Hpv – genital siğil tedavisi

Yasmin

New member
Hpv – Genital Siğil Tedavisi

Genital bölgede yerleşen siğillere Latincede Conyloma accuminata denir. Penis, skrotum, vajina, anüs etrafı, ve rahim ağzı üzere genital bölge tüm deri ve mukozalar üzerine yerleşir. Genital bölge haricinde ağızda dudaklar, yanaklar ve boğaza da yerleşebilir. Genital ve el/ayak üzere öbür beden bölgelerine yerleşen siğillerin niçini Human Papilloma Virus’tür (HPV). HPV’nin 200’e yakın alt tipi vardır. Bu tiplerden 40 kadarı genital bölgede siğile niye olmaktadır. Genital bölgeye yerleşen HPV’nin kimi tiplerinin kansere yol açma potansiyeli vardır. Bu tipler düşük ve yüksek riskli olmak üzere iki kümeye ayrılır. Yüksek riskli HPV tipleri; HPV tip 16 ve 18 başta olmak üzere 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 yüksek riskli tiplerdir. Genital siğillerinizden alınan kesim yahut sürüntülerle HPV tipinizin kansorejen olur olmadığını öğrenebilirsiniz.

HPV, Dünyada cinsel ilgi ile en sık bulaşan enfeksiyondur. Cinsel tecrübe erken yaşta başlayan, cinsel partner sayısı fazla olan ve korunmasız ilgisi olan bireylerde daha sık görülür. Genital siğiller oral, anal ve vajinal cinsel temasla bulaşır ve bulaşma oranı yaklaşık %60’dır. HPV bulaştıktan daha sonra bireyin bağışık sistem durumuna ve HPV’nin tipine bakılırsa siğil oluşma müddeti 3 hafta ile 24 ay içindedır. HPV bulaşan bireylerin %30’unda siğil gelişirken %70’inde gelişmez ve taşıyıcı olurlar.

Deriden kabarık ya da yassı, deri renginde-pembe-kahve tonlarında et beni gibisi kabartılar biçiminde görülen genital siğiller ekseriyetle milimetrik olarak başlar ve tedavi edilmezse sayıları artar ve pek büyük boyutlara ulaşabilir. Genital siğiller nadiren kaşıntı yapar ve bayanlarda kaşıntı cinsel münasebet sırasında ve gebelikte kanamaya niye olabilir.

Genital siğillerin tanısı klinik muayene ile konur ancak birtakım atipik görünümlü olgularda biyopsi daha sonrası histopatolojik inceleme gerekebilir. Klinik olarak siğil görülmeyen bayan hastalarda smear testi incelemesi ve PCR ile HPV –DNA varlığına bakılmalıdır. Erkek hastalarda Multiplex PCR test ile üretral sürüntüden HPV varlığı araştırılabilir.

Siğiller üzerine kimyasal olarak yakıcı yahut bağışık sistemi düzenleyici kremler uygulanabilir ama kesinlikle tabip nezaretinde yapılmalıdır. Tahriş başta olmak üzere böbrek yetmezliğine kadar giden yan tesirlere niye olabilmektedir. Krem tedavilerinde siğiller az sayıda ve küçükse muvaffakiyet artar aksi durumda aktifliği epeyce yoktur. Kriyoterapi, sıvı nitrojenle siğili dondurarak yakma sürecidir, tecrübe gerektirir ve tesirli dozda yapılmazsa tam zıddı siğillerin artmasına niye olabilir. Elektrokoter, lazer ve plazma güç bazlı yakma süreçleri lokal anestezi eşliğinde daha konforlu ve daha başarılı sonuçlar elde edilir. Yakma süreçleri daha sonrasında gelişen izler vakit içinde kaybolur. Az sayıda yerleşen büyük siğillerde cerrahi formülle kesip çıkartılabilir.

HPV tedavi ve takiplerini tertipli yaptırmadığınız vakit bilhassa yüksek riskli HPV’li bireylerde kanser öncüsü lezyonlara ve kansere yol açabilir. Başta servikal kanser yani rahim ağzı kanseri olmak üzere, anogenital bölge, penis ve baş- boyun kanserleri de görülebilir. Şayet gebeyseniz siğilleriniz doğuracağınız bebeğinize bulaşma riski taşıdığı için kesinlikle tedavi olmalısınız. Tedavi olmak siğilleri partnerinize geçirme riskinizi pek azaltmaktadır.

HPV’den korunmak ve bulaşmayı azaltmak için aşılanma, sünnet olma ve prezervatif kullanması kıymetlidir. Genital bölgede traş travmasına bağlı nüksleri önlemek için tüy dökücü kremler yahut lazer epilasyon yapılmalıdır.