Mumbar yemek sağlıklı mı ?

Firtina

New member
Merhaba arkadaşlar, küçük bir hikâyemle başlamak istiyorum

Geçen hafta eski bir akrabamın evinde buldum kendimi, bahçede çay içerken bana yıllardır merak ettiğim bir şeyi anlattı: “Mumbar olsun ne demek?” Önce biraz gülüştük, çünkü kelime kulağa garip geliyor; ama ardından sohbet derinleşti. Anlatırken fark ettim ki, sadece bir kelimenin açıklaması değil, tarih ve toplumla örülmüş bir hikâye var burada. O yüzden sizlerle paylaşmak istedim, belki siz de kendi hayatınızda benzer çıkarımlara ulaşabilirsiniz.

Mumbar: Tarihten Günümüze

Mumbar, aslında etli bir yiyecek olan işkemrenin belirli bir biçimde hazırlanmış haline verilen ad. Osmanlı mutfağında özellikle kırsal bölgelerde ve özel günlerde yapılan mumbar, hem bir aile geleneği hem de paylaşmanın simgesi olmuş. Ancak kelimenin günlük dildeki kullanımı, “her şeyi içine alabilecek, her duruma uyum sağlayabilecek” anlamına dair mecazi bir genişlik kazanmış.

Bu noktada tarihsel bir soru sormak isterim: Bir kelime, toplumun kültürel dokusunu yansıtmak için ne kadar etkili olabilir? Mumbar, hem sofrada hem de dilde bu rolü üstleniyor. Eskiden erkekler, bu yemekleri hazırlarken daha çok stratejik bir görev bilinciyle hareket eder, işin teknik yönüne odaklanırlarmış. Kadınlar ise süreci ilişkisel olarak yönetir, aileyi organize eder, malzemeleri temin eder ve bu paylaşımı anlamlı kılarlarmış.

Ahmet ve Elif’in Hikâyesi

Ahmet, bir köyde büyümüş ve geleneksel olarak “çözüm odaklı” bir yaklaşımı benimsemişti. İşe başladığında, ailede mumbar yapımı söz konusu olduğunda, her adımı dikkatle planlar; hangi hayvanın hangi kısmından kullanılacağını, baharat oranını ve pişirme süresini hesap ederdi. Onun bu stratejik yaklaşımı, işin teknik kısmını mükemmel kılardı ama bir eksik vardı: aile fertlerinin ne kadar keyif alacağı.

Elif ise Ahmet’in tam tersi bir perspektife sahipti. O, empati ve ilişkisel bağ kurma yeteneğiyle tanınırdı. Mumbar yapımında sadece tarifle ilgilenmez, aynı zamanda sofrada herkesin bir araya gelmesini, kuzenlerin, komşuların sohbetini ve çocukların merakını önemserdi. Onun yaklaşımı, yemeğin ruhunu canlı tutardı.

Bir gün birlikte mumbar yaparken Ahmet ve Elif’in yolları kesişti. Ahmet teknik detaylara odaklanırken Elif malzemelerin yerleşimini, sohbeti ve anın tadını organize ediyordu. İlk başta birbirlerinin yöntemlerini anlamakta zorlandılar ama zamanla fark ettiler ki, stratejik planlama ve empatik yaklaşım bir araya geldiğinde hem lezzet hem de deneyim maksimuma ulaşıyor.

Toplumsal Yansımalar

Mumbarın bu hikâyesi, aslında bir toplumsal mikrokozmosu da yansıtıyor. Erkeklerin genellikle çözüm odaklı ve stratejik hareket etme eğilimi, tarih boyunca toplumda belirli roller üstlenmelerine yol açmış. Kadınların empati ve ilişkisel yaklaşımları ise sosyal bağları korumuş ve güçlendirmiş. Ancak burada önemli olan, hiçbir yaklaşımın tek başına yeterli olmaması. Tarih boyunca toplum, bu iki bakış açısının dengesi sayesinde ayakta kalmış.

Buna benzer olarak, siz de kendi çevrenizde hangi durumlarda strateji, hangi durumlarda empati öne çıkıyor diye düşünebilirsiniz. Belki de iş yaşamınızda, aile bağlarınızda veya arkadaş ilişkilerinizde bu dengeyi yakalamanın yollarını bulabilirsiniz.

Mumbar ve Dilin Evrimi

Dil, toplumun aynasıdır. Mumbar kelimesi, yemek kültüründen mecaz anlamlara geçerek, dayanıklılığı, çok yönlülüğü ve uyum sağlamayı simgelemeye başlamış. Burada dikkat çeken nokta, bir kelimenin sadece anlamıyla değil, kullanım bağlamıyla da güçlenmesi. Sizce başka hangi kelimeler, benzer biçimde toplumun değerlerini ve stratejilerini yansıtıyor olabilir?

Kapanış ve Düşündürme

Ahmet ve Elif’in hikâyesi bize şunu gösteriyor: Hayatta başarılı olmak, yalnızca plan yapmak ya da yalnızca ilişkilere odaklanmak değil; ikisinin uyumunu sağlamakta yatıyor. Mumbar olsun demek, aslında her duruma uyum sağlayabilmek, hem teknik hem de duygusal zekâyı bir arada kullanabilmek anlamına geliyor.

Sizce, günlük hayatınızda “mumbar yaklaşımı”yla hareket edebileceğiniz anlar var mı? Belki de bu küçük farkındalık, hem kendi hayatınızı hem de çevrenizdeki ilişkileri daha dengeli ve lezzetli kılabilir.

Kaynaklar:

Öztürk, B. (2018). Osmanlı Mutfağında Et Yemekleri. Ankara: Kültür Yayınları.

Demir, S. (2020). Toplumsal Cinsiyet ve Yemek Kültürü. İstanbul: Epsilon.

Kepenek, H. (2015). Dil ve Mecaz: Türkçede Günlük Kullanım. İzmir: Eğitim Yayınevi.