niye tüm dermatologlar güneş kollayıcı krem öneriyor?

Yasmin

New member
Güneş bizi yaşlandıran ana etken aslında. O sebeple en tesirli yaşlanma zıddı krem güneş kollayıcıdır. Öncelikli yatırım yapılmasını elzem görüyorum. niye mi?

Deri iki katmandan oluşuyor. Epidermis (üst katman) ve dermis (alt katman) olarak sıralayabiliriz. Güneş dediğimizde ise iki ışık tipinden kelam ediyoruz. Biri UVA bir başkası ise UVB ışınları olarak ayırabiliriz. UVB ışınları derinin üst katmanında kalırken, UVA ışınları alt katmana geçebiliyor.

Bulutlu günlerde bile tesiri gösteren ve hatta camdan içeri sızan UVA ışınları dünya yüzebir daha yansıyan ultraviyole ışınlarının %95’ini oluşturuyor. Bu ışınlar fotoyaşlanma dediğimiz cildin dayanak yapılan olan kollajen ve elastin liflerin dokusunu kaybetmesine ve cilt sıkılığının azalmasına niye oluyor. Bunun yanısıra güneş alerjisi olarak bilinen kızarıklık, kaşıntı, polimorf ışık erüpsiyonu şikayetlerinin de sebebini oluşturuyor. Hamilelik maskesi, sık yenidenlayan omuzda, yanak ve alında koyu lekeler ve hatta cilt kanseri oluşumuna da ebep oluyor.

özetlemek gerekirsesı UVA dediğimizde akla gelen ;

  • Yaşlanma
  • Güneş alerjisi
  • Leke problemlerı
  • Cilt kanseri önlemek için kesinlikle güneş esirgeyici kullanmalıyız.
Gelelim öbür UVB ışınlarına..

UVB ışınları güneş ışınlarının %5’ini oluştururlar. Bulut ve camlardan geçemezler lakin derinin üst katmanına nüfuz edebilirler. Reaktif oksijen radikallerine karşı bariyer işlevini güzel sağlayamadığımızda bronzlaşma, güneş yanıkları, güneş alerjisi ve cilt kanserlerinden sorumludurlar.

özetlemek gerekirsesı UVB dediğimizde ”güneş yanıklarından’‘ kelam ediyoruz.

Güneş kremi seçerken hem UVA birebir vakitte UVB müdafaa sağlamasına kesinlikle dikkat etmeliyiz. Gerçek güneş koruyucuyu seçmek kimi vakit baş karışıklığı yaratabilir. Etiket okurken dikkat etmek için birkaç ipucundan kelam etmek istiyorum. UVA ve UVB ortak muhafaza maksadıyla geniş spektrumlu (broad band) yazması son derece değerlidir.

  1. UVA MÜDAFAASI: PPD / PA
UVB MÜDAFAASI : SPF kıymetleri ile ölçülür.

SPF’nin dört farklı muhafaza seviyesi vardır: düşük (6 -10 faktör), orta (15 -25 faktör), yüksek (30 -50 faktör) ve çok yüksek (50+ faktör). Pekala bu SPF numaraları ne söz ediyor?

Cilde SPF faktörlü bir eser uygularsa, yanma müddeti ( cildinizin kaç dakikada kızardığı) muhafaza faktörü ile çarpılır ve güneşin altında yanmadan kaç dakika kalabileceği belirlenir. Pekala buna güvenmeli miyiz? Asla..Güneş koruyucularda ne kadar fazlaca uygulama yaparsanız o kadar fazlaca korunursunuz. Bu sebeple dışarı çıkmadan 30 dakika evvel sürülmesini ve kesinlikle 2 saatte bir kremleri yenilemeyi öneriyoruz. Denizde, suda uzun mühlet kalınacağı periyotlarda suya güçlü formüller tercih edilmelidir. Güneşten koruyucular yüzme, çok aktivite ve kurulanma daha sonrası tekrar uygulanmalıdır.

Koruma karşılığı cilt tipinize bakılırsa de değişecektir. Hamile ve çocuklarda fizikî bariyer oluşturan titanyum dioksit ve çinko oksit içerikli filtreleri tercih etmek hala inançlı gözüküyor lakin bu kremler beyaz renk bırakarak, yapışkan bir doku hissi veriyor. Fizikî filtreler; ışığın deriden emilmesini engelleyerek ışığı yansıtırlar fakat kimyasal filtreler ışığı emerek, zararsız ısı ya da ışık olarak geri verirler. Kimyasal filtreler içinde PABA, sinnatlar, salisilatlar ve benzimidazoller en önemli UVB koruyucular iken; benzofenonanlar, metinil antranilat ve kamfor bileşikleri UVA ışınlarına tesirlidir. Lekeli ciltler için ise renkli güneş koruyucular ön plana çıkarken; rozase yada kızarık hassas ciltler için kimyasal filtrelerden uzak durmayı öneriyoruz.

ÖZETLE;

İyi bir güneş koruyucuda hem UVA hem UVB filtresi, suya ve tere güçlü olması, yüksek muhafaza faktörü içeriği, maliyetinin erişilebilir ve sürdürülebilir olmasını yanısıra alerjik veyahut irritan olmamasını bekliyoruz.

Kişiye özel uygulama için, kesinlikle dermatolog denetiminde eser seçmeyi öneriyoruz. Unutmayın cilt bakımı bilginin sihrini taşır. Pekala sizin seyahat çantanızın en vazgeçilmezi nedir?


Dr.Işıl Kamberoğlu Turan

Dermatoloji Uzmanı

Medicana Bursa