Seboreik dermatit yani yağlı ekzama, konak

Yasmin

New member
SEBOREİK DERMATİT YANİ YAĞLI EKZAMA, KONAK

Yüz, saçlı deri, göğüs bölgesi ve beden kıvrım alanları tutan, kırmızı-turuncu taban üzerinde beyaz yağlı kepekler ile karakterize kronik yinelayıcı bir hastalıktır.

Genetik yani ailesel bir yatkınlık vardır ve Malassezia Furfur mantarı rol oynayabilir.

Bebeklik periyodunda, ergenlik periyodu daha sonrası ve 50 yaş daha sonrası görülebilen bir tablodur. Erkek cinsiyette daha sık gözlenmektedir.

Parkinson, felçli hastalarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kimselerde, uzun periyodik kortizon ilacı kullanmasında, birtakım besin eksikliklerinde ( çinko, niasin ve piridoksin eksikliği gibi) de gelişebilmektedir.

Genellikle yaz aylarında gerileme kış mevsiminde alevlenme olur. Birtakım hastalarda da güneş teması ile artış olabilir. bu türlü mevsimsel değişkenlik (gerileme- alevlenme) hastalar tarafınca çoğunlukla tanım edilir.

Bebeklerde; saçlı deride frontal ve paryetal bölge dediğimiz ön-yan kısımlar, kulak gerisi, yüz orta sınırı kaşlar ve bez bölgesi tutulabilmektedir. Saçlı deri lezyonlarına halk içinde çoğunlukla ‘konak yahut beşik başlığı’ denir. Üzerine bakteri yahut mantar enfeksiyonu eklenebilir.

Erişkinlerde; saçlı deri, dış kulak yolu, kulak gerisi, kaşlar, sakallar, burun kenarları ve aşağı inen olukları, göğüs ön kısmı, sırt orta sınırı ve kıvrım alanlarını meblağ.

Kırmızı turuncu yerde üzerinde yağlı beyaz kepekler bulunan lezyonlar yapar. Kaşıntı saçlı deri lezyonlarında daha fazlaca gözlenir. Şiddetli saçlı deri lezyonu saç kaybına yol açabilir.

Tanı Nasıl Konur?

Özellikle yaşa uygun dağılım formu, lezyon formu, hastanın eşlik eden şikayetlerinin varlığı değerlidir. birlikteinde büyüme gelişme geriliği, ishal, şiddetli yaş ile uyumsuz dağılım, tedaviye dirençli olması durumunda seboreik dermatit tablosunun diğer bir hastalığın sinyali olabileceği bilinmelidir. Bu niçinle kesinlikle bir dermatoloji tabibi tarafınca değerlendirilmelidir.

Tedavide Neler Kullanıyoruz?

Tedavide evvela bilinmesi gereken şey, ek öbür bir hastalık yoksa bebeklik periyodu tablonun süreksiz olduğudur.Erişkin devirde gözlenen tablo ise yinelayıcı vasıftadır. Ailesel yahut yapısal yatkınlık olması niçiniyle bunun kendine ilişkin bir yapının olduğunu kabullenmesi ve tedavi tekliflerini uyguladıktan ve tablo geriledikten daha sonra, idame olarak hayat biçimini buna bakılırsa şekillendirmesi gereklidir.

Erişkinler için; selenyum sülfit, çinko piritiyon, katran, ketakonazol yahut çay ağacı yağı içerikli şampuanlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra mantar kremleri yahut antiinflamatuar kremler doktorunuz tarafınca eklenebilir.

Bebekler için; konak için, zeytin yağı uygulaması haricinde erişkinlere uygulanan tedavilere misal uygulamalar kullanılabilir.