çözüm odaklı düşünmek değil, aynı zamanda insanları anlamak ve farklı bakış açılarına değer vermek de bu yolculukta önemli bir yer tutar. Her bireyin kendi benzersiz bakış açısını birleştirerek, dünyayı değiştirme potansiyeline sahip mühendisler olarak yetişmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Sizce, mühendislik gibi teknik bir alanda empati ve insan ilişkileri nasıl daha etkili olabilir? Kadınların mühendislik dünyasında daha fazla yer alması için neler yapılmalı? Bu konular üzerinde forumda birlikte tartışmak, farklı bakış açılarını daha da derinlemesine incelemek heyecan verici olacaktır.