Savaş, biroldukça ülkede ihracat yasaklarını tetikledi

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Merkezi Washington’da bulunan fikir kuruluşu Peterson Enstitüsü savaş sürdüğü surece birfazlaca ülkenin daha ticarette sınırlamalara gideceğini belirtti.

Rusya ve Ukrayna’nın en büyük ihracatçılarından olduğu buğday meblağları savaştan beri sert formda yükseldi. Son olarak Hindistan, besin arz güvenliği açısından tehdit olarak gördüğü buğday ihracatını yasakladı. Yapılan değişiklikle, yıl başından bu yana global piyasalarda en az yüzde 60 artan buğday fiyatının, ülke ortasında denetim altına alınması hedefleniyor.

Hindistan’ın sonucu daha sonrası buğday fiyatları Pazartesi günü yaklaşık yüzde 6 oranında yükseldi.

Peterson Memleketler arası İktisat Enstitüsü pandemi kaynaklı tedarik zinciri ezaları niçiniyle halihazırda besin fiyatlarının yüksek seyrettiği bir ortamda Rusya’nın işgalinin de global besin piyasaları için makus bir vakit içindema olduğuna değindi.

Hindistan’ın yanı sıra Rusya Ukrayna Mısır, Kazakistan Kosova ve Sırbistan buğday ihracatını süreksiz olarak yasaklayan ülkeler içinde yerini aldı.

Enflasyon ve besin güvenliği tasaları

Biroldukça ülke Ukrayna krizi ve global enflasyondaki yükseliş niçiniyle öteki besin mamüllerinde de ihracat yasağı kararları aldı. Bu mamüllerin içinde ayçiçek yağı, palm yağı, gübre ve çeşitli tahıllar da yer alıyor.

Hafta sonu G7 ülkeleri acil bir biçimde Ukrayna’dan tahıl ihracatına alternatifler aradığını belirterek Rusya’nın devam ettirdiği savaşın global bir açlık krizine yol açabileceği uyarısı yaptı.

Türkiye Mart ayında et ihracatını ve ayçiçek yağı ihracatını durdurma sonucu aldı. Savaşın başlamasından bu yana birtakım besin mamüllerinde ihracat yasağına giden ülkeler içinde Arjantin, Mısır, Endonezya, İran, Kazakistan, Tunus ve Kuveyt de yer alıyor.