Mikaela Shiffrin, 87. galibiyetiyle Ingemar Stenmark’ın Dünya Kupası rekorunu kırdı

semaver

New member
87. galibiyetiyle Alp Disiplini Dünya Kupası tarihinin en başarılı kadın kayakçısı olan ve cumartesi günü İsveç’in Are kentinde slalom yarışını kazanan Mikaela Shiffrin, Edwards’taki evinin yakınındaki Westin Otel’de spor yapıyor. Colorado, Nisan’dan Ekim’e kadar.

Ziyaretçiler, dağ tesisine girdiklerinde, Olimpiyatlar ve Dünya Şampiyonalarındaki dokuz altın madalyasından bazılarını kutlayan Shiffrin’e yönelik geniş bir saygı duruşuyla karşılaşıyorlar. Geçen sonbaharda bir gün spor salonunda bir aile Shiffrin’in resminin yanında fotoğraf çekerken, Shiffrin fark edilmeden yanından geçti.

Shiffrin, hayranlarına onunla yüz yüze fotoğraf çektirmeyi tercih edip etmeyeceklerini sormayı düşünmüş müydü? Utanmış görünüyordu ve “Ah hayır. Onu rahatsız etmek istemiyorum.”


Sporcular on yıllık dönüm noktalarını geçtiklerinde ve 27 yaşındaki Shiffrin, Ingemar Stenmark’ın 1989’daki rekorunu gölgede bıraktı Kariyerlerinde önemli birkaç yıl kalmışken insan merak ediyor: Ham yetenek bir yana, bunu nasıl başardılar? Shiffrin, başkalarını başarısızlığa uğratan ve hatta kariyerleri mahveden dört yaygın tuzaktan (ego, incinme, kendini beğenmişlik ve dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı şeyler) kaçınmayı başardı. Yokluğu, Shiffrin’in olağandışı başarısında çok önemli bir rol oynadı.


Shiffrin’in Colorado spor salonunun lobisindeki anekdotun gösterdiği gibi, kusurlu bir ego onun sorunu değil. Hangi yapraklar:

Yaralanma


Elit kayak yarışlarında kapıların arasındaki buzlu karın üzerine ara sıra düşmek kaçınılmazdır. Kemikleri kıran, yüksek hızlı bir çarpışma gelecek vaat eden bir kariyeri paramparça etmediğinde, özellikle sırtın alt kısmında ve dizlerde olmak üzere kronik yaralanmalar, yarışçılar saatte 60 ila 80 mil hızla hassas virajları gerçekleştirmek için muazzam kuvvetleri emdikçe oyalanır. İnatçı rahatsızlıklar ve onları köreltmek için gerekli ameliyatlar kariyerleri kesintiye uğratabilir ve bitirebilir. Bu yüzyılda, Amerikalı Bode Miller ve Lindsey Vonn veya Hırvat Janica Kosteliç olsun, neredeyse hiçbir önde gelen yarış pilotu ciddi yaralanmalardan kurtulamadı. Kariyer Dünya Kupası kazananları listesinde dördüncü olan Avusturyalı Marcel Hirscher, bir zamanlar sadece iki bacak kemiğini kırdığı için modern zamanların en mutlu kayakçısı olarak kabul ediliyordu.

Sonra, tek ciddi yaralanması 2015’te dizinde iki aylık yarışına mal olan yırtık bir medial yan bağ olan Shiffrin var. Ve bu yaralanma bile, Mikaela’nın annesi ve baş antrenörü Eileen Shiffrin o gün dağa çıkmış olsaydı asla olmayacak tuhaf bir olaydı. (Bundan sonra daha fazlası.)

Ama önce, Shiffrin’in benzersiz dayanıklılığının, her şeyden önce, dikkate değer bir niyetle karıştırılmış benzersiz bir kesinliğin bir yansıması olduğunu anlamak önemlidir.

Beş dünya şampiyonluğu kazanan ve Alplerde iki Olimpiyat altın madalyası olan tek Amerikalı olan emekli kayakçı Ted Ligety, “Yaralanmalardan kaçınmak en az yüzde 80 beceridir” dedi. “Genel olarak düşen insanlar, genellikle çok fazla risk aldıkları ve kendilerini içine düştükleri zorluklardan kurtaracak teknik becerilere sahip olmadıkları için bunu yaparlar.”


“Mikaela’da bolca bulunan tek şey teknik yetenek. Kendini riskli pozisyonlara sokmuyor ve nadir bir hata yaptığında tekniği o kadar iyi ki kötü bir düşüş olmadan uzaklaşıyor.”

15 yaşında Dünya Kupası’na ilk çıkışından bu yana Mikaela ile birlikte antrenman yapan ve onunla birlikte seyahat eden Eileen Shiffrin, kızının büyük ölçüde sakatlık yaşamamasını, tipik olarak kayak yarışçılarıyla ilişkilendirilmeyen bir özelliğe bağlıyor: dikkat.


Eileen geçen ay İsviçre’den yaptığı bir telefon görüşmesinde, “Yeteneğinin yüzde 100’ünde nadiren kayak yapıyor, daha çok yüzde 80’inde,” dedi. “O çok hesaplı ve her zaman öyle olmuştur.”

Veya Mikaela’nın ayrı bir röportajda dediği gibi, “Kayak yaparken asla hazırlıksız yakalanmak istemem” – bir profesyonel olarak onun tek önemli yaralanmasının ilminin bir parçası.

Eski bir yüksek profilli kayak yarışçısı ve tam zamanlı bir yoğun bakım hemşiresi olan Eileen, asla sonsuza kadar kızının koçlarından biri olmayı düşünmedi, özellikle de Mikaela’nın yanında her zaman ABD kayak takımlarından koçlar ve koçlar olduğu için. Eileen, 2015’in sonunda koçluk görevinden istifa etti.

İlk yarışa annesi olmadan hazırlanan Mikaela, İsveç’te bir antrenman sahasının yanında koşarken kötü bir şekilde düştü ve patikanın kenarındaki güvenlik ağına çarptı. Sağ diz bağının yaralanması sadece dinlenmeyi gerektiriyordu, ancak talihsizliğin ayrıntıları göze çarpıyordu: Mikaela’nın o gün sürdüğü pistte, bakımlı bir pistin koşullarından çok farklı, rüzgârla savrulan kar vardı.


Eileen, “Mikaela, orada olsaydım onu daha dikkatli olması için uyaracağımı düşündü,” dedi.

İki ay sonra annesiyle Avrupa’ya dönen Mikaela, ilk yarışını ve ardından iki yarışını daha kazanarak sezonu beş galibiyetle tamamladı.

2019’un sonunda Eileen, yarı emekliliği tekrar denedi. Haftalar içinde, Mikaela’nın kayağı, şaşırtıcı bir 17. sırada bitirmek de dahil olmak üzere daha da kötüye gitti. Eileen koçluk ekibine döndüğünde, Mikaela sonraki iki yarışını kazandı ve sezonun son on yarışının yedisinde podyumda bitirdi. O zamandan beri anne ve kızı bir takım olarak kaldı.

Mikaela, “İnsanlar bana hep ‘Sırrın ne?’ diye soruyor. “Açık değil mi?” demek istiyorum. Bu benim annem.’”

kendini beğenmişlik


Sporcular onlarca yıllık rutinden sonra sıkılabilirler ve bazıları hiçbir şeyin temel egzersiz ritüelinden daha yorucu olmadığını söyleyecektir. Ancak Shiffrin, stresli bulduğu rekabete eğitimi tercih ediyor. Mükemmel bir gün fikriniz, bir hipodromda 10 (veya 15) düz antrenman koşusudur.

Birkaç yıl önce Shiffrin’den sonra Killington, Vt.’deki iki Dünya Kupası yarışının ilkinde. Şafak vakti teftişleriyle başlayan bir günü ikinci olarak bitirdikten sonra, antrenörlerinin talebi üzerine bir eğitim kursu düzenlediği tesisin başka bir yerine götürüldü. Shiffrin, güneş batana kadar koşudan koşuya koştu. Alacakaranlıkta ortadan kayboldu ama geçerken kapıların tıkırtıları duyulabiliyordu.

“Bir koşu daha mı?” diye sordu Schiffrin.

Bir eğitmen, “Hava karanlık Mikaela,” diye yanıtladı. “Gitmeliyiz.”

Shiffrin ertesi gün yarışı neredeyse iki saniye farkla kazandı, bu bir kayak yarışında inanılmaz bir fark.


Kıdemli ABD Kadın Kayak Takımı baş antrenörü Paul Kristofic, “Mikaela, taktik zorluklara çözüm bulmaktan asla yorulmaz,” dedi.

Bu, Shiffrin’e eski bir kolej kayak yarışçısı olan annesi ve babası Jeff Shiffrin tarafından öğretilen bir yaklaşımdır. Mikaela bir genç yarışçıyken, ebeveynleri her ay birden fazla genç yarışta yarışma şeklindeki yaygın uygulamadan kaçındı.

Bunun yerine, Shiffrin, performansa dayalı hedefler belirleme konusundaki becerilerini geliştirmeyi vurgulayan bir karar olan uzak bir yarışta iki izole koşu yerine çok sayıda eğitim koşusunu tamamlayacağı evinin tepesinde kaldı. Yine de Mikaela yarışırken büyük başarı elde etti ve ünü ülke çapında yayıldı. Ancak Shiffrin’ler normalliği müjdelediler.

Jeff Shiffrin 2013’te Colorado’daki evinde otururken “Bu en iyi koçlar bana Mikaela’nın bir pisti parçaladığını söylediler” dedi. Ben de ‘Evet, katılıyorum ama o sadece 9 yaşında’ derdim. Ve ‘Onun için planın nedir?’ dediler.

“Ben de ‘Planlar mı? Pekala, yarın okulun Noel oyununda bir melek olmaya çalışıyor.’”

dış dikkat dağıtıcı şeyler


Mikaela’nın Dünya Kupası’ndaki ilk dokuz yılında, kar dışındaki hayatı sorunsuz geçti. 1 Şubat 2020’de ağabeyi Taylor onu Avrupa’dan arayıp babalarının Colorado’daki bir ev kazasında ciddi şekilde yaralandığını söylediğinde her şey değişti. Denver’a döndüklerinde, Mikaela, Eileen ve diğer aile üyeleri, Jeff’in 2 Şubat’taki ölümüne kadar geçen saatlerde yatağının başındaydı.

Aile kazanın ayrıntılarını vermeyi reddetti; Bir adli tıp görevlisi ölüm nedenini kafa travması olarak verdi.


Mikaela, dokuz ay boyunca yarışmayı bıraktı. Dünya Kupası’na döndüğünde yarışları kazanmaya devam etti, ancak iyi sonuçların bile rahatsız edici olabileceğini gördü.

Bir galibiyetten sonra “Oldukça üzgünüm,” dedi çünkü bu ona bir yarıştan sonra babasını bir daha asla aramayacağını hatırlattı.

2022 Pekin Olimpiyatları muhteşem performanslar getirdi. Birden fazla madalya için favori, üç kez düştü ve hiçbirini kazanamadı. Ancak bu maçlardan sonra, Shiffrin 2022 Dünya Kupası genel unvanını kazanmak için toplandı ve 2023 sezonunda, hızla – neredeyse şaşırtıcı bir şekilde – Dünya Kupası kariyer rekoru ve beşinci genel Dünya Kupası şampiyonluğuna ulaştı.


Eileen Shiffrin, “Son birkaç yıl zor zamanlar oldu, ancak bunun üstesinden gelmeyi başardık,” dedi. “Bence diğer tarafa hiç olmadığımız kadar yaklaştık ve daha işlevsel olduk.”

Tabii ki, en iyi sporcuların kişisel yaşamlarının gelecek vaat eden bir kariyeri kesintiye uğratmasının veya değiştirmesinin tek yolu aile trajedileri değildir. Aşırı hevesli bir gece hayatından karmaşık ilişkilere ve para endişelerine kadar her türlü dış sorun buna eklenir.

Ancak Mikaela, çocukluğundan beri kayaklarının altındaki kardan gözlerini alamıyor. 18 yaşına geldiğinde ona artık barlara gidip gitmediğini sorduğumu hatırlıyorum.


“Dışarı çıkıp daha sosyal olabilirim” diye yanıtladı. “Ama ben sabah 9:30’dan 10’a kadar evde olmak istiyorum. En az sekiz saat uyumazsam çalışamam.”

Televizyonda en sevdiği programları izliyor. 2017’de gülerek, “Haftamın belki de en heyecan verici yanı ‘Madam Sekreter’in yeni bölümünün çıkmasıdır” dedi.

Ve 14 Dünya Şampiyonası madalyası gibi büyük zaferlerini kutlamak için zaman ayırmayı öğrendi, tenis yıldızı Roger Federer geçen yıl onu İsviçre’deki evinde öğle yemeğine davet ettiğinde onu yapmaya teşvik ettiği bir şeydi.

Shiffrin, iki kez Olimpiyat şampiyonu olan Norveçli kayakçı Aleksander Aamodt Kilde ile iki yıldır çıkıyor. Kendi kendilerine sokağa çıkma yasakları koyan kayak yarışlarının güçlü çiftidirler.

Eileen ilişkiyi “Sağlıklı bir dikkat dağıtma” olarak adlandırdı.

“Her gece konuşuyoruz,” dedi Mikaela, “ama erkenden iyi geceler diyoruz çünkü ertesi gün yapacak çok şey var.” Plaj tatilleri baharın sonlarına kadar bekleyecek.

Geçen sonbaharda Shiffrin, Colorado’daki bir kar sporları krallığının ortasındaki evinin yakınındaki spor salonunda neredeyse bir saat boyunca sabit bir bisiklete bindi. İşi bittiğinde boynuna bir havlu sarılı çıkışa doğru yürüdü.

Koridorda, ona saygı duruşunda bulunan fotoğrafın önünde bir kalabalık toplandı. Cep telefonu kameraları tutuldu.


Çoğu Dünya Kupası yarışı galibiyeti rekorunu kırmanın eşiğinde olan kayak yarışçısı, grubun arasından geçerken yan döndü, döndü, omzunun üzerinden baktı ve gülümsedi.