Sifan Hassan, Londra Maratonunu çarpıcı bir geri dönüşle kazandı

semaver

New member
İlk maratonunu koşan Hollandalı Olimpiyat pist şampiyonu Sifan Hassan, yarış tarihinin en dramatik ve beklenmedik bitişlerinden birinde Londra Maratonunu kazanmak için Pazar günü muhteşem bir geri dönüş yaptı.

Galibiyette, 30 yaşındaki Hassan hem bir koşucu olarak çarpıcı menzilini gösterdi – iki yıl önce Tokyo Olimpiyatları parkurunda üç kısa mesafede üç madalya kazandı ve bir mil dünya rekorunu elinde tutuyor – hem de bir koşucu olarak deneyimsizliğini gösterdi. maraton koşucusu.

Daha çok orta mesafe başarısıyla tanınan Etiyopya doğumlu Hollandalı bir atlet olan Hassan, yarıştan yaklaşık bir saat sonra hızını kaybetti, ağrıyan sol kalçasını germek için en az bir kez durdu ve koşarken, yarıştan sonra bile rakiplerinden birine içki ısmarladı. kendisi de bir su durağını kaçırdı – sonuç, daha sonra onlar için hiç pratik yapmadığını söyledi.

Hassan, gün boyunca bir şey yiyip içemediği için uzun koşuları tamamlamasını imkansız kılan oruç ayı olan Ramazan ayındaki yarış eğitimine rağmen her şeyi başardı.


Ancak Pazar günü bitiş çizgisinde, az önce yırttığı kurdelenin birkaç metre gerisine dizlerinin üzerine indi, pembe bir havluya sarındı ve az önce başardığını kendi kendine anlatıyor gibiydi.

“Buna inanamıyorum,” dedi özellikle kimseye.


Hassan bir basın toplantısında “Sabırlı olmayı ve sadece kendi yarışımı sürmeyi öğrendim.” dedi. “Yapabildiğin kadar devam et, belki kendini şaşırtırsın.”

Yarışları pek ders kitabı maratonu değildi. Yaklaşık bir saat sonra durdu, açıkça mücadele etti ve gerinirken yavaşladı. Ancak kısa süre sonra kendini daha iyi hissetti ve tekrar ava çıktı. Olimpik altın madalyalı Kenyalı Peres Jepchirchir ve hüküm süren Londra Maratonu galibi Etiyopyalı Yalemzerf Yehualaw gibi usta maratoncuların da dahil olduğu önde gelen grupla aradaki mesafeyi kilometrelerce kapattı.

Bitiş çizgisi yaklaşırken Hassan Westminster’ın yağmurlu sokaklarında gittikçe yaklaştı ve ilk çeken o oldu. liderin gözü önünde ve sonra omuzlarında. Sonunda, yarışın son virajını dönüp Buckingham Sarayı’nın önünde seyircilerle dolu büyük bir tribünü kükredi. 1.500 metrelik koşuyu bitirmek üzereymiş gibi başladı.


Son iki rakibi Etiyopya’dan Alemu Megertu ve Jepchichir’in onunla hiçbir ilgisi yoktu. Ve Hassan şimdiden ilk yarışında bir maraton galibi olmuştu. Bitiş çizgisini bir kısa mesafe koşucusunun hızıyla geçti ve inanamayarak elleriyle yüzünü kapattı.


Hassan yarışı 2 saat 18 dakika 33 saniyede bitirdi. Megertu ikinci, Jepchichir üçüncü ve Yehualaw dördüncü oldu.

Erkekler yarışını Kenyalı Kelvin Kiptum kazandı ve tarihteki en hızlı ikinci zamanı elde etti. Kiptum, vatandaşı Eliud Kipchoge tarafından belirlenen dünya rekorunun sadece 16 saniye gerisinde olan 2:01:25’te bitirdikten sonra çizgide yere yığıldı. Kiptum elit sahanın geri kalanının oldukça önündeydi ve finişe yakın soldu, ancak yine de 2:04:23’te ikinci bitiren Kenyalı Geoffrey Kamworor’un neredeyse üç dakika önünde bitirdi. Üçüncü, 2:04:59 ile Etiyopya’dan Tamirat Tola oldu.

23 yaşındaki Kiptum, “Sonuçtan çok mutluyum. Şimdi ne diyeceğimi bilmiyorum. Ben sadece minnettarım.


Hassan, kazanmaya veya yarışlara meydan okumaya yabancı değil. Tokyo Olimpiyatlarında 5.000 ve 10.000 metrede altın madalya ve dokuz günde altı zorlu yarış olan 1.500’de bronz madalya kazandı ve ardından “deli” olup olmadığını merak ettiğini itiraf etti.


Hassan bir sabah uyandığında ve Londra’yı yönetmeye karar verdiğinde belki de bu deneyim hâlâ aklının bir köşesindeydi.

Yarış öncesi bir röportajda yarışa bir hevesle girdiğini ve Ramazan ayında yaptığı antrenmanın antrenmanını optimize etmesini engellediğini söyledi. “Bazen ‘gibi uyanırım’Neden bir maraton koşmaya karar verdim??’” dedi geçen hafta.

Daha sonra sadece kazanmayı beklemediğini değil, kazanacağından da emin olmadığını itiraf etti. “Neredeyse bir aydır sinirlerim vardı” dedi. “Ve maraton koşmaktan çok korkuyorum.”


Her şeyden önce amacı, Londra’daki deneyiminden ders çıkarmaktı, böylece bir daha mesafeyi denerse bundan faydalanabilirdi. En önemli şeyin yarışı bitirmek olduğunu söyledi, “böylece bir dahaki sefere ne yapacağımı biliyorum.”

Bir dahaki sefere, zamanı geldiğinde büyük maraton şampiyonu olacak.