SABAH Raporu: Enflasyon yükseliyor, CDS’ler yükseliyor, TL sallanıyor

Zakariya

Global Mod
Global Mod
ParaAnaliz tarafınca derlenen bir dizi tahlil

FOREKSHABER ANKETİ-Ekonomistlerin Şubat ayı TÜFE kestirimi yüzde 3,80 artış tarafında oluştu

Ekonomistlerin Şubat ayı Tüketici fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) aylık medyan iddiası yüzde 3,80 artış olacağı istikametinde gerçekleşti.

ForeksHaber’in 20 ekonomist ile düzenlediği ankete bakılırsa, TÜFE’de Şubat ayı ortalama varsayım yüzde 4,29 artış olurken, yıllık bilgide ise medyan iddia yüzde 52,95, ortalama yüzde 53,56 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 7,50 ve yüzde 2,90 biçiminde oluşurken, yıllık varsayımlar birebir sıralama ile yüzde 56,20 ve yüzde 51,60 oldu.

4 ekonomistin katıldığı dolar/TL kuru anketinde, 2022 sonu için medyan iddia 15,7700 olurken, ortalama kestirim 16,400 oldu. Kur için en yüksek ve en düşük kestirimler sırasıyla, 18,5600 ve 15,5000 olarak gerçekleşti.

DİKEN: Merkez’in atılımlarına karşın dolar ’14 barajı’nın üstünde

TSİ 8:45’te dolar/TL 14.07’de.

Dolar/TL kuru, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla geçen hafta 14,62 düzeyine kadar yükselmişti. Bankacılar kurun bu düzeyden döndürülmesi için Merkez Bankası’nın ‘arka kapıdan’ rezerv sattığını belirtmişti.

Reuters’a konuşan bir kaynak, “Kamuda geçen hafta yalnızca bir günde 2,5 milyar dolar satıldı, toplamda (geçen hafta) 4 milyar doları geçti. Ukrayna-Rusya savaşının tesiri günden güne artarak hissedilebilir” demişti.

Bankacılar, dün de 1 ila 2 milyar dolar harcandığını hesapladı.

QNB Finansbank Araştırma: Piyasalarda bugün

Euro Bölgesinde öncü TÜFE bilgileri yıllık enflasyonun Şubat’ta %5.1’den %5.8’e yükselerek, %5.4 olan piyasa beklentisini aştığını gösterdi. ABD’de Fed Lideri Powell kongredeki sunumunda, yüksek enflasyonla çaba etmek için bu ayki görüşmede faiz artırımlarının başlayacağı tarafındaki bildirisini yineladı. Powell, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ABD’nin ekonomik görünümünde belirsizlik yarattığını da belirtti.

Global piyasalarda Ukrayna’daki savaş ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların yarattığı belirsizlik ve oynaklık yüksek seyretmeye devam etti. ABD’de S&P 500 endeksi dün toparlanarak %1.9 oranında arttı. Oynaklık göstergesi VIX endeksi 33.3’ten 30.8’e geriledi. 10 yıllık ABD tahvil faizi %1.74’ten %1.86 düzeyine yükseldi. Dolar global piyasalarda güçlenmeyi sürdürürken EUR/USD gerileyerek bu sabah 1.1095 düzeylerinde başladı. Güç arzında aksama telaşlarıyla birlikte Brent petrol fiyatı 117 dolar düzeyine kadar yükseldi. Ons altın fiyatı ise 1935 dolardan 1925 dolar düzeylerine indi. Asya piyasalarında pay senedi endeksleri bugün biraz toparlandı.

USD/TL jeopolitik risklere dair haber akışının tesiriyle dün 14.10 düzeyinin üzerine yükseldikten daha sonra ve bu sabah 14.05 düzeylerinde güne başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi 6 baz puan artarak 599 baz puan oldu. 2 yıllık tahvil faizi ise 10 baz puan artarak %22.99’a geldi.

Şenay Şerefoğlu/Investing: Dolar/TL’de Yükseliş Hızlanabilir

Jeopolitik riskler öncesinde Fed başta olmak üzere para siyasetlerinin etkisinin bariz olacağı bir yıl bekliyorduk ve altında da bu niçinle düşüş kestirim ediyorduk, ama istikrarlar büsbütün bozuldu. Artık 1.876 dolar civarındaki oynaklığı ve haber akışını izliyoruz.

USD/TRY kurunda geçen haftaki reaksiyon daha sonrası fiyat bir daha 13,80’lere gerilese de yavaş lakin üst istikametli bir hareket var. Dünkü yazımızda enflasyon riskine değindiğimiz için ayrıyeten yazmayacağız. Kurda 14,80 kırılmadıkça fiyatlama aralığının daha sakin olduğunu söyleyebiliriz. Lakin hem dış etkenler hem içeride yüksek enflasyon ve para siyaseti niçiniyle kurda yükselişlerin kendisini göstermesini bekliyoruz.

Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmeye devam ederken Batı’dan da ekonomik yaptırımlar artıyor. Çok uluslu şirketlerden de Rusya’ya ambargolar geliyor. Süreç ağırlaştıkça piyasalardaki bozulma da derinleşiyor. Endeksler düşüşte, petrol, altın, dolar ve değerli metallerle emtia kümesinde tepe düzeyler görüldü.

Hiç kuşkusuz en değerli hareket petrolde yaşanıyor. Üretimde büyük hisseye sahip Rusya’nın akından vazgeçmemesi ve yaptırımların da giderek artması meblağları yükselttikçe yükseltiyor. Dün günlük yükseliş %10’u buldu ve brent petrol bugün 115 doları gördü. Sene başı yükseliş oranı %43 oldu.

Dolar şoku mu faiz artışı mı? & Rus iktisadı dayanır mı? Pekala Türkiye? | Kerim Rota

YENİLEME: (Bej Kitap eklendi) Powell: Mart ayında 25 baz puan faiz artırımı uygun

Goldman Sachs: Türkiye için yeni enflasyon kestirimi yüzde 60 üzeri