Vivident Türk malı mı ?

Koray

New member
Vivident Türk Malı mı? Gerçekten Ne Kadar Yerli?

Merhaba arkadaşlar,

Bugün bir konuya değinmek istiyorum; belki de hepimizin severek kullandığı, bir dönem reklamlarıyla gündeme gelen Vivident, gerçekten Türk malı mı? Hangi noktalarda Türk markası sayılabilir, hangi noktada “globalleşmiş” bir marka haline gelmiştir? Kendi bakış açımdan bu soruyu sorgularken, aklıma birden fazla soru geldi. İsterseniz, birlikte tartışalım ve konuyu daha geniş bir çerçeveden ele alalım.

Vivident: Türk Malı mı, Yoksa Uluslararası Bir Ürün mü?

Vivident, aslında Türkiye'nin en bilinen sakız markalarından biridir. Ürün yelpazesi geniş ve çocuklardan gençlere kadar herkesin ulaşabileceği fiyat aralıklarına sahip. Peki, bu marka gerçekten Türk malı mı, yoksa arkasında başka bir yapının etkisi var mı?

Marka, ilk olarak 1990'lı yıllarda Türk şekerleme devi Ülker tarafından üretilmeye başlandı. Ülker, Türkiye’nin köklü markalarından biri olup, genellikle kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri ile tanınır. Ancak zamanla Vivident, sadece Türkiye'de değil, global pazarda da tanınan bir marka haline geldi. Ülker, Vivident'i birçok farklı ülkeye ihraç etmeye başladı ve bu süreç, markanın uluslararası alandaki görünürlüğünü artırdı.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Vivident’in Türk malı olması, aslında sadece üretim tesislerinin Türkiye’de bulunmasından ibaret. Ürün, global bir pazar için de üretiliyor ve dünya çapında dağıtım yapılıyor. Yani, bu ürünün içinde sadece Türk markası olmanın ötesinde, büyük ölçüde küresel bir yapı da yer alıyor. Ülker’in, bu markayı sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da aktif olarak pazarlaması, markanın "Türk malı" olma kimliğini sorgulatıyor. Globalleşmenin getirdiği bazı zorluklar, markaların daha çok "uluslararası" bir kimlik edinmesine neden oluyor.

Erkeklerin Perspektifi: Stratejik Bir Bakış Açısı

Erkekler genellikle konuyu daha stratejik bir açıdan ele alırlar. Vivident, büyük bir pazar payına sahip ve küresel ölçekte üretilip satılan bir ürün olarak, stratejik anlamda önemli bir yer tutuyor. Ülker’in Vivident’i global pazara sunması, markanın ekonomik olarak büyümesini sağlamış ve yeni pazarlar yaratmıştır. Erkeklerin gözünde, Vivident’in "Türk malı" olma durumu, aslında daha çok bir pazar stratejisidir. Ülker, yerli bir üretici olarak globalleşme çabalarını göstermiştir ve bu da markanın Türkiye ekonomisine katkısını artırmıştır.

Vivident’in dünya çapında tanınan bir marka haline gelmesi, sadece yerel üretimi değil, aynı zamanda uluslararası işbirliklerini de beraberinde getirmiştir. Ülker, Vivident ile yurt dışındaki pazarları hedefleyerek kendi stratejik hedeflerine ulaşmıştır. Bu bağlamda, markanın Türk olma kimliği, şirketin hedef kitlesini genişletmesi açısından sadece bir başlangıçtır.

Yine de, erkekler daha çok rakamlar ve hedeflerle ilgilendiklerinden, Vivident’in Türk malı olmasının verdiği bir aidiyet duygusunu çok fazla sorgulamayabilirler. Onlar için önemli olan, markanın uluslararası pazarda ne kadar büyüdüğü ve ekonomik fayda sağladığıdır.

Kadınların Perspektifi: Toplumsal İlişkiler ve Empati

Kadınlar ise genellikle toplumsal etkiler ve duygusal bağlamlarda daha fazla düşünme eğilimindedirler. Vivident’in "Türk malı" olarak tanınması, kadınlar için daha çok bir aidiyet duygusu yaratabilir. Ancak bu aidiyet, sadece ürünün üretildiği yerle değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel değerlerle de ilgilidir. Kadınlar, bu tür markaları sadece ekonomik bir metaya indirgemek yerine, toplumdaki etkisini, üretim süreçlerini ve çevresel etkilerini de dikkate alabilirler.

Vivident’in Türk malı olarak kabul edilmesi, toplumsal bir bağ kurmanın ötesinde, bazen sosyal sorumluluk bilincini de ön plana çıkarır. Kadınlar, özellikle gelişen globalleşme süreciyle birlikte, yerli markaların uluslararası alanda tanınmasının önemli olduğunu düşünebilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, Vivident’in aslında büyük bir küresel markalar zincirinin parçası olduğudur. Yani, kadınlar bu markayı kullanırken, yerli üretimle küresel markaların nasıl birleştiğini ve ne gibi toplumsal etkiler yarattığını da sorgulayabilirler.

Örneğin, Vivident’in büyük pazarlar için üretim yaparken çevresel etkileri göz önünde bulundurması, kadınları daha fazla etkileyebilir. Çünkü kadınlar genellikle sürdürülebilirlik ve çevre bilincine daha duyarlıdır. Vivident’in global pazara yönelik üretim süreçlerinde çevre dostu olup olmadığı, bu markanın Türk malı olmasının ötesinde bir anlam taşır.

Yerli mi, Yabancı mı? Tartışma Başlasın!

Sonuç olarak, Vivident’in Türk malı mı yoksa küresel bir ürün mü olduğu sorusu gerçekten karmaşık bir soru. Bir taraftan, Türkiye’de üretiliyor ve yerli üretici olan Ülker’in markası. Diğer taraftan ise, dünya çapında tüketiciye ulaşmış ve global pazarlara açılmış bir marka. Peki, bu globalleşme süreci, markanın kimliğini nasıl değiştiriyor? Yerli üreticilere olan güveni zayıflatıyor mu, yoksa uluslararası alanda rekabet etme fırsatını mı artırıyor?

Sizce Vivident’in küreselleşmesi, Türk markalarının dünya çapında rekabet edebilmesi açısından nasıl bir anlam taşıyor? Bu durum, yerli ürünlere olan güveni etkiler mi?

Tartışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!