Enflasyonla çabada dizginleri gevşetmek istemeyen Powell keyifleri kaçırdı

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Dün gece sonuçlanan yılın son olağan FED toplantısında, siyaset faizi beklentilere paralel 50 baz puan yükseltilerek maksat efektif faiz aralığını %4,25 – %4,50 aralığına (%4,375) çekildi. Efektif faiz; bankalar ortası piyasadaki merkez bankası parası elde etme maliyetidir. FED faiz oranın yükseltirken, gelecek yıl faizlerin yükselmeye devam edeceğini, aksi biçimde enflasyonun denetim altına alınamayacağını söz etti.

2023’te siyaset faizi için maksat aralığın %5,1’in üzerinde olacağının öngörülmesi ve faiz indirim ihtimalini ötelenmesi bir ölçü da olsa piyasa aktörlerinin keyfini kaçırdı. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, terminal rate (en yüksek faizin) Mayıs 2023’de %4,84 ile tepe yapacağı beklentisi kuvvet kazanırken, FED’in bu oranı 2023 sonunda %5,1 düzeyinde görmesi (en az 3 kez daha 25 baz puan faiz artışı) piyasalardaki olumlu havayı törpülendi.

FED’in faiz sonucu akabinde mikrofon karşısında geçen Lider Powell, son iki ayda soğuma emareleri gösteren ve zirve yaptığı görüşü kuvvet kazanan enflasyona karşı pek de ikna olmamış olacak ki (ya da enflasyonla olan savaşta dizginler gevşetmek istemeyerek) erken bir zafer havası yaratmamak ismine şahin duruşunu muhafazayı tercih etti. Faiz sonucuyla bir arada yayınlanan FED üyelerinin tahminlerine göre ekonomik büyümenin gelecek yıl %0,5’e gerileyeceği, işsizlik oranının ise 2023 sonunda bir puan artacağı öngörüldü.

Peş peşe iki aydır soğumaya emareleri gösteren enflasyon verisi akabinde optimist bir seyir izleyen global mali piyasalar, FED daha sonrası yavaşça satıcılı bir seyre büründü. ABD borsaları geceyi %0,5 oranında düşüş ile tamamlarken, tahvil faizleri yavaşça de olsa yükseldi. Dolar faizi ile karşıt korelasyona sahip değerli madenler cephesinde de satıcılı bir eğilim hâkim oldu: Risk iştahına hızlı reaksiyon veren gümüş, misal bir biçimde risk off modunda da en çok paha kaybeden enstrüman olarak ons fiyatı 1 dolar civarında düşüş kaydetmek suretiyle (yaklaşık %3,5 düştü) 23,15 dolar düzeyine geriledi. bundan evvelki gün optimist hava ile 1,825 dolar düzeyini test eden altının ons fiyatı da 1,790 dolar düzeyine geriledi.

Para üniteleri liginde ise EURUSD paritesinin 1,0650 ; GBPUSD paritesinin ise 1,2390 düzeylerinde olduğu ve sonlu bir gerileme kaydettiğini not etmek gerekiyor. Petrolün varil fiyatı 77 dolar düzeyinde bulunan kıymetli takviyesinden hafta başı Çin’in COVID tedbirlerini gevşetmeye başlaması akabinde zıplaması daha sonrası, Powell’ın moralleri bozan basın toplantısından daha sonra %1’e yakın geriledi. Resesyon yahut sert iniş riskinin artması, petrol açısından olumsuz bir gelişme olacaktır. Direnişin parası bitcoin ise sessiz sedasız bir biçimde 17-18 bin dolar bandında salınmaya dün de devam etti.

Türkiye cephesinde ise dün pek hareketli bir seyir yaşandı. İstanbul Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu, YSK lider ve üyelerine hakaret ettiği argümanıyla yargılandığı davada mahpus cezasına çarptırıldı ve siyasi yasak sonucu verildi. Tüzel görüşleri dinlediğimiz vakit, sonucun nihaileşmesi ismine temyiz ve istinaf onayı gerekiyor ve bunun da kısa bir müddetde olmayacağı aşikâr. İmamoğlu’na verilen cezanın siyasi tarih açısından değerli bir kilometre taşı olabileceğini de konuşuluyor.

İmamoğlu sonucunın dün günün son süreç saatlerinde açıklanması daha sonrasında Borsa İstanbul ana endeks günü %3’ten çok düşüşle tamamladı. USDTRY kuru kestirim edeceğiniz üzere 18,64 düzeyinde yatay seyrini müdafaaya devam ederken, EURUSD paritesinde görülen yükseliş akabinde, TL sepet bazında Aralık 2021’de gördüğü gün içi tepe düzeyinin kıyısına kadar geldi.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarına FED toplantısını rüzgârı ulaşmış üzere görünüyor. Asya genelinde hava topyekûn kırmızı. Hong Kong borsa endeksi Hang Seng ve Kore borsası %1,2 düşüşle başı çekiyor. ABD borsalarının vadeli süreçlerinde ise yatay bir seyir hâkim. Bugünün data takvimi biraz ağır görünüyor. Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankalarının olağan faiz toplantılarında ‘ağabeylerini’ takip ederek 50 baz puan faiz artırımına gitmelerine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Makro cephede ise Türkiye’de konut satışları ve bütçe istikrarı, her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenleri; dışarıda ise ABD’de ise işsizlik maaşı müracaatları ve perakende satışlar kıymet arz ediyor.

iktisatbank.com