F1: Daniel Ricciardo direniyor

semaver

New member
Bu yılın başlarında Daniel Ricciardo, normal hayatı yeniden keşfetmeyi bıraktığını ve hâlâ bir Formula 1 pilotu olmak istediğini fark ettiği bir nokta vardı.

Ricciardo, geçen yıl McLaren’den ayrıldıktan sonra Avustralya’daki evinde ailesi ve arkadaşlarıyla iki ay geçirmiş ve bir zamanlar spora olan sevgisinin hala devam edip etmediğini öğrenmeye çalışmıştı. Bu süre zarfında yalnızca bir kez antrenman yaptı.

Ricciardo bir röportajda “O günün dışında hayatı yaşadım” dedi. “Aptalca davranmıyordum ama arkadaşlarımla bira içiyordum, kamp yapıyordum, balık tutuyordum ve bu tür şeyler yapıyordum.

“Sonra Ocak ayının sonunda muhtemelen sekiz haftalık bir tatile çıktım ve şunu düşünmeye başladım: ‘Tamam, gerçekten her gün bira içmeye karar vermek istemiyorum. İyi eğlenceler.’ O an kendimi öyle hissetmiyordum. Küçük bir pislik olmak istemedim.

Ricciardo, McLaren’dan iki ay önce ayrılmıştı. İki zorlu yılın ve sezon bitmeden üç yıllık sözleşmenin ardından takım, sözleşmeyi Ağustos ayında feshetti.

Ricciardo sakatlandı ama yeniden inşa etmek için mesafe alması gerektiğini biliyordu.

“O zamanlar kovulmak oldukça sert bir gerçekti” dedi. “Bu hiçbir zaman bir şeyi bitirmek isteyeceğiniz bir yol değil, ancak ara vermeye, bir adım geri atmaya, kendimi yeniden keşfetmeye ve spora olan aşkımı yeniden keşfetmeye ihtiyacım olduğunu hissediyorum.”

Ricciardo “sonuçların ortada olmadığını” itiraf etti. Formula 1’de sekizincisi olan 2021 İtalya Grand Prix’sindeki galibiyetin yanı sıra, araçtan gerekli performansı elde edemedi.

“Sezon sonunda Noel için eve geldiğimde ‘Tamam, bu muhtemelen itibarıma yardımcı olmayacak’ diye düşündüm ama o noktada umurumda değildi. Bu bir lütuftu” dedi serbest bırakılmasıyla ilgili.

Yani kendini kanıtladı. Geçen sezonun bitiminden sadece üç gün sonra Ricciardo’nun bu sezon Red Bull’un üçüncü pilotu olacağı açıklandı. Ekibe testlerde ve bir arabanın sürüş deneyimini simüle eden sanal bir ortam olan simülatörde destek verdi.

İki yılını kardeş takım Toro Rosso’da ve beş yılını da Red Bull’da geçirmeden önce genç yaşta yetiştirildiği Red Bull ailesine geri dönmek, onun Formula 1’de kalmasını sağlayacaktı.

Ricciardo, Şubat ayında Arizona’daki Super Bowl’a yaptığı ziyaretten sonra geri dönme konusunda ilk kez endişelenmeye başladı.

Menajeri Creative Artists Agency’ye atıfta bulunarak, “CAA’da olduğumdan bu yana biraz çalışma haftası geçirdim” dedi ve “birkaç kişiyle tanıştım ve bazı projeler hakkında konuştum, bu da iş tarafımı yeniden harekete geçirdi. ”

“Sonra maça gittim ve ‘Bunu özledim’ diye düşündüm.” Sahadaki oyuncuları, marşı ve rekabet duygusunu çok kıskanıyordum. Super Bowl’dan döndüğümde Los Angeles’taki daireme döndüm, ağırlıkları bıraktım ve biraz çalışmaya başladım. Tekrar orada olmak istediğimi biliyordum.”

Simülatördeki ilk gün, Ricciardo ve Red Bull’a McLaren’da neyin yanlış gittiğine dair bilmeleri gereken her şeyi anlattı.

Red Bull takım patronu Christian Horner bir röportajda, “Son yedi ayı onu yeniden inşa etmek ve bizimle olan son zamanından tanıdığımız eski Daniel’i geri almak için harcadık” dedi.

“Birçok kötü alışkanlık edinmişti. Eski mühendislerinden bazılarının bunlardan bazılarını kaldırması ve onu alıştığımız seviyeye hızlı bir şekilde ve sanal dünyaya döndürmesi gerekti.”

Horner’a göre sorunlardan biri Ricciardo’nun frenleme tekniğinin “dramatik biçimde değişmesi”ydi.

“Arabanın zayıf bir noktasına yara bandı yapıştırmaya çalıştı” dedi. “Bunu çözdükten sonra her şey daha doğal hale geldi.”

Ricciardo, Horner’ın değerlendirmesini kabul ediyor ve McLaren’da geçirdiği iki yılın onu çok önemli bir unsurdan mahrum bıraktığını söylüyor: özgüven.

Ricciardo, “Gerçekten tekniğimin ve güçlü yönlerimin bir kısmını kaybettiğimi hissediyorum” dedi. “Geçmişte işe yarayan şeyler artık işe yaramıyordu, bu yüzden onları atmak zorunda kaldım. Daha sonra birkaç şey daha denedim ama işe yaramadı, sonra güvenim düştü ve bu en kötü kısmıydı.

“Red Bull simülasyonuna geri döndüğümde kendine pek güvenen bir insan olmadığımı fark ettim. Yani beklediğim seviyede performans göstermediğimi görmek benim için bir bakıma rahatlatıcı oldu.”

Ricciardo, simülatördeki ikinci sürüşüne kadar “birkaç şeyi kapatmaya” başladı ve kendine olan güveni geri geldi.

Zamanla Ricciardo kendini kanıtladı. Temmuz ayında, Britanya Grand Prix’sinden iki gün sonra, Silverstone pistinde tedarikçi Pirelli için yapılan lastik testinde Red Bull adına yarıştı.

Performansı, AlphaTauri’de Nyck de Vries’in yerini Ricciardo’nun almasına yol açtı. De Vries, Red Bull kardeş takımı için yalnızca on yarışta yarışan bir çaylaktı.

Horner, “Bu teste girmesi her zaman onun için planlanmıştı ve bu aslında onun nerede olduğunu görmek için sadece bir an” dedi.

Horner, “Nyck’in bununla baş etmekte zorlanmasıyla birlikte, bunun daha önemli hale geldiğini hissettim ve AlphaTauri deneyimli bir sürücüyle yola çıkmak istedi.” dedi. “Sınavdaki performansından sonra belli oldu.”

Ricciardo bu kadar çabuk geri dönmeyi hiç beklemiyordu ve hatta yaz tatiline kadar iki yarış daha beklemenin daha iyi olup olmayacağını merak etti. Ancak Macaristan ve Belçika Grand Prix’lerini sürdükten sonra bu kararın mantığını anladı.

“Aradan önce bu iki yarışı yapmak en iyisiydi çünkü bu bana bir platform, üzerine inşa edebileceğim bir şey verdi.”

Ancak dönüşünün üçüncü yarışı olan Ağustos ayındaki Hollanda Grand Prix’sinde Ricciardo, antrenman sırasında düşerek sol elindeki metakarpal kemiği birkaç yerden kırdı. Az önce kaza geçirip yarış pistinde bulunan Avustralyalı vatandaşı Oscar Piastri’nin McLaren’ına çarpmamak için bariyere dönüştü.

Ricciardo, vida ve plaka gerektiren bir ameliyat geçirmek zorunda kaldı ve bu durum onu İtalya’daki son yarışı kaçırmaya zorladı.

Bu olumsuzluğa rağmen, iyileşmesinin ardından AlphaTauri’deki yerini garantiledi ve gelecek yıl için sözleşme imzalayıp 2025’te Red Bull’a dönmeyi hedefliyor.

Ricciardo, “Christian’a ‘Bakın, artık ailemin yanına döndüğüm için kendimi çok daha mutlu hissediyorum ve ayrılmak istemiyorum’ dedim.” dedi.

“Büyük resim şu ki, en üst takıma geri dönmek istiyorum. Diğer takımlarla konuşmuyorum, bunu açıkça belirttim ve artık iyi performans sergilemek bana bağlı çünkü kalmak istiyorum.”