Luke Shepardson, Eddie Aikau Big Wave Davetiyesini kazandı

semaver

New member
Yedi yıl sonra ilk kez, dünyanın en prestijli ve zorlu sörf yarışmalarından biri Oahu’nun Kuzey Kıyısı’na geri döndü.

Bekleyişe değdi.

Dünyanın en iyi profesyonel sörfçülerinden ve yerel efsanelerden oluşan kırk davetli, 50 fiti (50 fit) aşan dalgalardan oluşan duvarları aşarken, tahminen 60.000 seyirci sahilden ve çevredeki kayalıklardan izledi. Eddie olarak bilinen Eddie Aikau Büyük Dalga Davetiyesi, yalnızca Waimea Körfezi’ndeki dalgalar sürekli olarak 40 fitten daha büyük olduğunda gerçekleşir ki bu nadirdir.

Sonunda, Oahu’nun Kuzey Sahili’nden bir sörfçü ve cankurtaran olan 27 yaşındaki Luke Shepardson, iki kez dünya şampiyonu olan 2016 şampiyonu John John Florence da dahil olmak üzere sporun en büyük isimlerini geride bıraktı.

Shepardson, molalarda cankurtaran işinden çıkar ve koşular arasında kuleye dönerdi. Ödülünü üniformasıyla kabul etti: sarı bir cankurtaran tişörtü ve kırmızı tahta şort.


“İnanamıyorum, bu gerçeküstü, gerçek olan bir rüya” dedi.

Plaj ve çevredeki bölge, birçok kişinin kamp kurmak için kuzey kıyısına gittiği Cumartesi gecesinden bu yana kalabalık. Diğerleri neler olup bittiğine bir göz atmak için kilometrelerce yürüdü. Beklenti, etkinliğin 11 Ocak’ta yapılması planlandıktan ve ardından bir dalga değişikliği nedeniyle iptal edildikten sonra özellikle yüksekti.

Bir sörf yarışmasından daha fazlası olan Eddie, Hawaii’li bir sörfçü ve Oahu’nun Kuzey Sahili’ndeki ilk cankurtaran olan Eddie Aikau’yu onurlandıran ve kutlayan kültürel bir etkinliktir.


Aikau, cankurtaran olarak 500’den fazla kişiyi kurtardı ve son eylemi bir hizmet oldu. Hawaii ve Tahiti arasındaki antik Polinezya göç yolunu izleyen 1978 kano gezisinin bir parçasıydı. Gemi Lanai açıklarında alabora oldu ve kurtarılmayı bekledikten sonra Aikau sörf tahtasını kaptı ve kurtarmak için kürek çekti. Mürettebatın geri kalanı kurtarıldı, ancak Aikau bir daha hiç görülmedi.

Sahilde ve canlı yayında verilen ders, etkinliğin benzersizliğini yansıtıyordu. Yarışmacılar ve sürekli değişen okyanus koşulları için övgüler paylaşırken, spikerler ayrıca Hawaii kültürü, tarihi ve Aikau’nun kendisi hakkında uzun uzun konuştular.Canlı yayında hiçbir sonuç gösterilmedi ve ikinci tur elemelerin bir noktasında sonuç alındı. Eddie’nin kardeşi ve yarışma direktörü Clyde Aikau’nun, herkes güvenli bir şekilde karaya çıkana kadar sıralamaları “gizli” tutacağını duyurdu. Kazanan sonunda taç giyecekti. Kimin kazandığı önemsizdi.


Odak noktası, her yarışmacının formasının arkasındaki üç kelimeydi: “Eddie giderdi”.

Ve yaptılar.

Bir hafta önce bir sörf yarışmasında yaralanan Makua Rothman, ağır bir dizlik takarak kürek çekmeye başladı. 65 yaşındaki Michael Ho, 34 yaşındaki oğlu Mason Ho ile birlikte yarıştı. Brezilyalı Andrea Moller, Keala Kennelly’nin 2016-2017 sezonunda yedek olarak ilk kadın davetli olmasından altı yıl sonra, Eddie’de dalgayı yakalayan ilk kadın oldu. Moller ve Kennelly, altı yedekle birlikte yarışmaya davet edilen altı kadından ikisiydi.

50 fitlik bir dalgayı yok etmenin pek çok yolu var ve bunların hiçbiri iyi değil. Bazı sörfçüler hemen havalandı ve ayağa kalkmaya çalıştı, ancak bunun yerine dördüncü kattaki bir balkonun yüksekliğinden düştü. Diğerleri, yalnızca onları dünyanın en çalkantılı çamaşır makinesine çeken bir beyaz su duvarı tarafından tüketilmek üzere, tamamen dikey bir düşüşü başarıyla ölçeklendirdi. Sonra, bir göletin üzerindeki kayalar gibi bir dalganın duvarından aşağı atlayan sörfçüler ve dudağın üzerinden yuvarlanan diğerleri vardı.

Birkaç sörfçü, güvenlik yeleklerini su altında açtı ve yelekleri şişiren ve onları akarsuların üzerine çıkaran bir çıkıntıyı çekti. North Shore cankurtaranları hızla kişisel su scooterlarına atladı ve onları kıyıya geri getirdi ve dönen okyanusa geri dönebilmeleri için kıyıda yeleklerini indirmelerine yardım etti.

Elemeler sona erdiğinde, sörfçüler gök gürültülü tezahüratlar eşliğinde kıyıya döndüler. Karaya güvenli bir şekilde varan birçok kişi, bu koşulları nadiren oluşturan stadyumu düşünerek suyun kenarında durdu.


En iyi büyük dalga sörfçülerinden biri olan Kai Lenny, ödül töreninden önce “Bu etkinlikte sörf yapmak inanılmaz hissettirdi” dedi. “Hepimizin büyürken odalarımızda Eddie Aikau posterleri olduğunu biliyorum, bu yüzden Eddie ve onun ohanası Aikaus için gerçekten dışarı çıkabilmek benim için bir hayalin gerçekleşmesiydi,” dedi Hawaii’de aile için bir kelime.


Clyde Aikau, sörfçüleri korkunç dalgalara meydan okumaya istekli oldukları için övdü. “Bugün sadece kürek çekmek başlı başına bir başarıydı” dedi.

Daha sonra ikinci olan Florence’ı ve kazanan Shepardson’ı açıkladı. Olası 90 puan üzerinden, Shepardson 89.1 puan alarak 10.000 $’lık ödülü kazanmaya yetti.

Şiirsel bir sondu, bir North Shore sörfçü ve cankurtaran, Hawaii’li bir sörfçü ve cankurtaran onuruna verilen bir etkinliği kazandı.

Kısa bir kutlamadan sonra Shepardson, “Kule’ye geri dönmem gerekiyor,” dedi. “Günün sonunda herkesin iyi olduğundan emin olmak için kuleye geri dönmem gerekiyor.”

Eddie’nin de aynısını yapacağını söylemek güvenli.