“Üreticinin vazgeçmesi memleketin çökmesi demek”

accur

New member
Lider Soyer Mera İzmir projesi kapsamında süt alımlarının başladığı üreticileri ziyaret etti

  • İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Mera İzmir projesi kapsamında birinci süt alımlarının başladığı Seferihisar’daki çobanları ziyaret etti. Lider Soyer, daha sütler sağılmadan avans takviyesi verdikleri ve piyasanın fazlaca üzerinde fiyatla alım yaptıkları üreticinin işi bırakma noktasından bir daha üretime döndüğünü belirterek “Üreticinin vazgeçmesi memleketin çökmesi demek. Biz de küçük üreticiye can suyu olmak için çabalıyoruz” dedi.
  • İzmir Tarımı’nın en değerli halkalarından biri olarak hayata geçen “Mera İzmir” projesiyle bölgede küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi, birebir vakitte hem tarımda su tüketiminin azaltılması hem üreticinin doğduğu yerde doymasının sağlanması tıpkı vakitte İzmir’de yaşayan milyonlarca insanın sağlıklı besinle buluşturulması hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla oluşturulan ve “Mera İzmir” projesiyle adım adım büyüyen İzmir Tarımı stratejisi, güç günler geçiren üreticiye umut oldu. Kuraklıkla ve yoksullukla çabayı temel alan İzmir Tarımı stratejisi kapsamında küçükbaş hayvan üreticileriyle imzalanan alım kontratları meyvelerini vermeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin alımlarıyla bir arada süt meblağları hak ettiği bedele ulaştı. Bölge halkı için ekonomik darboğazdan çıkış kapısı oldu. Daha az su tüketimi gerektiren küçükbaş hayvancığın desteklenmesiyle kuraklık tehdidine karşı değerli bir stratejik adım atıldı.
“Mera İzmir” projesinin birinci etabı kapsamında Bergama ve Kınık’tan 258 çobanla süt alımı muahedesi imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, projeyi Seferihisar, Urla, Güzelbahçe ve Çeşme’deki üreticileri de içine alarak büyüttü. Toplam 535 çobana ulaşılan proje kapsamında üreticiye de 3 milyon lira avans verilerek takviye sağlandı. Projeyle toplamda bin 500 çobanla kontratlı süt üretim muahedesine imza atılması hedefleniyor.

“Siz yaşayın ki millet yaşasın”
Lider Tunç Soyer, Mera İzmir projesi kapsamında süt alımlarının başladığı birinci adreslerden Seferihisar’daki çobanları ziyaret etti. Kavakdere köyünde İbrahim Özoğul’a ilişkin koyun ağılına giden Lider Soyer, ağır ilgiyle karşılandı. Soyer, kırsalda hayatını sürdüren halka “Sizin yaşamanız lazım ki bu millet yaşasın” diye seslendi.

“Onları kendi yazgılarına bırakmayacağız”
Piyasada 7 lira olan koyun sütüne 11 lira, 5 lira olan keçi sütüne ise 10 lira bedel belirlediklerini hatırlatan Lider Soyer, “Süt meblağlarının artık sürdürülebilirliği kalmamıştı. Üretici bu işi bırakma noktasına gelmişti. Üreticinin vazgeçmesi demek, daima birlikte çökmemiz demek. Bütün milletin, memleketin çökmesi demek. O niçinle biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak can suyu olsun umuduyla, üreticiyi ayakta tutacak bir fiyat belirledik. Bu fiyattan alım yapmaya başladık. Bu küçük üreticiyi desteklemek için başlatmış olduğumız bir proje. Bunun yan kolları var. Yem dayanağı, et alımı var. Bu sürecin sonuna kadar üreticimizle yol arkadaşlığı yapacağız. Onları kendi yazgılarına bırakmayacağız” dedi.

“Süt meblağlarını artık İzmir belirleyecek”
Üretici İbrahim Özoğul da Mera İzmir projesiyle nefes almaya başladıklarını söylemiş oldu. İbrahim Özoğul, “Biz hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz ancak rızkımız gidiyor neredeyse. Belediyenin bu çalışması fazlaca hoş. Çiftçinin umudu oldu. Türkiye’ye örnek oldu. Süt meblağlarını artık İzmir belirleyecek. Öteki kentlerde görüyorsunuz, sütleri yere döküyorlar. Biz üretici olarak Liderimizin arkanızdayız” dedi.

“Boğulmak üzereydik”
Üreticilerden Hasan Sudağ ise İzmir Büyükşehir Belediyesi yardımıyla dertleri aşmaya başladıklarını belirterek, “Siz olmasaydınız, biz bitmiştik. Sizin gösterdiğiniz ilgi ve alaka bizi sahiden hayli keyifli etti. Biz bu yıl nitekim bitmiştik. Hayvancılık bitmesin” diye konuştu.
Vedat Karaçelik de boğulmak üzere olduklarını, belediyenin süt alacağını öğrendikleri andan beri nefes almaya başladıklarını söylemiş oldu.
Lider Soyer’e ziyareti sırasında kuzu da ikram edildi. Üreticinin ağır emeği olduğunu belirten Soyer, kuzuyu bir daha üreticilere verdi.

“Kimse küsmesin vazgeçmesin”
Lider Soyer çabucak sonrasında Turgut İhsaniye Ziraî Kalkınma Kooperatifi’ni ziyaret etti. Kooperatif Lideri İbrahim Kopuz, süt alımlarının kapanma etabına gelen kooperatifleri rahatlattığını belirterek Soyer’e teşekkür etti. Turgut Köyü’ndeki kahvehanede bölge sakinleriyle bir ortaya gelen Soyer, “Büyük tarım üreticilerini desteklediler, küçük üreticiyi öldürdüler. Bu yanlışsız değil. halbuki küçük üretici yaşasa hem kır ile kent içinde istikrar korunacak birebir vakitte kentli daha lezzetli ve sağlıklı eserlerle buluşacak. Maksadımız büyük. Bütün İzmir’de küçük üreticiye can suyu olmak istiyoruz. Kimse küsmesin, vazgeçmesin. Yalnızca sabredin” diye konuştu.
Lider Soyer’e İzmir Büyükşehir Belediye Lider Vekili Mustafa Özuslu, Seferihisar Belediye Lideri İsmail Yetişkin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, BAYSAN Genel Müdürü Murat Onkardeşler de eşlik etti.

Mera İzmir ile ne hedefleniyor?
Mahallî tohumlar ve mahallî ırkları yaygınlaştırarak kuraklıkla, küçük üreticiyi destekleyerek yoksullukla çabayı temel alan İzmir Tarımı stratejisi kapsamında hayata geçirilen “Mera İzmir” projesiyle hem tarımda su tüketiminin azaltılması hem üreticinin doğduğu yerde doymasının sağlanması birebir vakitte İzmir’de yaşayan milyonlarca insanın sağlıklı besinle buluşturulması hedefleniyor.
Projeyle üreticilerden Öbür Bir Tarım kriterlerine uygun, tabiat dostu ve sağlıklı eserler üretmelerini isteniyor. Hayvanlarına çok su tüketen silajlık mısır yerine, yalnızca yerli yem bitkileri yediren üreticilerden süt alınıyor. Ayrıyeten hayvanlarını taban yedi ay merada otlatan üreticiler kapsam içine alınıyor. Mera hayvancılığı teşvik edilerek çok su tüketimine niye olan yem bitkileri kademeli olarak azaltılıyor.
Mera İzmir projesi kapsamında süt alımının akabinde üreticiyle et alım mutabakatları başlayacak. Öbür Bir Tarım kriterlerine uygun yetiştiricilik yapan büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerinden kooperatifler aracılığıyla alım yapılacak. Üreticilerden alınan et ve sütler Bayındır’daki Süt Sürece Tesisi ve Ödemiş’teki Et Entegre Tesisi’nde işlenerek tüketiciyle buluşturulacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı