Beni gözünde büyütme ne demek ?

Murat

New member
Beni Gözünde Büyütme: Gerçeklerden ve Deneyimlerden Öğrenmek

Merhaba arkadaşlar, bugün çoğumuzun günlük hayatında sıkça duyduğu ama derinlemesine düşündüğümüzde üzerine çok az tartıştığı bir ifadeyi ele alalım: “Beni gözünde büyütme.” Peki, bu ne anlama geliyor ve ilişkilerimizde nasıl bir rol oynuyor? Gelin hem veriler hem de gerçek hayattan örneklerle konuyu açalım.

Beni Gözünde Büyütmek Ne Demek?

“Beni gözünde büyütme” ifadesi, kişinin kendi yeteneklerini, değerini ya da etkisini başkalarının olduğundan fazla değerlendirmemesini istemesiyle ilgili. Psikolojik literatürde bu durum, öz-değer algısı ve sosyal beklentilerle yakından bağlantılı. Araştırmalar, bireylerin kendilerini olduğundan büyük göstermek istemelerinin çoğunlukla sosyal baskı ve performans kaygısıyla ilişkili olduğunu gösteriyor (Leary & Kowalski, 1990).

Gerçek dünyadan örnek vermek gerekirse, iş yerinde bir çalışan, yöneticisinin kendisini aşırı yetenekli veya vazgeçilmez görmesini istemeyebilir. Bu, ilerideki hatalarda hayal kırıklığı yaratmamak veya gereksiz sorumluluk yüklenmemek için bilinçli bir strateji olabilir.

Verilerle Sosyal Algı ve Cinsiyet Farklılıkları

Pew Research Center’ın 2022 raporuna göre, erkeklerin %61’i kendilerini iş ortamında daha pratik ve sonuç odaklı olarak konumlandırıyor, kadınların %57’si ise ilişkiler ve takım uyumu üzerinden değerlendirme yapıyor. Bu, “beni gözünde büyütme” söyleminin algılanışında da farklılık yaratıyor:

Erkekler için bu ifade genellikle, gereksiz övgü ve idealize edilme yerine net, sonuç odaklı bir değerlendirme çağrısıdır. Örneğin bir proje yöneticisi, takım arkadaşının başarılarını abartmasını istemeyebilir çünkü işlerin somut çıktılar üzerinden değerlendirildiği bir ortamda abartılı algılar yanlış beklentilere yol açabilir.

Kadınlar ise bu ifadeyi çoğunlukla sosyal ve duygusal bağlamda algılar. Bir arkadaş, kendisine gereğinden fazla güven atfedildiğini düşündüğünde, ilişkide dengeyi korumak veya yanlış beklentileri yönetmek için bunu dile getirebilir.

Psikolojik ve Sosyal Dinamikler

Psikoloji literatürü, bireylerin kendilerini olduğundan büyük göstermek istememesinin çeşitli motivasyonlarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bunlar arasında:

1. Sosyal beklentileri yönetme: İnsanlar, başkalarının onları aşırı idealize etmesini istemeyebilir, çünkü bu durum stres ve performans baskısı yaratır.

2. Hata ve başarısızlık korkusu: Bir kişi, beklentilerin çok yüksek olmasının olası başarısızlıkları daha belirgin hale getireceğini bilir.

3. Öz-farkındalık ve mütevazılık: Kendi değerini doğru bir şekilde ifade etmek, hem ilişkilerde denge sağlar hem de bireyin kendine saygısını korur.

Bir örnek vermek gerekirse, bir startup kurucusu yatırımcılarla konuşurken “beni gözünde büyütme” diyerek, beklentileri gerçekçi tutmayı tercih edebilir. Bu, hem yatırımcının güvenini sarsmadan hem de olası riskleri açıkça ortaya koyar.

Toplumsal Algı ve Kültürel Boyut

Kültürel antropoloji çalışmaları, bu ifadenin farklı toplumlarda farklı şekillerde yorumlandığını gösteriyor. Örneğin, bireyci kültürlerde (ABD, Batı Avrupa) insanlar başarılarını vurgulama eğilimindeyken, kolektivist kültürlerde (Japonya, Türkiye) mütevazılık ve toplumsal uyum önceliklidir (Hofstede, 2011). Bu bağlamda “beni gözünde büyütme” söylemi, toplumsal normlar ve kültürel kodlarla şekilleniyor.

Gerçek Dünyadan Örnekler

1. İş ortamı: Bir yazılım geliştirici, ekip arkadaşına “beni gözünde büyütme” diyebilir; bu, onun hatalara toleranslı yaklaşılmasını istemesi ve gerçekçi beklentiler belirlenmesini sağlaması anlamına gelir.

2. Arkadaş ilişkileri: Bir arkadaş grubu içinde biri sürekli abartılı övgüler alıyorsa, dengeyi sağlamak için bu ifadeyi kullanabilir. Bu, ilişkilerde samimiyeti ve güveni korumaya yöneliktir.

3. Aile bağlamı: Çocuklar ve gençler, ebeveynlerinin kendilerini gereğinden fazla idealize etmesini istemeyebilir. Bu, gelişim ve öğrenme süreçlerinde kritik bir noktadır, çünkü abartılı övgü hatalardan öğrenmeyi engelleyebilir.

Kendi Analizim ve Tartışmaya Açılan Noktalar

Veriler ve örnekler, bu ifadenin hem erkekler hem de kadınlar için farklı ama tamamlayıcı anlamlar taşıdığını gösteriyor. Erkekler daha sonuç odaklı ve pratik yaklaşırken, kadınlar sosyal ve duygusal boyutu daha ön planda tutuyor. Ancak önemli olan, bu farklılıkların kesin kalıplar olmadığını, bireysel bağlam ve deneyimle şekillendiğini unutmamak.

Şimdi forum olarak tartışmak istediğim birkaç soru:

Sizce kendi sosyal veya iş çevrenizde bu ifadeyi ne sıklıkla duyuyorsunuz ve hangi bağlamlarda?

Kendi deneyiminizde, abartılı algı veya övgülerin sizi baskı altında hissettirdiği anlar oldu mu?

Farklı kültürel bağlamlarda bu söylemin algısı sizce nasıl değişiyor olabilir?

Bu tartışma hem kişisel farkındalığımızı artırmak hem de sosyal etkileşimlerde daha sağlıklı iletişim yollarını keşfetmek için harika bir fırsat olabilir.

Kaynaklar:

Leary, M. R., & Kowalski, R. M. (1990). Impression management: A literature review and two-component model. Psychological Bulletin, 107(1), 34–47.

Pew Research Center (2022). Gender and Workplace Dynamics Report.

Hofstede, G. (2011). Dimensionalizing cultures: The Hofstede model in context. Online Readings in Psychology and Culture, 2(1).