Sakarya İHH Somali’de Ramazan Çalışmaları Yürüttü

accur

New member
Sakarya İHH İdare Lideri Engin Sezer ve İdare Heyeti Üyesi Ali Akıllı insani yardım faaliyetlerini yerinde organize ve koordine etmek üzere Somali Mogadişu’da çalışmalara katıldı.

Sakarya İHH Lideri Engin Sezer; 2020 yılından bu yana kâfi yağışın olmadığı Somali’de kuraklık felaketi yaşanıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı, 4,3 milyon kişinin kuraklıktan etkilendiği ülkeye Ramazan yardımları ulaştırıyor.

Somali’de yaşanan kuraklık, bölge halkını önemli biçimde etkiliyor. Somalili milyonlarca insan, pak suya ve yiyeceğe ulaşmakta büyük kuvvetlik çekiyor. Kimi su kuyularının kuruduğu ülkede, sıhhat hizmetlerine, besine ve suya büyük muhtaçlık duyuluyor. Kuraklık, tarım alanlarının da verimsizleşmesine niye oluyor halinde konuştu.

4,3 milyon kişi kuraklıktan etkilendi

Sezer; Kuraklıktan şu ana kadar 4,3 milyon insanın etkilendiği varsayım ediliyor. 500 bin kişi de kuraklık ötürüsıyla yaşadığı bölgelerden diğer bölgelere göç etmek durumunda kaldı. Bölgedeki kaynaklar, bilhassa orta ve güney Somali’de hayvanlar için otlak ve su arayışı ile kaynak kullanması konusunun çatışma riski oluşturduğunu belirtiyor. Kasım 2021’de acil durum ilan edilen ülkede, hükümet başka devletlerden ve sivil toplum kuruluşlarından yardım talebinde bulundu dedi.

427 aileye kumanya yardımı

Somali’de insani yardım çalışmalarına katılan Sezer; İHH İnsani Yardım Vakfı, ülkeye yönelik yardım çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Tertipli olarak her ay 500 aileye et dağıtımında bulunulduğunu, Ramazan çalışmaları kapsamında ise ayrıyeten 427 aileye kumanya paketi dağıttıklarını söz etti.

Somali’de, 1990’dan bu yana sel ve kuraklık üzere 30’dan fazla afet yaşandığını vurgulayan Sezer, 2011’deki kuraklık ve besin krizi niçiniyle yaklaşık 260 bin kişi ömrünü kaybettiğini hatırlattı.

Somali’de Sakarya İHH tarafınca yaptırılan Muhammet Fatih Safitürk Yetimhanesi’ni de ziyaret ederek epeyce hoş ve eğlenceli bir gün ve geceyi orada geçirdiklerini birlikte iftar yaptıklarını belirten Sezer, bundan daha sonra yetimhanenin tüm masraflarını Sakarya İHH olarak kendilerinin karşılayacağını söylemiş oldu.

Sezer, Somali Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz’a da ziyarette bulunarak çalışmalar hakkında istişarelerde bulunduklarını, iftar, kumanya ve kuran dağıtımı faaliyetlerinde bulunduklarını belirtti.

Takviye olmak için

Somali halkına takviye olmak isteyen hayırseverler, Orhan Camii yanında bulunan Sakarya İHH Bağış Kabul merkezine gelerek makbuz karşılığı ya da banka internet yoluyla Sakarya İHH hesaplarına ramazan – Somali- zekat- fitre vb açıklaması ile bağışta bulunabilirler.

Bağışçılar Türkiye dahil 57 ülke için Sakarya İHH Kuveytturk İban no; TR17 0020 5000 0100 6457 8000 01 ve Ziraat Bankası İban No; TR 7400 0100 0019 7058 3405 5001 hesaplarına diledikleri ölçüde takviye olabilirler.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı