Seferilik kaç gün, kaç kilometredir? Seferilikte uzaklık ve vakit

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Ramazan ayında seyahate çıkacak vatandaşlar seferilik hakkında ayrıntıları araştırıyor.

Seferi, kişinin rastgele bir niçinle ikamet ettiği yerden kalkıp öteki bir yere gitmesi yahut gitmek için yola koyulması manasına geliyor.

Konutunda olmayan, yolda yahut misafirlikte olanlar ibadetlerini her vakit rahat bir biçimde yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda İslam dininde seferilik imkanı sunulmuştur.

”Zorlukla birlikte kolaylık vardır. Evet, zorlukla birlikte kolaylık vardır.” (İnşirah, 94/5-6) ayetinden anlaşılacağı üzere Rabbimizkullarının zorlanmaması için onlara kimi ruhsatlar tanımıştır.

Allah Teâlâ şöyleki buyurur:

“Eğer kâfirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız vakit namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur.” (Nisa, 4/101).

Seferi olmanın kaideleri belirlenmiş ve seferi namazı ile ibadetin telafisi mümkün kılınmıştır.

Pekala seferilik kaç kilometredir? Seferi olma kaideleri nelerdir? Baba meskeninde seferi olunur mu? Kimler seferi sayılır? İşte tüm merak edilen sorular…

Seferiliğin başlangıcı nasıl belirlenir?

Dinen sefer sayılacak aralıktaki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca konuk kararında kabul edilir. Bu kimse seyahat karar ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101). Buna nazaran, seyahate başlayıp kentin meskûn mahallinden çıkan kimse dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılar.

Seyahate otobüs, tren, uçak ve gemi üzere genel vasıtalarla çıkılması halinde ise seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar temel alınabilir.

Seferilik kaç kilometredir?

İkamet ettiği yerden 90 km. uzağa giden seferi sayılır. Ramazan’da sefer uzaklığı (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir.

Kişinin çıktığı yolda 90km uzaklığa ulaşmadan geri dönmeye niyet etmesi halinde namazlarını tam olarak kılması gerekmektedir.

Seferilik kaç gündür?

Seferi namazında bir yere giderken ara durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa bu biçimde seferi biçimde namaz kılınması gerçek olmamaktadır.

Yazlığa giden seferi sayılır mı?

Fıkıh kaynaklarındaki bir görüşe bakılırsa; iki yerde kullandığı konutu bulunan bir kimse bunlardan hangisine gitse mukim olur. (bkz. İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, II, 614; Bilmen, İlmihal, s. 163) Buna nazaran bir beldede kullandığı konutu olan kimse oraya gittiğinde seferî sayılmaz.

Günümüzdeki kimi yaklaşımlara nazaran kişinin yazlığının olduğu yer de aslî vatanı üzeredir. ötürüsıyla kişi, kendisine ilişkin yazlık, kışlık meskeninin yahut devre mülkünün bulunduğu yerlerde namazlarını tam kılar.

Baba konutuna giden seferi sayılır mı?

Bir kimse daima yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, ziyaret vb. emellerle 90 km. ve daha uzak yerde yerleşik olan anne-babasının yanına giderse, seferîlik kararlarına tabi olur.