Alkolik Karaciğer Hastalığı

Yasmin

New member
İçinde etanol bulunan ve keyif veren içkilere “Alkollü İçkiler” denir. Alkolün tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Alkol üretimine insanlığın yerleşik hayata geçmesiyle birlikte başlamıştır. Birinci bira imali bundan yaklaşık 8 bin yıl kadar evvel Mezopotamyalıların arpayı ekmek yapmak için birinci ıslah etmesiyle başlamıştır. Sümerlerin 6 bin yıl evvel Godin Doruklarında (Batı İran ve Anadolu) bira ve şarap tükettikleri bilinmektedir.

Alkol bağlantılı karaciğer hasarları karşımıza ‘alkolik karaciğer hastalığı’ ismi altında sıradan yağlı karaciğerden, alkolik hepatite yahut siroza kadar giden geniş hastalık spektrumunu kapsayan bir tanımlama gelmektedir. Avrupa toplumunda sirozun en sık sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilhassa bölgemizde alkol tüketiminin yoğunluğu mevzuyu karaciğer penceresinden işlemeye yöneltti. Temiz bir eser tüketmediğinizi bilmeli, alınan alkol ölçüsünün hastalanma riskinde değerli yere sahip olduğunu bilmelisiniz.

Alkolik hepatitin akut sendromu şiddetlidir ve makûs sonuçlara yol açmaktadır. Uzun vadeli ağır alkol içicilerinin birçoklarında yağlı karaciğer gelişmekle bir arada, %10-35’inde alkolik hepatit ve %8-20’sinde siroz gelişecektir. Bayanlar alkol bağlı karaciğer hastalığına daha yatkın olmakla bir arada, alkolik hepatitlerin birçok erkek hastalardan oluşur. Siroz gelişmenini önlemek için günlük etanol alım alt limiti 30-50 gramdır. Alkolik hepatit gelişenlerde günlük alkol tüketimi sıklıkla 100 gramdan fazladır. Günlük etanol tüketiminin erkeklerde 40-80 gramı, bayanlarda ise 20-40 gramı aşması halinde 10-12 yıl ortasında neredeyse kesin olarak alkolik karaciğer hastalığı gelişecektir.

Alkolik karaciğer hastalığında oldukcalu çevresel ve genetik faktörlerin kombinasyonu kişisel yatkınlığa tesirde bulunmaktadır. Alkol alım hikayesi, fizik muayene ve laboratuar sonuçları teşhiste kıymetli adımlardır. Beslenme bozukluğu olan hastada ateş, düşük kan basıncı ve taşikardi değerlidir. Sarılık ve karında şişlik (asit) yaygındır ve birçok hastada şuur değişikliği vardır. Karaciğer büyük ve hassastır. Karaciğer testlerinden AST/ALT oranı çoklukla 2’nin üzerindedir. GGT manalı yükselir.

Alkolik karaciğer hastalığında tedavi üç kategoriden oluşur: alkolizm tedavisi, beslenme takviyesi ve spesifik ilaç tedavileri. Alkolün bırakılması konusunda profesyonel psikiyatri yahut husus bağımlılığı uzmanlarının mevzuya dâhil edilmesi koşuldur. Alkolik hepatit hastalarında berbat beslenme kriterleri olumsuzluğu arttıran bir faktördür. B vitamini (özellikle tiamin), folik asit ve K vitamini verilmesi kıymetlidir. Birden fazla hastada çinko eksikliği vardır. Vitamin ve mineral dayanağına yaklaşık 6 ay-1 yıl kadar devam edilir. Uygun hastalarda prednizolon, pentoksifilin, propiltiourasil, antioksidanlar ve kolşisin verilebilir. Yüksek kalorili diyet kıymetlidir.