Keratozis pilaris

Yasmin

New member
Kıl folikülünün keratinizasyon bozukluğu kararı oluşan küçük papüller ile seyreden, pek sık görülen bir tablodur. Otozomal dominant kalıtımla geçtiği kabul edilir. Atopik bireylerde daha sık gözlenir.

Genellikle çocukluk yahut erişkinlik devrinde ortaya çıkar. Lezyon dağılımı; kol ve bacakların dış yüzeyi, kalçalar yahut yüz bölgesindedir. Kılların çıktığı folikül ağzındaki tıkaca bağlı, folikül ağızları pempe- kahverengi renkte toplu iğne başı büyüklüğünde kabarıklıklar yapar. Üzerinde akne gibisi püstül denilen kabarıklıklar da oluşabilir.

Yanak bölgesi lezyonlarında eritem denen kızarıklık ve foliküler kabarıklıklar, güzelleşirken atrofi denen deri çöküntülerine sebep olabilir. Bu kızarıklık, açık ciltli bireylerde daha barizdir. Kaşlar, kulaklar ve boyun bölgesine kadar tutulum olabilir ve kaşlarda kıl kaybına sebep olabilir. Hatta yanak tutulumu olan erkek hastalarda, sakal seyrekliği yahut yokluğu gözlenebilir.

Lezyonlar kalıcı olabilir, nadiren de geriler. Sıcak ve nemli iklimlerde gerileme eğilimindedir.

Tanı, klinik manzara ile konur.

Ayırıcı teşhis olarak; yüz lezyonları akne rozasea, lupus malar (kelebek) döküntüsü, poikiloderma ve sendromları düşünmek gereklidir.

Tedavisinde; nemlendiriciler, üre, salisilik asit, laktik asit , glikolik asit, tretinoin içerikli kremler kullanılabilir.

Bunun yanı sıra foliküler kabarıklıklar için fraksiyonel CO2 lazerler, kızarıklık için de IPL(Intense pulse light) ve PDL (Pulse Dye lazer) lazerler kullanılabilir.