Rakamlar NFL'nin ve kolej futbolunun sezon sonrası rekabet gücü hakkında ne söylüyor?

semaver

New member
İlk 12 kolej futbolu play-off'unun kampüsteki dört harika maçla sona ermesinden bir gece sonra, ESPN sunucusu Scott Van Pelt ve futbol analisti Tim Hasselbeck, sosyal medyada ve barlarda pek çok benzer sohbete ilham veren bir konuşma yaptılar.

Ev sahibi takımlar ortalama 19,3 puan farkla kazanırken, en yakın sonuç Notre Dame'ın Indiana karşısında aldığı 10 puanlık galibiyet oldu. İki maç – Penn State – SMU (28 puan) ve Ohio State – Tennessee (25) – rekabetsizdi. Texas'ın ACC şampiyonu Clemson'a karşı kazandığı 14 sayılık galibiyet de çok önemliydi.

Van Pelt eski NFL oyun kurucusuna “İstediğiniz oyunlar bunlar mı?” diye sordu. “Kimse orada oturup 'Bu harika oyunları istiyorsun' diyemez.”

Hasselbeck şu cevabı verdi: “Bu NFL maçlarında da fiyaskolar göreceğiz.”

Indiana ve SMU'nun CFP'nin genel tekliflerini hak edip etmediği konusundaki gürültülü ve çekişmeli tartışma, hem kolejde hem de NFL'de sezon sonrası futbolun gerçekliğini gölgede bıraktı. Unutulmaz bitişler kadar en az aksilikler de var. Bu, 2014'te başlayan dört takımlı play-off döneminde de geçerliydi ve Hasselbeck'in de belirttiği gibi, aynı dönemde NFL'de de durum aynıydı.

2014 sezonundan sonra play-off sisteminin uygulamaya konulmasından bu yana 40 CFP maçı oynandı. Bu maçlardaki ortalama marj 17,5 puandır. Aynı dönemde 10'u Super Bowls olmak üzere 124 NFL play-off maçı oynandı. Ortalama galibiyet marjı yarışma başına 11,1 puandı.

CFP ve NFL play-off verilerinden bir gerçek ortaya çıkıyor. Tur, yer, seviye veya sıralama ne olursa olsun, sezon sonrası futbolun mutlaka kazanılması gereken bir maç mı yoksa büyük bir başarı mı olduğu yazı-turadan ibaret. Rakamlar bunu kanıtlıyor.


CFP ortalama zafer marjı

oyunlarmarj

İlk tur

4

19.3

Çeyrek finaller

4

14.5

Yarı finaller

22

16.5

şampiyonluk

10

20.1

Toplamda

40

17.5
CFP verileri


CFP'nin ilk turunun rekabetçi olmayan doğası, büyük ölçüde katılımcılara bağlı olarak ani tepkilere ve vahşi tepkilere yol açtı. Ancak puan marjı önceki on yılda elde edilenlerle karşılaştırılabilir düzeydeydi. Dört CFP ilk tur maçından üçü en az 11 puanla belirlendi ve ikisinde galibiyet marjı 20 puanın üzerindeydi.

Uzmanlar, ilk turda 27-17 mağlup olmadan önce Notre Dame'da iki gol atan Indiana'yla büyük ölçüde dalga geçti. Ancak bu sezonki 10 CFP maçından en yakın üçüncü sonucu aldı.

Indiana antrenörü Curt Cignetti daha sonra “Bu takım burada olmayı hak ediyor” dedi. “Bunu bu gece pek çok insana kanıtladığımızdan emin değilim.”

CFP tarihinde Indiana'nın mağlubiyeti, yarışmanın nihai sonuçları açısından ilk üçte yer aldı. CFP'nin 2014'te piyasaya sürülmesinden bu yana, birçok oyun bir puandan (12) ziyade 20'den fazla puanla (17) belirlendi. Maçların üçte ikisinden fazlasında (27) en az 11 sayı fark vardı.

On sezonda şampiyonluk, CFP'de en az çekişmeli tur oldu. 10 maçın sadece üçü skorla belirlendi ve üçü de 2015-17 arasında Alabama ile Clemson (iki kez) veya Georgia (bir kez) arasında oynandı. Bulldogs'un 2022 sezonunu kapatırken TCU'yu 65-7 yenmesi, şampiyonluk turundaki ortalama galibiyet marjını 20,1 puana çıkardı. Her ne kadar bu rakam aykırı bir rakam olsa da, on şampiyona marjından beşi 20 puanın üzerindeydi.

Fox kolej futbolu analisti Joel Klatt, bu yılın ilk turundan sonra podcast'inde “Kolej Futbolu Playoff'unun ilk turunda gördüğümüz bu tür marjlar her zaman oluyor” dedi. “Kolej Futbolu Playoff'unun dört takımlı modelinde bu her zaman oldu. Yarı finalde ve şampiyonluk maçında bazı mutlak başarısızlıklarımız vardı.

“Ve bu arada NFL'de de büyük marjlar var.”


2014'ten bu yana NFL play-off galibiyet marjı

oyunlarmarj

Yer tutucu

54

11.9

Tümen

40

9.9

şampiyonluk

20

12.6

Süper Kase

10

8.4

Toplamda

124

11.1
NFL play-off tarihleri


NFL playoff modeli, kolej futbolunun sezon sonrası sonuçlarını büyük ölçüde yansıtıyordu. Geçen hafta sonu oynanan altı joker oyunun beşi en az 12 puanla belirlendi – ikisi 20 puanı aştı – ve ortalama galibiyet marjı oyun başına 15,2 puandı.

AFC ve NFC arasında çok az fark vardı. 54 Wild Card oyununda ortalama galibiyet marjı maç başına 11,9 sayıydı (AFC'de 12,7, NFC'de 11,2). Tarafsız olmayan sahalarda oynanan oyunlar arasında, bölüm turu ortalama olarak en dar zafer marjına sahipti ve 40 müsabakada oyun başına 9,9 puan (AFC'de 10,9, NFC'de 8,8) belirlendi. Şampiyona turundaki galibiyet marjı maç başına 12,6 sayıydı (AFC'de 10,7, NFC'de 14,4).

Son Super Bowl yarışmaları genel veriler açısından bir anormallik haline geldi. NFL Şampiyonluk Maçı bir zamanlar büyük sahnede yaşadığı sürekli hayal kırıklığı nedeniyle alay konusu olmuştu – 1982'den 1996'ya kadar, ikisi hariç her NFL şampiyonluk maçında en az 10 puanlık bir fark vardı – ancak NFL Şampiyonluk Oyunu, herhangi bir playoff turuna en yakın sonuçları üretti ( Maç başına 8,4 puan). Son 10 Super Bowl'un altısı skorla belirlendi ve yalnızca biri 14 puanın üzerinde bir farkla belirlendi.

Ancak iç sahadaki 114 NFL play-off maçında, elemeler dışındaki rekabetçi NFL müsabakalarının yüzdesi üniversite maçlarıyla karşılaştırılabilir düzeydeydi.

Ev sahibi saha, tek skorlu oyunlar


Belki de en rastgele istatistik iç saha avantajıyla ilgilidir. Hem AFC hem de NFC'de ev sahibi takımlar on sezondan fazla bir süre boyunca 38-19 (toplamda 76-38) öndeydi ve 2014'ün ardından başlayan play-off maçlarının tam üçte ikisini kazandılar. Ev sahibi takımlar maç başına ortalama 13,1 puan kazanırken, deplasman takımları maç başına 7,9 puan kazandı.

On sezonda, hem AFC hem de NFC'deki en iyi seriler, sezon sonrası dönemde 14-4'lük skorla 28-8'lik genel rekora ulaştı. En iyi tohumlar maç başına ortalama 14,1 puan kazandı ve mağlubiyetleri maç başına ortalama 5,8 puan oldu.

İç saha avantajı nedeniyle, sıralamanın NFL üzerinde bu yıl ilk kez uygulandığı kolej futbolundan çok daha büyük bir etkisi var. CFP oyunlarına ev sahipliği yapan dört takımın tamamı kazandı, ancak ilk dördü veda etti ve yine de kampüste bir maça ev sahipliği yapmak zorunda kaldı. Kampüs içi dört yarışmayı 36 tarafsız saha CFP oyunuyla birleştiren, üst sıradaki takım 21-19'luk bir genel rekor elde etti ancak skora göre belirlenen oyunlarda sadece 3-9 oldu. Birden fazla puan farkla kazanılan tek taraflı müsabakalarda, üst sıralarda yer alan takım yüzde 64,3 oranında kazandı. En üst sıralarda yer alan takımlar CFP oyununda 12-7'lik bir rekora sahip oldu, maç başına 21,1 sayı kazandı ve maç başına 13,9 sayı kaybetti.

2014'ten bu yana, NFL sezon sonrası tek skorlu maçlar ve patlamalar arasında neredeyse eşit bir bölünme yaşandı. Sahada oynanan 114 play-off maçının 59'u (yüzde 51,8) tek skorla belirlenirken, 53'ü (yüzde 46,5) 11 veya daha fazla puanla belirlendi.

Kolej futbolunda tek puanlık CFP müsabakalarının yüzdesi daha düşük; 40 kişiden 12'si (yüzde 30) bu kategoriye girerken, 27'sinin (yüzde 67,5) 11 puanı aşan marjları vardı. NFL ile kolej futbolu arasındaki belki de en göze çarpan fark, CFP oyunlarının yüzde 42,5'inin en az 20 puanlık bir farka sahip olması, NFL oyunlarının ise yalnızca yüzde 16,7'sinin bu kategoriye girmesidir.

(İllüstrasyon: Will Tullos / Sporcu; Fotoğraflar: David Madison, Perry Knotts, Joseph Weiser / Getty Images)