Yeşilay “Alkole Hayır De” kampanyasıyla alkolün şiddete tesirine dikkat çekiyor

Yasmin

New member
“Alkol bağımlılığının tedavisi aile içi şiddetin önlenmesinde rol oynayacak”

Alkol bağımlılığının hem bağımlılar birebir vakitte etrafları için ziyanlı olduğunu vurgulayan Yeşilay, alkolün aile içi şiddet riskini artırdığına dikkat çeken bir kampanya hazırladı. “Alkole hayır de” kampanyası kapsamında hazırlanan 4 başka sinema ile aile içi şiddetin toplumun tüm bölümlerinin sorunu olduğuna ve alkolün aile içi şiddet riskini artırdığına dikkat çekiliyor. Alkol bağımlılığının bir hastalık olduğunu vurgulayan Yeşilay Genel Lideri Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Aile içi şiddetin tarihî ve toplumsal niçinlerinin farkında olmakla bir arada, alkolün buradaki rolüne dikkat çekmek gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Öztürk, pandemi periyodunda AB ülkelerinde alkol kullanım bozukluğuna bağlı aile içi şiddete ait acil davetlerin yüzde 60 arttığını belirtti. Yeşilay, bugüne kadar alkol sorunu yaşayan 13 bini aşkın şahsa Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) fiyatsız dayanak verdi.

Âlâ ve sağlıklı hayat için bağımlılıklarla çabasını aralıksız sürdüren Yeşilay, alkol bağımlılığının zararlarına ve aile içi şiddete tesirleri üzerine bir kampanya hazırladı. “Alkole hayır de” sloganıyla yürütülen kampanya kapsamında alkolün her yudumda aile içi şiddet riskini artırdığı belirtiliyor. Bağımlılıkların yalnızca bireyin sıhhatini olumsuz etkilemediğine, bireyin ailesini ve sevdiklerini direkt etkilediğini belirten Yeşilay, bu kampanya ile alkol bağımlılığının neticelerina dikkat çekmeyi hedefliyor.

Dünya Sıhhat Örgütü’nün 2018 tarihindeki Global Sıhhat ve Alkol Durum Raporu’na bakılırsa alkol kullanması kaynaklı sıkıntıların, dünya çapında, bilhassa çalışma çağındaki şahıslarda önde gelen mevt ve sakatlık sebebi olduğunu belirten Yeşilay Genel Lideri Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları söylemiş oldu:

“Alkol kullanması; bireylere, topluma toplumsal ve ekonomik kayıplar getirir. Alkol yalnızca kullanıcıların kendilerine verdikleri bir ziyan değildir. Aile içi şiddet ve anti-sosyal davranışlara maruz kalan öteki bireylere de ziyan verme riski taşır. Daha evvelki çalışmalar ekseriyetle alkolün yüklü olarak adamların sokak şiddetindeki rolüne odaklanırken, son senelerda alkole bağlı aile içi şiddetteki ve cinsel şiddet de dahil olmak üzere yakın münasebetlerdeki rolüne odaklanılıyor. Yeşilay olarak biz de uzun senelera dayanan tecrübemizden ve Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’ne başvuranların öykülerinden alkol bağımlılığı ile aile içi şiddet içindeki bağın farkındayız. Pandemi periyodunda bu riskin global olarak da artması ve bir epey ülkede gündeme gelmesiyle, tam da 8 Mart Dünya Bayanlar Günü arifesinde dikkatleri bu mevzuya çekmek istedik. Aile içi şiddetin tarihi ve toplumsal niçinlerinin farkında olmakla birlikte, alkolün buradaki rolünü göz gerisi etmemek gerektiğini düşünüyoruz. Alkol bağımlılığı her bağımlılık üzere bir hastalık olduğundan, bu hastalığın tedavisinin toplumun kanayan yaralarından biri olan aile içi şiddetin önlenmesinde rol oynayacağına eminiz. Bu bahse dikkat çekmek maksadıyla ‘Alkole Hayır De’ kampanyasını hazırladık.”

Pandemide, alkol kullanım bozukluğu kaynaklı aile içi şiddet arttı


Pandemide bireylerin gerilimle başa çıkmak için alkol kullanım riskini de artırdığını, alkol kullanım bozukluğu kaynaklı aile içi şiddetin arttığını belirten Öztürk, “COVID-19 karantina sürecinde; mesela Avustralya, Belçika, Fransa, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bayanlar, küçük çocukların ebeveynleri, daha yüksek gelire sahip şahıslar ve anksiyete ve depresif semptomları olanlar alkol tüketiminde en yüksek artışı bildirdi. Alkol kullanım bozukluğuna bağlı aile içi şiddete ait acil davetler AB ülkelerinde yüzde 60 artış gösterdi. Ayrıyeten, yüksek gerilim düzeyi ile başa çıkmak için ve travmatik hadiselerden daha sonra çok alkol kullanmasın yaygın olduğu göz önünde bulundurulduğunda COVID-19’un orta vadede sıkıntılı alkol kullanmasında artışa niye olduğu da söylenebilir. Ülkemizde pandeminin alkol kullanmasına tesirine ait net bir data olmamakla birlikte, öteki ülkelerde gördüğümüz tablo bu hususta tedbir almanın gerekliliğini ortaya koyuyor” dedi.

“Alkol her yudumda aile içi şiddet riskini artırır”

Aile içi şiddeti muhakkak bir sosyo-ekonomik kümenin sorunu olarak algılamanın bir yanılgı olduğunu vurgulayan Öztürk, “Maalesef epeyce farklı gelir ve eğitim kümelerinden bayanlar aile içi şiddete maruz kalabiliyor. Bu kapsamda Yeşilay olarak biz de, kampanyayı hazırlarken 4 başka sinema ile farklı sosyo-ekonomik kesitlere ulaşmayı hedefledik. Tercih edilen alkollü içeceklere bakılırsa kadehleri ekranlarda gördüğümüz sinemalarımız var. Cihan Ünal, Celil Nalçakan, Reha Özcan ve Toprak Sergen’in seslendirdiği sinemalarla hem farklı yaş kümelerine birebir vakitte Türkiye’nin her bir köşesindeki vatandaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Sinemalarda hedefimiz her bir yudumun bireyleri şiddete ne kadar yaklaştırdığına dikkat çekmek. Tüm sinemalarımızda de ‘Alkol her yudumda aile içi şiddet riskini artırır’ bildirisini veriyoruz” dedi.

YEDAM bugüne kadar alkol sorunu yaşayan 13 bini aşkın bireye dayanak oldu

Alkol bağımlılığı sorunu yaşayan bireyler Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’ne (YEDAM) başvurarak kendileri ve aileleri için fiyatsız psikososyal danışmanlık ve rehabilitasyon takviyesi alabiliyor. Bugüne kadar alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen 13 bini aşkın kişi YEDAM’a başvurdu. YEDAM’ın bağımlılık alanında uzman psikolog ve toplumsal hizmet uzmanlarından oluşan takımı; alkol bağımlılığının yanı sıra tütün, uyuşturucu husus, kumar ve internet bağımlılığı ile ilgili problemler yaşayan bireylere de psikososyal takviye sağlayarak bir daha hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. beraberinde aile ve yakınlarına da takviye vererek bozulan ömür tertibinin onarılmasını ve ilgilerin sağlıklı devam etmesini destekliyor. YEDAM’a 115 YEDAM Müracaat Çizgisi üzerinden ulaşılabiliyor.

YEDAM’da daha fazla bağımlıya ve yakınına hizmet verilmesi için takviye olmak isteyenler www.yesilay.org.tr web sitesindeki bağış kanalları üzerinden Yeşilay’ın yürüttüğü çalışmalara katkıda bulunabiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı