Reuters: Türkiye kur çıkmazıyla bir daha karşı karşıya

Zakariya

Global Mod
Global Mod
TL’de bu ay yaşanan yüzde 9 bedel kaybı ve döviz borçlanma maliyetlerinin çift haneye yaklaşarak 2008 krizi doruklarını aşması, yatırımcılarda ülkenin bir sefer daha kur krizine gerçek ilerleyip ilerlemediğine yönelik soru işaretlerini birlikteinde getirdi.

Hükümetin, Aralık ayındaki kur krizini bir süreliğine de olsa bilakis çevirmesini sağlayan kur muhafazalı mevduat (KKM) sisteminde vade sonunda yenilenip yenilenmeyeceği piyasanın ana gündeminde.

‘SEÇİM İÇİN DE BELİRLEYİCİ OLACAK’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümetinin geçen yılın sonlarında yaşanan kur krizinden daha sonra yeni piyasa kaosunu önleyip önleyemeyeceği, kendisinin seçilme ihtimali ve yabancı yatırımcıların potansiyel geri dönüşü üzerinde de belirleyici olacak.

Bankacıların kamu denetimli olarak tanımladığı kur siyaseti başta olmak üzere piyasa iktisat siyasetlerinin sürdürülebilirliğinden ve bundan evvelki krizden yalnızca 5 ay daha sonra işlerin bir daha denetimden çıkmaya yanlışsız ilerlediğinden kaygılı.

İktisat idaresi, tasarruf sahiplerini ve şirketleri büyük TL kıymet kaybından korumak ve onları dolar, euro ya da altın biriktirmemeye ikna etmek için KKM sistemini geliştirerek aralıkta büyük bir kur krizini durdurmayı başardı.

YAZ AYLARINDA KKM GERİ DÖNÜŞ TESTİ

KKM’nin kritik yaz yenileme tarihleri d ?yaklaştıkça piyasalar 10 milyarlarca dolarlık yüksek geri dönüşlerin yaratabileceği döviz talebini de takibe almış durumdalar.

Reuters’ın 4 ekonomistin görüşleriyle derlediği bilgilere göre, KKM’de ağustos ayında yaklaşık 20 milyar dolar bedelinde dönüş olacak ve yılın en büyük dönüşü de bu ayda gerçekleşecek. Temmuz ve ağustos toplam dönüş ölçüsü ise 30 milyar dolar.

‘KONTROLÜ KAYBETME RİSKİ VAR’

Son senelerda Türkiye piyasasında yinelanan çalkantılara şahit olan ABRDN fon yöneticisi Kieran Curtis, “Türkiye için kriz bir mutlaklık değil lakin ihtimal katiyen sıfırdan da epey uzakta. Denetimi kaybetme riskiyle karşı karşıyalar” dedi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) net milletlerarası rezervleri 20 Mayıs prestijiyle 10 milyar doların altına gerilerken son 5 haftalık düşüş 10 milyar dolara ulaştı. Swap hariç rezervler ise tıpkı devirde eksi 55 milyar dolara kadar gerileyerek daha evvel büyük siyasi ve ekonomik değişimleri birlikteinde getiren eksi 60 milyar dolara bir defa daha yaklaştı.

Erdoğan hükümeti, iktisatta Ukrayna’daki savaşın tesirlerinin enflasyonda görüldüğünü, bunun da enflasyondaki düşüşü cari dengeyi artışa döndürme uğraşlarını bir ölçü geciktirdiğini söylemiş oldu. TCMB ise bir süre daha sonra dezenflasyonun başlayacağını söylüyor.

İşverenler Dünyası