Şeker meblağlarında yaşanan artışın sebepleri neler?

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Lideri Hüseyin Akay şeker piyasasında stok ve fiyat tartışmaları hakkında konuştu.

Bloomberg HT’de yayınlanan Tarım Tahlili programına katılan Akay, şeker meblağlarında yaşanan artışın sebeplerini; eksik üretim, dahili rejim kapsamında ithal edilmeyen şeker, üretimde kullanılan nişasta bazlı şekerdeki açık ve iç talebin artması olarak belirtti.

Akay’ın açıklamalarında öne çıkanlar ise şu biçimde:

Dünyada 2020 yılında 171 milyon ton şeker üretildi, tüketim de 170 milyon ton civarındaydı. 2021 yılında ise Türkiye’de olduğu üzere dünyada da üretimde bir düşüş oldu. Global olarak 169 milyon ton şeker üretildi lakin tüketim 174 milyon ton olarak gerçekleşti. ötürüsıyla 5 milyon tonluk bir açık meydana geldi.

Türkiye’de de üretim açığı kelam konusu oldu. 164 bin ton eksik üretim gerçekleşti. Eksik üretimin yanında Türkiye’de diğer sorunlar de yaşandı. Kasım ayında Türkiye’deki şeker fiyatları dünyadaki şeker fiyatlarının gerisinde kaldı. Tarihte birinci kez bu biçimde bir sorun yaşanmıştı. Dahili sürece rejimi kapsamında üretim yapan kuruluşlar yurtharicinden şeker getiriyorlardı bu eserleri kullanıp ihraç ediyorlardı. Artık dışarıdan şeker almaktan vazgeçtiler ve 200 bin ton civarında şeker yurtiçi üretimden karşılanmaya başlandı. Nişasta bazlı şeker de dünyada satılmaya başlandı ve oradan da bir açık oluştu.