Transseksüel koşucu Nikki Hiltz pistin zirvesine nasıl ulaştı?

semaver

New member
Orta mesafe koşucusu Nikki Hiltz piste girerken Eugene, Oregon’daki Hayward Stadyumu’ndaki tribünlerde bir transseksüel gurur bayrağı belirdi.

Pembe, mavi ve beyaz bayrak tepede tutuldu ve ardından kendisini transseksüel ve ikili olmayan olarak tanımlayan ve “onlar/onlar” zamirlerini kullanan Hiltz, rotanın diğer tarafındaki 1.500 metrelik ABD Ulusal Şampiyonası’na giderken el salladı. temmuzda gitti

Hiltz, “Bu bir açıklamaydı,” dedi. “Bana bunun benden daha büyük olduğunu hatırlattı.”

4 dakika 3.10 saniyede Hiltz, patlayıcı bir son vuruşla kaseti kırdı ve Tokyo oyunlarında 800 metre altın madalya kazanan Athing Mu’nun da dahil olduğu yığılmış bir alanı ezdi; Cory McGee ve Heather MacLean, Olimpiyat 1.500 koşucusu; ve o etkinliğin 2022 ulusal şampiyonu Sinclaire Johnson.

Hiltz’in bu noktaya gelmesinin bir nedeninin, kısmen, oruç zamanları için değil, kendilerinden başlayarak neyi ve kimi temsil ettikleri için tezahürat yapan çevrelerindeki topluluk olduğunu söylediler.

28 yaşındaki Hiltz, ulusal şampiyon olduktan kısa bir süre sonra “LGBT topluluğunun bir galibiyete ihtiyacı olduğunu hissediyorum” dedi. Yüzünden bir gülümseme geçti. Bu, Budapeşte’deki Dünya Atletizm Şampiyonası’na bir biletti ama daha fazlasıydı.

Hiltz, 31 Mart 2021’de cinsiyet kimliğini kamuoyuna açıkladığından beri, kucakladıkları bu temsil yükünü taşıyor.

Bu, Hiltz’e kendi toplumlarında neşe getirdi, ama aynı zamanda trans gençlere, spora katılıma, cinsiyete duyarlı tıbbi bakıma ve tuvaletlere erişime kısıtlamalar getiren bir dizi yasa tasarısına tanık oldukları için gönül yarası oldu.

Mevzuat aynı zamanda doğrudan yetişkin sağlık hizmetlerini de hedef almıştır. Oklahoma ve Güney Carolina’da getirilen yasa tasarıları, 26 yaşın altındaki trans bireylere geçici olarak hormonal veya cerrahi tedavi sağlamayı suç haline getirecek.

Mart ayında, uluslararası atletizm federasyonu World Athletics, trans kadınları rekabetçi sporlardan etkili bir şekilde yasakladı. Hariç tutma, Dünya Yüzme Federasyonu tarafından Haziran 2022’de belirlenen kurallara benzer şekilde “erkek ergenliğini geçen erkekten kadına trans sporcular” için geçerli olacaktır.

Öncelikle trans kadınları hedef alan kurallar, uluslararası spordaki en katı kurallar arasında yer alıyor.

Hiltz’in kadın alanlarında en üst düzeyde rekabet etmeye devam edebilmesi için, cinsiyet onaylayan herhangi bir tedavi uygulamasına, yani özellikle testosteron kullanımına izin verilmiyor. Bir gün birinci sınıf bir ameliyat, cinsiyet onaylayan bir çift mastektomi olmayı umuyorlar, ancak şimdilik amaç, 2024’te Paris Olimpiyatlarına katılma fırsatı elde edene kadar beklemek ve katılmak için devam etmek.

Hiltz, “Şu anda, cinsiyetim ve kadınlar kategorisinde rekabet etme yolculuğumun durumu konusunda hala iyi hissediyorum” dedi. “Ancak durum böyle olmadığında, sporum için kendimi feda etmeyeceğim. Atletizmle olan ilişkime kendimle olan ilişkimi seçeceğim.”

Hiltz’in medyadan en anlayan sporcuyu bile hayrete düşürecek bir sıklıkta sürdürdüğü hassas bir konuşma. Hiltz’e sadece yarış stratejisi, eğitimi veya hedef süresine tepkisi sorulmuyor. Ayrıca, bu kültür savaşları çağında varlıklarını haklı göstermeseler de açıklamaları ve onları bağlamsallaştırmaları isteniyor. Bu zafer sizin için ne ifade ediyor? Bu, tüm queer topluluğu veya bir bütün olarak temsil için ne anlama geliyor?

Hiltz, ulusal şampiyonluğu kazandıktan sonra öğleden sonra, “Muhtemelen yarışı gerçekten açmaktan çok trans kimliklerim hakkında konuştum,” dedi. Önemli, dediler ama eklediler: “Nihayetinde ben inek bir sporcuyum; Taktikler hakkında konuşmak istiyorum.”

Taktik olarak, bu yarış yaklaşık üç yıl önce Hiltz’in hemen hemen her şeyi değiştirdiği zaman başladı.

Bir Adidas anlaşmasını sonlandırdılar ve Lululemon ile bir tane başlattılar. Hayatlarının çoğunu yaşadıkları Güney Kaliforniya’dan, gelişen yüksek dağcılık başkenti Flagstaff, Arizona’ya taşındılar. Kuzey Arizona Üniversitesi’nde eğitmen olan Mike Smith ile çalışmaya başladılar ve yeni eğitim ortakları buldular. Eşleri, yol arkadaşları Emma Gee ile birlikte Scout adında bir köpek evlat edindiler. Ve LGBTQ organizasyonlarını desteklemek için sanal ve artık yüz yüze bir Pride 5K yarışına ev sahipliği yapan bir yarış organizatörü oldular.

Pandemi yeni bir aşamaya ulaşırken yüz yüze etkinlikler ve yarışlar geri döndü ve Hiltz’in onları neşelendirmek için bekleyen bir topluluğu vardı. Amerika Birleşik Devletleri’nde yol mili başlıkları ve atletizm başlıkları izledi.

Annesi Liz Hiltz, “Nikki’nin yanındayken insanlar parlıyor” dedi. “‘Güvenli bir yerdeyim’ gibi hissediyorlar ve bunun onların başına çok sık gelmediğini anlayabilirsiniz. İnsanların görülmesi ve duyulması üzerinde bu kadar çok etkiye sahip olabilmeleri yürek parçalayıcı.”

Hiltz, 1.500m finalinin ertesi günü bir topluluk gurur koşusuna ev sahipliği yapma planları ile Eugene’e geldiğinde, çoktan kazandıklarını hissettiler. Bu, sporcuların sıklıkla paylaştığı türden bir duygudur ve potansiyel olarak ezici bir baskıyı hafifletmek için tasarlanmıştır. Ama Hiltz söylediğinde inanması zor değil.

Hiltz, “Yarış yaparken ağırlık daha hafif çünkü yarışmıyorken çok dengeliyim.”

Pride 5K etkinliğini Hiltz ile birlikte düzenleyen Gee, başını salladı.

“Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisiyle ilgileniyor,” dedi, 1943’te insanın başka herhangi bir şeyle ilgilenmeden önce en temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği teorisine atıfta bulunarak. “Böylesine büyük, çılgın, yoğun bir atletik çaba sarf etmek ve ardından bu ortak salonu ertesi gün kurmak çok iyileştirici.”

8 Temmuz yarışından saatler önce Hiltz, “Dr. Hiltz izini sürmeden önce gönderilecek doğru türden ilham verici mesajı bulmak için Seuss’tan Rumi’ye”. Gelenek, Hiltz’in Arkansas Üniversitesi’ne gittiği günlere kadar uzanıyor. Yarış iyi gitmediğinde, Liz Hiltz bazen alıntıyı suçlar ve bir daha asla aynı yazarı kullanmaz.

1.500m finalinde atış sesi geldiğinde, bir düzine yarışmacı hızla çatıştı. Sporcular ilk virajda geçerken bir kargaşa çıktı ve biri Hiltz’i ayakkabının arkasına tekmeledi. Hızlı ve güçlü bir adımla, çiviyi tekrar ayağa geçirmek için ayağı sert bir şekilde tekmelediler. Başka bir atlet olan Dani Jones o kadar şanslı değildi. Çentikte bir ayakkabısını kaybetti ve bitiremedi. Hiltz sabırla sürünün ortasına yerleşti.

Final turunu duyuran zil çaldığında, Hiltz dördüncü sıradaydı ancak Dünya Şampiyonası’na hak kazanmak için ilk üçte bitireceklerini bildiklerini söyledi. Mu hızını artırdı. Laktik asit birikiyor ve yanıyordu ve 300 metrede Hiltz gaza basmayı düşündü. Bunun yerine, güvenli oynadılar ve son 50’yi beklediler.

Hiltz, “Kimse beni kapı dışarı etmez” dedi. Ve kimse yapmadı. Trans Pride bayrağı bitiş çizgisine yakın dalgalanırken Hiltz, Mu’nun yanından uçtu ve yarışı kazandı. Mu’yu geçtiler – yarışı anlatırken onun adını tekrarlayarak gözlerini oyarak – evet, Olimpiyat altın madalyalı Mu!

Mu ikinci, Cory McGee üçüncü ve Johnson dördüncü oldu. Son şampiyon olarak 800m’de otomatik olarak yer alan Mu, McGee ve Johnson’ın ABD 1500m takımında Hiltz’e katılmasıyla Dünya Şampiyonalarındaki 1500m pozisyonundan vazgeçmeye karar verdi.

Cumartesi günü elemelerin başlayacağı Budapeşte’de Amerikalılar, son haftalarda üç dünya rekoru kıran Kenyalı güç merkezi Faith Kipyegon ile mücadele etmek zorunda kalacak.

Ama sorun yok. Kipyegon’un rakipleri, yükselen bir dalganın tüm tekneleri kaldırdığını söylüyor. Yarıştan sonra daha coşkulu, yürekten kucaklaşmalarla dolu bir bitiş çizgisi neredeyse yoktur.

Kipyegon, 21 Temmuz’da olağanüstü bir 4:07.64 ile dünya mil rekorunu kırdığında, sahayı da beraberinde getirdi. 13 koşucudan 12’si kişisel rekorlar kırdı ve yedi ulusal rekor kırıldı. Bu grup, 4:16.35’lik derecesiyle 1985’te yeni bir Amerikan mil rekoru kıran Hiltz’i içeriyordu.

Hiltz’in kendilerine olan amansız inancını körükleyen en son sonuçtu, Katar’ın Doha kentinde düzenlenen 2019 Dünya Kupası’nda aldıklarını söyledikleri güvenin aynısı. Ama bu sefer farklı hissettiriyor.

Hiltz, “Daha önce bir dünya finaline ulaştım, orada bulundum ve başardım,” dedi. “Şimdi ‘Tamam, ne yapabilirim?’

“En sevdiğim şey rekabet etmek ve şimdi sahip olduğum ivme ve arkamdaki topluluklarla bunu küresel sahnede tekrar yapmaktan heyecan duyuyorum.”