Ramazan ayında kilonuzu koruyun.

Yasmin

New member
Diyetisyen Nihan Karşıt Ramazan ayında oruç tutarken bununla birlikte sağlıklı beslenmek için gereken ipuçlarını paylaştı.

Diyetisyen Nihan Ters; Oruç tutmanın sıhhate biroldukça yararı olduğunu fakat Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için beslenme sisteminin âlâ ayarlanması gerektiğini söylemiş oldu.

Nihan Muhalif “Ramazan’da kilo almamak için lif içeriği yüksek karbonhidratlar (tam tahıl/tam buğday/çavdar ekmeği, bulgur pilavı, tam buğday makarna, yulaf ve yulaf unu içeren besinler vb.), yoğurt, peynir, kefir ve kucak dolusu salata tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.


Ramazan ayında düşünülenin bilakis en epeyce yaşanılan meselelerden bir adedinin kilo almak olduğunu söyleyen Diyetisyen Nihan Alışılmamış “İftar ve sahurda glisemik indeksi yüksek olan (buğday unu, pirinç pilavı, tatlı) üzere besinlerin tüketilmesi yerine tam buğday unu içeren lif içeriği yüksek karbonhidratlar (tam tahıl/tam buğday/çavdar ekmeği, bulgur pilavı, tam buğday makarna, yulaf ve yulaf unu içeren besinler vb.), fermente süt eserleri (yoğurt, peynir, kefir), bol salata tercih edilmelidir’’ diye konuştu.

Oruç tutarken niye kilo alınır?

Diyetisyen Nihan Karşıt,
“Ramazan’da yapılan en büyük kusur sahur yapmamaktır. Sahur yapılmadığında tüm gün alınması gereken güç, iftar ve iftar daha sonrası atıştırmalıklara sıkıştırılarak 2-3 saatlik kısa bir süre içerisinde alınmış olur bu biçimdece bedene ansızın yüklenen bu güç hakikat kullanılamaz ve depo edilir. Bu durumda fazla kilo alınmasına sebep olur. Bu sebeple Ramazan ayında iftar ve sahur içinde 1 orta öğün olmak üzere gün içerisinde toplamda 2 ana 1 orta öğün yapmak en uygun beslenme dengesidir’’ dedi.

Nihan Ters, Ramazan ayında istikrarlı beslenmek ve kilo almamak için tekliflerini şu biçimde sıraladı;

  • 14 saatlik uzun açlık müddetinin sonunda kan şekeri düşer ve açlık hissi en yüksek düzeye ulaşır. Orucun açılması ile bir arada olağandan epeyce daha süratli bir biçimde yemek yenmesi, gereksinimden daha epeyce besin alımına yol açar. Tokluk hissi birinci lokmayı yedikten 20 dakika daha sonra ortaya çıkar. Bu yüzden yavaş yemek, uygun çiğnemek ve 1 kase çorba daha sonrasında kısa müddet beklemek tokluk hissinin gelmesini sağlar.
  • İftar ve sahurda karbonhidrat içeriği yüksek olan (pirinç pilavı, börek, beyaz ekmek, simit, kek, tatlı vb.) üzere besinlerin sık ve fazla tüketimi kan şekerinin apansız yükselmesine sebep olur. daha sonrasında bedenin harcayamadığı bu güç yağ olarak bilhassa de karın bölgesinde depolanmaktadır. İftardan daha sonra tüketilen ve ekseriyetle porsiyonu abartılan tatlılar da kilo almaya sebep olan etmenler içinde yer almaktadır. İftar daha sonrası orta öğünde haftada 1-2 sefer az şekerli sütlü tatlı, başka günlerde ise meyve ve kuruyemiştüketilerek tatlı isteği karşılanabilir.
  • Konukseverliğimiz de bize kilo aldırmaktadır. Kalabalık iftar sofraları fazlaca hoş ve pahalıdır. Bu sofraların en büyük özelliği ise yemek ve ikram çeşitliliğinin fazla olmasıdır. İftar davetlerinde tercih daha fazlaca salatadan yana kullanılarak alınankalori ölçüsü azaltılabilir
  • Gün uzunluğu aç kalmak metabolizma suratını azaltır. Genel olarak oruç tutulan periyotta güç düşüklüğü sebebiyle hareketsiz kalmak da kilo kazanımının başka bir niçinidir. Gün içerisinde yapılan fizikî aktivitenin oruç tutarken azalması, bedenin harcadığı enerjiyi azaltır. Bu da besin alımı birebir seviyede olsa dahi kilo alımına sebep olmaktadır.
  • “Tüm gün aç kalıyorum fazla fazla tüketmeliyim” bakış açısı kilo almanın temel niçinidir.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı