Kızıltan’dan MEİGDER’e ziyaret

accur

New member
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) İdare Heyeti Lideri Ayhan Kızıltan, Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’ni (MEİGDER) ziyaret etti. Ziyarette iktisada dair değerlendirmelerde bulunan Kızıltan, Türkiye’de son 20 yıldır planlama teriminden vazgeçildiğine dikkat çekerek, “Artık lokal dinamikleri de işin içine katarak planlama bir daha geçilmeli” dedi.

Yeni dernek binasına taşınan MEİGDER’e ‘hayırlı olsun’ ziyaretleri sürüyor. Bu kapsamda son olarak MTSO Lideri Ayhan Kızıltan, MEİGDER’i ziyaret etti. Kızıltan’ı MEİGDER Lideri A. Vahap Şehitoğlu ile idare şurası üyeleri karşıladı. Kızıltan’a nazik ziyaretinden dolayı teşekkür eden Lider Şehitoğlu, dernek yapılanması ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 1.5 yıl evvel kurdukları derneklerinin şuan 40’ı aşkın üyeye sahip olduğunu tabir eden Şehitoğlu, “Arkadaşlarımızın hepsi tecrübeli gazeteci, her birinin birer internet gazetesi var. Kısa vakitte örgütlenip Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu üyesi olduk” dedi.

“ETİK KURALLLARA NAZARAN GAZETECİLİK YAPANLAR MESLEKLERİNDE ÖNCÜ OLMALI”

MTSO Lideri Ayhan Kızıltan ise MEİGDER’e ‘hayırlı olsun’ dileklerini ileterek kelamlarına başladı. Gazetecilik mesleğinde etik kurallara göre davranan insanların öncülük yapması gerektiğini söyleyen Kızıltan, “Belli ki, siz de bu bakış açışıyla yola çıkarak dernek kurmuşsunuz. Güzel olsun. Her meslekte olduğu üzere bu meslekte de uygunla berbatın ayrılması gerekiyor. Maalesef objektif habercilik yapanlar azalıyor. Basın basın olma yeteneğini kaybediyor” dedi.

“KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORUZ”

İktisada dair değerlendirmelerde de bulunan Lider Kızıltan, özel kesimde dinamik bir yapı bulunduğunu hatırlattı. Küçük esnafın sıkıntı durumda olduğunu belirten Kızıltan, “Ama büyük işletmeler bir biçimde işi çevirip ayakta kalmaya çalışıyor. Bizim öbür ülkelerde olmayan bir yapımız var. Kendi yağımızda kavrulabiliyoruz, kendi tahlillerimizi kendimiz üretebiliyoruz. Bir de fedakârlık da yapıyoruz. bir süre daha sonra da sorunlarımızı unutuyoruz. Unutmasak tahminen tekrar o denli noktaya gelmeyeceğiz. Niçin bu biçimde oldu, nasıl olması lazım, bunlar hiç bir vakit tartışılmıyor. Lakin kimse niçin bu biçimde oldu ne yapmamız gerekiyor demiyor, tahlil yok. Daima birilerini övmek zorundaymışız üzere. Ya kıyasıya eleştiriyorsun ya övüyorsun, kimse yapan değil” tabirlerini kullandı.

“RUSYA’YA SEVKİYATLAR DEVAM EDİYOR”

Mersin’de epey kimlikli bir iktisat olduğuna değinen Lider Kızıltan, şu biçimde devam etti: “Mersin’in epeyce kimlikli ekonomik yapısı başka vilayetlerden bizi farklı kılıyor, avantaj sağlıyor. Lojistik şu anda kentimizin en kıymetli dallardan biri. Konteyner badiresi, lojistik maliyetlerinin artması dünyada tedarik zincirinde kırılma yarattı. Rusya-Ukrayna savaşı da tıpkı biçimde fakat Türkiye bunu fırsata çevirdi. Fakat bundan Mersin etkilenmedi, Rusya’ya sevkiyatlar devam ediyor. Mersin’de tabi ki her şey dört dörtlük değil, biroldukça küçük esnaf güç durumda. Pandeminin getirdiği olumsuzluk, akabinde bu savaşın getirdiği belirsizlik ve son artırımlar, döviz kurlarının çok yükselmesi hayli büyük ziyanlar getirdi. Örneğin sabit fiyatla ihale alan nakliyatçılar akaryakıtın 7.5 liradan 20 liraya çıkmasıyla ezaya girdi. Bunların sıkıntılarının tahlilleriyle ilgili bakanlıklara görüştük. Yüklenicilerin ve müteahhitlerin artan inşaat maliyetleri ile ilgili görüştük. Çok büyük ziyanlara girdiler, artık yeni kararname çıktı, tavsiye hakkı tanınmış. Devletin de işi sıkıntı lakin bugünler düşünülerek hareket edilmeliydi.”

“PLANLAMA YAPMAK GEREKİYOR”

Türkiye’de tarım üretiminin kısıldığını, üreticinin üretemez hale geldiğini anlatan Lider Kızıltan, ihraç edilen mamüllerin hammaddesinin bile ithal edildiğini hatırlattı. Hammadde üretimini hamallık olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Lider Kızıltan, “Biz üretmiyoruz, dışarıdan getiriyoruz, kapattık fabrikaları, hammadde üretmiyoruz. Bu hamallık diyorlar, hammadde üretimini hamallık olarak görmemek lazım, sen üretmezsen dışa bağımlısındır. Türkiye kendine yetiyor diyorlar. Tamam fakat daha epey üretsin, dışarıdan ithal etmeyelim” halinde konuştu. “Bunların hepsini planlayarak yapmak lazım. Türkiye’de son 20 yıldır planlama yok. Türkiye plan yapmadan gidiyor, devletin rafları proje dolu. Bu planlamayı kaldırınca ülke süreksiz sıcak para ile hareketlendi, ithalatla güya üretim yapıyormuş havası estirildi. Üretmenin yollarını bulmamız lazım, ileri teknoloji eserler üretmemiz lazım” diyen Kızıltan, şunları aktardı: “örneğin Mersin’de çoklukla tarım toprağı var, sanayi yeri üretemiyoruz, zorla ürettiğimiz alanlarda da daha nitelikli eserler üretmemiz lazım. Bunların hiç biri planlanmıyor. Artık Türkiye’nin planlama zamanına girmesi lazım. Bu planlama sürecinde de mahallî dinamiklerin olması lazım. Ankara, ‘Mersin bu yatırımı yapsın’ diyor lakin Mersin bu yatırıma hazır değil, razı değil. Gelip lokal dinamiklerle planlanması lazım o denli olursa arbedeler olmayacak, kentin daha hazmedeceği, daha fazlaca muhtaçlığı olan yatırımla olacak. Bu yalnızca hükümet için değil belediyeler ortasında o denli. Mezitli’de yapılan bir şey Yenişehir’i de etkiliyor. Yenişehir’de yapılan bir şey Akdeniz’i de etkiliyor, hepsinin oturup birlikte planlaması lazım. Mersin’de, diyalog eksikliği var. Siyaset mazeret edilerek engellemeler yapılıyor ya da yanlış hareket yapılıyor lakin ortada kent var, kent hepimizin ortak pahası. Kentin değerinin önünde hiç bir şey yoktur. Siyasi partiler kentin önünde değildir. Bunu düşünmek lazım. Bizim bu hususta fazlaca gayretimiz oldu, milletvekillerini bir ortaya getirmeye çalıştık. Toplantı gerçekleşti, bir kısmı geldi bir kısmı gelmedi. Mecliste birlikte oturuyorlar fakat Mersin’de bir ortaya gelmiyorlar.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı