24 Saat Le Mans: 100 yıllık dayanıklılık ve yenilik

semaver

New member
Bu yıl, yalnızca hızı değil aynı zamanda verimliliği, güvenilirliği ve dayanıklılığı da vurgulayarak büyüyen otomotiv endüstrisinde yeniliği desteklemek için ilk kez Mayıs 1923’te düzenlenen 24 Saat Le Mans’ın 100. yıldönümü.

Le Mans’ta dokuz kez rekor kazanan Tom Kristensen, “Bu çok zorlu bir yarış ve en büyük yarış” dedi.

Automobile Club de l’Ouest ilk yarışı düzenledi ve Le Mans’ın güneyinde, ormanları ikiye bölen ve yerleşim alanlarından geçen halka açık yollarda bir parkur tasarladı.


Yarışta 13 kez yarışan Anthony Davidson, “Monaco Grand Prix, Indianapolis 500 ve Daytona 500 ile aynı seviyede, takvimdeki en büyük etkinliklerden biri.” “Le Mans’ı herkes duymuştur. Her neslin anlayabileceği ve anlayabileceği bir yarış.”


Hala halka açık yollarda devam eden rota, esas olarak güvenlik nedenleriyle yalnızca küçük revizyonlardan geçti ve maksimum gün ışığını sağlamak için genellikle yaz ortasında gerçekleşiyor. Sürüş süresi sınırları kademeli olarak getirildi ve artık her arabanın üç sürücüsü var.


Yarışa başlamak için sürücüler pist boyunca koşar ve arabalarına atlarlardı, ancak 1970 yılında bu uygulama kaldırıldı. Şirketler, emniyet kemerleri gibi otomotiv yeniliklerini test etmek için Le Mans’ı kullandı. 25 otomobil üreticisi, Le Mans’ta genel bir zafer ilan etti ve Porsche, 19 ile en çok kazanan oldu.

Dünyanın dört bir yanında düzenlenen FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nın ana yarışıdır.

Davidson, “WEC’de gördüğümüz arabaların hepsi Le Mans’ı kazanmak için tasarlandı” dedi. “Bu yarışı kazanmak her üreticinin tek hedefidir. Haziran ayı geldiğinde tüm dikkatler Le Mans’a çevriliyor ve birkaç ay boyunca yarışlar hakkında düşünebileceğiniz tek şey bu.”


Yarış bir Cumartesi öğleden sonra başlar ve yaklaşık 13 kilometrelik parkurda yaklaşık 400 turun ardından bir gün sonra sona erer.

Kristensen, “Sürekli bir şeyler düşünmelisin,” dedi. “Sürüş, kurulum ve yarışın kendisini düşünüyorsunuz; sadece çok büyük. Yarış uzun, zorlu, sürücünün nabzı bir maraton gibi atıyor.”

Sürücülerin tam bağlılık ile tüm gün odaklanma arasında bir denge bulması gerekir.

2015’te Le Mans’ı kazanan Nico Hulkenberg, “Formula 1’de maksimum iki saat.” “24 saat var. Çok daha uzun vadeli bir oyun. Riskleri dikkatlice seçmelisiniz. Aksine olaysız atlatmak ve hayatta kalmaktır. Ve takım arkadaşlarınızla aynı arabayı paylaşıyorsunuz: Bu sadece sizinle ilgili değil.”

Diğer unsurlar, gelişen koşullara uyum sağlamayı ve yorgunlukla mücadele etmeyi içerir. Katılımcılar uyumaya çalışacak, ancak nadiren birkaç saatten fazla sürecek.


Davidson, “Her koşulda iyi olmalısınız,” dedi, “geceleri daha soğukken, belki yağışlı koşullarda, güneş yükselip alçaldığında ve ön camdaki tüm kir sizi kör ettiğinde.”

Çoğu bir hafta kamp kuran seyirciler, etkinliğin zenginleştirilmesinde büyük rol oynuyor. 2022’de yaklaşık 244.000 kişi katıldı.

Le Mans’ın bir “Fransız kurumu” ve “bir motor sporları festivali” olduğunu söyleyen Kristensen, “Bir haftalığına geldiğinizde ve tüm hazırlığı hissettiğinizde, bu bir şeydir: tarih, miras,” dedi.

Hulkenberg, akşamları kamp alanlarında dolaşırken “ızgara kokusunu alabildiğini” açıkladı.


Le Mans aynı zamanda kalp kırıklığıdır. 2012’de bir kazada iki omurunu kıran Davidson, finişe yakın bir elektrik kesintisine kadar 2016 yarışını yöneten Toyota ekibinin bir parçasıydı. Le Mans’ı hiç kazanmadı.

“Bunun üstesinden geleceğimden emin değilim,” dedi. “Zihinsel olarak çok yaralayıcıydı. Olaylar geliştikçe kendi kendime “Önümüzdeki birkaç gün kendine karşı gerçekten iyi olmalısın çünkü bu çok büyük” dediğimi hatırlıyorum.


“Sadece korkunçtu. Hayatta daha kötü şeylerin olduğunu biliyorum, ama bir sporcuysan ve tüm hayatını ve ruhunu buna adarsan,” dedi duraksayarak, “bu Everest’e tırmanan bir dağcı olabilir ve ona bu kadar yakın ve neredeyse gelirsin. orada ekipmanınız arızalandı ve dağdan aşağı indirilmeniz gerekiyor. Senden alındığında, bu korkunç ve kimsenin başına gelmesini istemem.”

Le Mans’ın daha karanlık anları oldu. 1936’da Fransa’daki bir grev nedeniyle iptal edildi ve 1940’tan 1948’e kadar İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında gerçekleşmedi. 1955’te bir araba kalabalığa çarptığında 84 kişi öldü. En son 2013’te olmak üzere toplam 22 sürücü yarışla bağlantılı olarak öldü.


Le Mans ikinci yüzyıla girerken Kristensen etkinliğin başarılı olacağından emin.

“Şu anda inanılmaz derecede sağlıklı görünüyor; Çok iyi bir liderliği var” dedi. “Üreticilerin ’24 için Alpine, BMW, Lamborghini ile gelmesi ve hatta daha fazlası çok ilginç. ACO’dan hidrojen ile büyük bir itme var [power] “24 saat elektrikli sürüş yapmak büyük bir zorluk – ancak motor sporlarında yeni teknolojiler getiriyorsunuz.”

“Hikayenin tamamına bakarsanız: disk frenler, ön cam silecekleri, emniyet kemerleri, o zaman her şey Le Mans’a gitti,” dedi ve ekledi, “Dizel teknolojimiz, dikiz aynalarımız, hibrit arabalarımız vardı.” Sadece ilk 100 yıl, biraz gelişti ve 24 saatin üzerinde hile yapamazsınız, kestirmeden gidemezsiniz. Le Mans sizi ısırır.”