Güzelleşmede son trend ultrasonlu dolgu

Yasmin

New member
Ameliyatsız medikal estetikle genç ve vakitsiz görünmek neredeyse her insanın tercihi. Dolgu uygulamaları da bu medikal süreçlerden biri. Son günlerde dolgu uygulamalarında Amerika başta olmak üzere ülkemizde de ultrasonlu dolgu devreye girdi. Ultrason eşliğinde yapılan dolgu, kişiyi güzelleştirirken emboli atması başta olmak üzere birfazlaca tehlikeden koruyor

Estetik ve kozmetik dermatolojide ameliyatsız medikal uygulamalar ile hoşlaşmak artık epey kolay. Ameliyatsız güzelleşmede ismi geçen süreçlerden biri de dolgular. Pekala dolgu uygulamaları deyince ne anlamaktayız? Estetik tıpta dolgu uygulaması, derimize dışarıdan yapısına uygun gereçlerin eklenmesi sürecidir. Uygulanan eser cildimizde eksik yapıların yerini alarak yahut bir daha yapılmasını tetikleyerek boşlukların yerini doldurmaktadır.
Dolgular, hastayı ve tabibi sonuçları ile mutlu eden, tesiri çabucak fark edilebilen süreçlerdir. Tedavi maksadıyla olduğu kadar estetik ve kozmetik emelle da tercih edilmektedir. Deride doku kayıplarının ve yüz biçimindeki istenmeyen görünümlerin düzeltilmesini sağlamak, sarkmış deriyi toparlamak, izlerin tedavisine dayanak olmak, deriyi nemlendirmek, kırışıklıkların tedavisi ve sağlıklı, bir deri görünümünü sağlamak emeliyle kullanılmaktadır.

GIDIYI YOK EDER CİLDİ TOPARLAR
Bana daima sorulan sorulardan biri de “Dolgu uygulamaları hakikat kullanıldığında insan cildinde mucizeler yaratabilir mi?” halinde. Evet, gıdı görünümünün yok edilmesi, sarkmış yüzün eski formuna getirilmesi, derisi çökmüş bireylerde asimetrik görünümlerin düzelmesi ile de hastalanmadan yahut yaş almadan evvelki görünüme ulaşmak mümkün olabilmektedir. Tüm dünyada kendine bakan sağlıklı yaş alan şahısların bu küçük dokunuşlara başvurduğu bilinmektedir.
Dolgular üç çeşittir; kalıcı, yarı kalıcı ve süreksiz. Süreksiz tesirli olanlar, dokumuzda parçalanabilir dolgulardır, mesela; hyalüronik asit ve kolajen bu kümeden olup çoklukla bir yıldan az bir süre kalıcı olmaktadır. Yarı kalıcı olanların biriki yıl yahut daha uzun bir süre dokuda tesirleri görülmektedir. Kalıcı dolgular ise iki yıldan uzun mühlet kalıcı olmaktadır. Ve çeşitli riskler niçiniyle önerilmemektedir.
Ülkü bir dolgu dokumuza uyumlu ve esnek olmalı, toksik olmamalı, kanser, alerji, döküntü, kabarıklık yapmamalı ve istenmeyen bir yan tesir gelişirse de eritilebilir olmalıdır. Tüm bu niçinlerle de günümüzde en sık kullanılan dolgu unsuru hyalüronik asittir. daha sonrasında muhtaçlığa göre öbürleri de tercih edilebilir. Dolgu unsuru olarak kişinin kendi bedenindeki yağ parçacıkları da kullanılabilir. Ülkü bir dolgu materyali de olsa elde edilen sonuç bireyden bireye farklı olabilmektedir. Dolgunun uygulandığı bölgeye bakılırsa gerçek özellikte eser, yanlışsız teknik ile tabipler tarafınca yapılmalıdır. Yaşlanma süreci, ek hastalıklar tesir müddetini değiştirebilmektedir. Kombine başka estetik uygulamalar ile daha güzel sonuçlar elde edilebilir.


ULTRASONLU DOLGU YAPAN HEKİMİM
Türkiye’de ultrasonla dolgu yapan fazlaca az doktordan biriyim. Amerika başta olmak üzere yurt haricinde ultrason uygulaması dermatoloji ve estetik tıpta son derece yeni bir mevzudur. Kaliforniya eyaletinde beden şekillendirmede kalça dolgusunda emboli ve mevt riskini azaltmak için ultrason eşliğinde dolgu uygulaması önerilmektedir. Dolgu uygulamalarında gelişen istenmeyen damarsal tıkanıklıklar, körlük üzere durumların önüne geçmek için ultrason eşliğinde dolgu yapılmaktadır.

DERİ ULTRASONU VARİSLERDE DE KULLANILIYOR
Deri ultrasonu dolgu uygulaması deride epey çeşitli emelle uygulanmaktadır. Bu uygulamaların kimileri şöylekidir:
Derideki varislerin kıymetlendirilmesi ve tedavisinin planlanmasında.
Saç ekimi alanının değerlendirilmesinde.
Deride gelişen her tıp kabarıklığın, sertliğin değerlendirilmesinde, örnek alınması sırasında, tanısı ve tedavisinin takibinde.
Derideki tümörler, Behçet hastalığındaki derideki kabarıklıklarda.
Damarlardaki yangısal değişikliklerde, deride sertleşmeye niye olan hastalıklarda.

ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇER
Estetik tıpta dolgu uygulamalarında ultrason rehberliğinin değeri büyük. Zira deri ortasındaki yapıların değerlendirmesini sağlamaktadır. Dolgu yapmadan evvel ultrason yapılırsa derinin durumu evvelki süreçlerden daha sonra deri ortasındaki kalmış dolgu, ip uygulaması tesirleri, damarların, kasların ve tükürük bezlerinin durumları kıymetlendirilebilir. Dolgu yapılırken de riskli alanlar için yeniden eş vakitli kıymetlendirerek yerleştirilen dolgunun alanı görülerek değerlendirilme imkanı sağlamaktadır. Ayrıyeten dolgulardan daha sonra gelişen yan tesirlerin kıymetlendirilmesi de mümkün olmaktadır. bu biçimdece deri altındaki şişlikler, kabarıklıklar ile deride oluşan renk değişiklikleri, damarlanma ve dolgu ilgisi incelenebilir. Dolgunun yaptığı yan etkiyi gidermek için de ultrason eşliğinde dolguyu eritecek unsurun en ülkü biçimde uygulanmasına da imkan sağlayabilir.

UZMAN ELLER, RUHSATLI KURUMLAR YAPMALI
Dolgu uygulamalarında da erken yahut geç devirde istenmeyen durumlar gelişebilmektedir. Örneğin; uygulama yerinde ağrı, şişlik, kanama, renk değişikliği, sulantı, enfeksiyon gelişimi, iz oluşumu, alerjik tepkiler, deride kızarıklık, morluk ve kayıplar hatta körlük üzere önemli durumlar ile sonuçlanabilmektedir. Ülkü dolgu eserleri pek inançlı eserler bulunmasına rağmen, dolgu eserine, uygulama tekniğine, yapıldığı bölgeye, ek hastalıklara ve kullanılan ilaçlara mesela kan sulandırıcılar üzere kişinin kullandığı hususlara bağlı olarak bu istenmeyen durumlar gelişebilmektedir. Toplumumuzun şuurlu olması fazlaca değerlidir. Tıbbi kayıtları olmayan onaysız erişilen mamüllerin kullanması ve uygun olmayan kaidelerde dolgu yapılmasının sonuçlarının toplum sıhhatini tehdit ettiği unutulmamalıdır. Bireylerin sıhhatlerinin yanısıra hoşlukları ortasında, riskleri en aza indirmek ve mümkün makus durumlarda iyileşebilmeleri için gerekeni yapabilecek, son gelişmeleri takip eden ve uygulayan bu mevzuda uzmanlaşmış hekimlere ve ruhsatlı kurumlara başvurmalarını öneririm.