Simone Biles elit jimnastiğe dönüşün sinyallerini veriyor

semaver

New member
Tokyo 2021 Olimpiyatları’nda beklenen hakimiyeti akıl sağlığı sorunları nedeniyle gölgelenen ve o zamandan beri yarışmayan yıldız jimnastikçi Simone Biles, Paris oyunlarından bir yıl önce geri dönüş planlıyor olabilir.

26 yaşındaki Biles, 24-27 Ağustos tarihlerinde San Jose, California’da yapılacak ulusal jimnastik şampiyonaları için bir ısınma müsabakası olan ve 5 Ağustos’ta Chicago yakınlarında yapılması planlanan US Classic’in yarışmacıları arasında yer alıyor.

Performansı tantanalı değildi; Biles’e dört Olimpiyat altın madalyası ve 2016 Rio de Janeiro Oyunlarındaki çok yönlü şampiyonluk da dahil olmak üzere toplam yedi altın madalya kazandıran forma geri dönüp dönemeyeceği belirsiz.

Spordaki birçok kişi, Biles’in zihinsel engel nedeniyle çoğu yarışmadan emekli olduğu Tokyo Oyunlarından sonra emekli olup olmayacağını ve hayatına jimnastik dışında başlayıp başlamayacağını merak etti. Yıllarca beklentileri karşılamaya ve halkı memnun etmeye çalıştıktan sonra, yeni bir sayfa açmanın heyecanını yaşıyordu. O bahar, Green Bay Packers’ın defans oyuncusu Jonathan Owens ile evlendi.

Bununla birlikte, diğer jimnastik uzmanları, Biles’in en azından bazı açılardan diğer yarışmalardan daha az eğitim süresi gerektiren atlamada rekabet etmeye çalışabileceğini öne sürdüler. ABD Klasiğine girişi, Biles’in ulusal ve uluslararası cimnastikte hala bir güç olabileceğini hissettiğinin bir işareti olabilir, ancak ABD Jimnastiği etkinliğe kaydolmanın “katılımı garanti etmediğini” söyledi.

Biles’in geçmiş şampiyonlar ve mevcut yarışmacıların yanı sıra giriş listesine eklenmesi, onların Paris’te rekabet etme niyetlerini mutlaka pekiştirmiyor, ancak bunu bir olasılık haline getiriyor. Antrenörleri – Laurent ve Cecile Landi – Fransız ve daha önce kendi ülkesinde bir madalya kazanmanın kendisi için bir onur olacağını söylemişti.

Cecile Landi bir metin mesajında, “US Classic’e dönüşü hakkında, onun için çok heyecanlı olmamız ve bunu her gün düşünmemiz dışında hiçbir yorumumuz yok.” Dedi. “Baskı yok. Sadece deneyimin tadını çıkar!”

Biles’in Tokyo’da en az üç bireysel yarışmayı kazanması ve aynı zamanda yarım yüzyıldan fazla bir süredir her alanda Olimpiyat altın madalyasını tekrarlayan ilk jimnastikçi olmaya çalışması bekleniyordu. Bu oyunların belki de en çok beklenen yıldızı olarak yoğun bir şekilde terfi ettirildi, ancak etkinlikten önce büyük bir baskı altındaydı. O zamanlar, sporu sarsan bir cinsel taciz skandalından kurtulanlardan biri olmanın travmasını hâlâ yaşıyordu.

Biles, eski bir milli takım doktoru olan Lawrence G. Nassar’ın kurbanı olan yüzlerce jimnastikçi ve diğer sporcu arasındaydı. O ve diğerleri, ABD Jimnastik ve Birleşik Devletler Olimpiyat ve Paralimpik Komitelerini, sporcuları rekabet sırasında sessiz kalmaya teşvik eden bir sporun geleneklerini ihlal edecek şekilde alenen eleştirdiler. Tokyo Oyunlarından kısa bir süre sonra, FBI’ın davayı büyük ölçüde kötü idare ettiği konusunda Kongre önünde ifade veren jimnastikçiler arasında da yer aldı.

Tokyo Oyunları başladığında, stres onun havadaki uzamsal farkındalığını belirleme yeteneğini kaybetmesine neden oldu; bu, cimnastikte “bükülmeler” olarak bilinen potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur.

Takım finallerinden çekildi ve bireysel olarak her yerde yer almadı. Biles o sırada titrediğini ve kestiremeyeceğini söyledi. Devam etmek için doğru “boşlukta” olmadığını ve kendini yaralamaktan korktuğunu anlattı. “Kendi kafanla kavga etmen berbat bir şey,” dedi.

Ancak kararlılığını sürdürdü ve Tokyo jimnastik yarışmasının son gününde Biles soğukkanlılığını yeniden kazandı ve değiştirilmiş bir rutinle denge aletinde bronz madalya kazandı. O sırada “Madalya kazanmayı beklemiyordum” dedi. “Bunu sadece kendim için yapmak istedim.” “Olimpiyatlarda olmak için bir şans daha elde etmek benim için dünyalara bedeldi” diye ekledi.

Biles, birden fazla Tokyo etkinliğinden çekildiği için eleştirilere maruz kalsa da, akıl sağlığı hakkında açıkça konuştuğu ve savunmasızlığını kabul ettiği için büyük övgüler aldı.

Yüzücü Michael Phelps, tenisçi Naomi Osaka, artistik patinajcı Gracie Gold ve basketbolcular DeMar DeRozan ve Kevin Love gibi diğer sporcularla birlikte Biles, spordaki uzun yıllara dayanan metanet geleneğini reddetti ve halka açık olma isteğinde kültürel bir değişimi temsil etti. kaygı, depresyon ve baskı.

New York’taki Barnard College’ın o zamanki başkanı (ve şimdi Dartmouth’un başkanı) olan Sian L. Beilock, sporcuları, iş adamlarını ve öğrencileri ve neden baskıya yenik düştüklerini inceleyen bir bilişsel bilim adamı, Tokyo Oyunları sırasında Biles hakkında şunları söyledi: “Onları alkışlıyorum. Doğru durumda olmadığını anlayıp bir adım geri çekildi. Ne zor bir şey. Devam etme baskısı çok büyüktü. Ve ‘Hayır, bu doğru değil’ diyecek gücü buldu.”

Beilock, Biles ve diğerlerinin konuşmaya istekli olmasının, akıl sağlığı sorunlarının herkesi etkilediğini doğruladığını söyledi.

Julia Macure raporlamaya katkıda bulundu.