Rafael Nadal, Davis Kupası'nda İspanya'nın Hollanda'ya yenilmesinin ardından tenisi bıraktı

semaver

New member
MALAGA, İspanya (AP) — Rafael Nadal'ın profesyonel tenis kariyeri sona erdi ve son maçında Davis Kupası'nda Hollandalı Botic Van de Zandschulp'a 6-4 ve 6-4'lük setlerle mağlup oldu.

Bu yenilgi ve Carlos Alcaraz ile Marcel Granollers'ın çiftlerde Wesley Koolhof ve Van de Zandschulp'a 7-6 (4), 7-6 (3)'lük yenilgisi, İspanya'nın Davis Kupası'ndan elenmesiyle sonuçlandı. Bu, sporun tüm zamanların en başarılı oyuncularından biri olan ve Ekim ayında etkinlikten çekildiğini doğrulayan Nadal'ın sonu oldu.

Nadal, Van de Zandschulp'a yenildiği sırada eski halini gördü ancak bunlar çok kısa sürdü. Kritik anlarda birkaç as. Kafanın üzerinden akıllıca bir ters vuruş. Ağdan kaçarken başının üstünden dönerek karşılık verdiği bir lobun ardından yüksek hızlı bir kovalamaca.

Sonuçta oyununun Van de Zandschulp gibi güçlü, modern bir oyuncuya karşı koyamayacak kadar zayıf olduğu ortaya çıktı. Daha önce topların sahanın diğer ucuna uçmasına neden olan şutlar kısa sonuçlandı ve Hollandalı'nın Nadal'ın raketinden inisiyatif almasına olanak tanıdı.

Nadal'ın yokluğunda onu ve İspanya'yı kurtarmak Carlos Alcaraz'a kaldı. Alcaraz yarı yolda kaldı ve tekler maçını kazandı, ancak ardından o ve Granollers düz setlerde Van de Zandschulp ve Koolhof'a düştü, Nadal ise takım arkadaşlarıyla kenarda oturup Granollers ve Alcaraz'ı kışkırtmaya devam etti. Ayağa kalktı ve iki yumruğunu aynı anda sıktı, onları tutmaya ve ona sahada bir şans daha vermeye çalıştı.

Maç iki eşitlik bozmayla sona erdi. Koolhof ve Van de Zandschulp, en önemli anda en iyi tenislerini oynadılar ve Nadal'ın kariyerini birkaç günlüğüne kurtarmanın yükü İspanyollara düştü. Hollandalılar ilk eşitlik bozmayı 7:4 kazandı. İkinci yarıda Van de Zandschulp, taç çizgisinin dışına vuran geniş bir voleyle topu dönüştürdü ve harika bir pas atarak Hollanda'ya zafer kazandırdı. 35 yaşındaki Koolhof da burada emekli oluyor. Gitmeye hazır değildi. Sevincinden dizlerinin üzerine çöktü.

Nadal ayağa kalktı ve kollarını kavuşturdu. Son gelmişti.

Rafael Nadal tenisi bırakıyor

Rafael Nadal, İspanya ile dört Davis Kupası kazandı. Bu olmamalı. (Clive Brunskill/Getty Images)

Bittiğinde kalabalığa İspanyolca hitap etmeye çalıştı. Dünyanın her yerinde ona eşlik eden “Rafa, Rafa, Rafa” sloganları onu boğdu. Sonra kahramanlarının konuşmasına izin verdiler.

“Bu kadar çok şey aldığım için çok şanslıyım” dedi.

“Bu inanılmaz bir ayrıcalıktı, keyif aldığımız bir onurdu. Çok şey başardık” dedi İspanyol tenis takımının eski ve mevcut üyelerine hitap ederek. Alcaraz kenarda üzgün görünüyordu.

Nadal, “Hiç kimse şu ana kadar gelmek istemiyor; tenis oynamaktan yorulmadım” dedi.

“Vücudum artık oynayamayacak bir noktaya ulaştı. Kariyerimi beklenenden daha uzun süre uzatabildiğim için kendimi ayrıcalıklı hissediyorum. Hayata ve ekibime teşekkür ederim” diye konuştu.

Efsanelerden ve rakiplerden video övgüleri geldi: Serena Williams, Andy Murray, Novak Djokovic, Roger Federer, Conchita Martinez, Juan Martin del Potro. Ballon d'Or sahibi Rodri, eski İspanyol kaptan ve kaleci Iker Casillas, forvet Raul ve golfçü Sergio Garcia gibi önde gelen İspanyol sporcular seslerini yükseltti. David Beckham, Nadal'a İspanyolca seslendi.

“Yaşadığım güzel şeylere saygıyla, tevazuyla ve takdirle hedeflerime ulaşmaya çalıştım. İyi bir insan olmaya çalıştım ve umarım bunu hissetmişsinizdir. Birçok arkadaş edindikten sonra profesyonel tenis dünyasından ayrılıyorum” dedi Nadal.

Alcaraz daha sonra X'e olan saygısını yine İspanyolca olarak yayınladı. “Daha birçok Davis Kupası olacak. Sadece bir tane Rafa var.

“Sizin sayenizde profesyonel bir tenis oyuncusu oldum. Önce idolü olduğunuz bir çocuk, sonra da takım arkadaşı olarak kariyerinizi deneyimlemek bir lütuftu! Sonsuz bir miras bırakan mümkün olan en iyi elçi” diye yazdı.

Nadal, 2022 Fransa Açık'taki son Grand Slam şampiyonluğundan bu yana form ve kondisyon için mücadele ederken, bu iki yıldır yaklaşan bir son.

22 Grand Slam şampiyonluğuyla emekliye ayrıldı ve erkekler tenis tarihinde 24 şampiyonlukla Djokovic'in ardından geldi. Ayrıca kariyeri boyunca biri teklerde, biri çiftlerde olmak üzere iki Olimpiyat altın madalyası ve dört Davis Kupası kazandı; toplam 92 tekler şampiyonluğu yaşadı.

Şu anda 38 yaşında olan Nadal, profesyonel tenis kariyerine 2001 yılında ATP turunun üçüncü turu olan Futures etkinliğinde başladı. 2002'nin sonlarına doğru Challengers'da oynamaya başladı (ana ATP Turunun bir adım üstünde ama yine de bir adım altında) ve ardından ana turnesine çıktı ve ertesi yıl Grand Slam'e çıktı ve Wimbledon'un üçüncü turuna ulaştı.

İki yıl sonra, Fransa Açık'ta ilk Grand Slam'ini kazandı; bu, 116 maç, 112 galibiyet ve dört mağlubiyetle emekli olduğu bir etkinlikteki 14 şampiyonluğun ilki oldu. 2005 ve 2008 yılları arasında art arda dört Fransa Açık kazandı ve bu dördüncü şampiyonluğun ardından, birkaç hafta sonra, 2000'lerin klasiği olan Wimbledon'da Roger Federer'i yenerek topraktan uzak ilk büyük turnuvasını kazandı.

daha derine git

Daha derine git

Rafael Nadal'ı toprak zeminde oynamak nasıl bir şey? Oyunculara sorduk.

Nadal, ilk Avustralya Açık'ı Ocak 2009'da kazandı, ancak aynı zamanda o yıl Roland Garros'ta dördüncü turda Robin Söderling'e karşı ilk mağlubiyetini de aldı. 2010 ile 2014 yılları arasında arka arkaya beş Fransa Açık'ı daha kazanarak karşılık verdi ve 24 yaşındayken 2010 ABD Açık'ı kazanarak “kariyer Grand Slam'ini” tamamladı.

Sakatlıklar ve güven krizi nedeniyle 2015 ve 2016'da iki kısır yıl geçirdi, ancak yeni teknik direktör Carlos Moya'nın da desteğiyle toparlandı ve 2017'de onuncu Fransa Açık ve üçüncü ABD Açık'ı kazandı. Paris'teki “La Decima” şampiyonluğu, 2017 ile 2020 yılları arasında art arda dört Roland Garros şampiyonluğu serisini başlattı; bunların sonuncusu, genellikle bete noire olan Djokovic'e karşı düz setlerde alınan galibiyetti.

2022'de Avustralya Açık ve Fransa Açık'ta 21. ve 22. majörleri kazanarak erkekler Grand Slam sıralamasında Federer'i geçti. Paris'teki 14. şampiyonluğu onun son Grand Slam'iydi.

Her ne kadar Nadal en çok şiddetli ve yılmaz kazanma isteğiyle tanınıyor olsa da, aynı zamanda tenis tarihinin en büyük şutçularından biriydi ve Djokovic'le birlikte belki de sporun şimdiye kadar gördüğü en komple temel oyuncuydu; topspin yaparak sahaya yüksek bir vuruş yaptı ve rakiplerin kafasını karıştırdı. “Üç Büyükler” olarak bilinen Federer ve Djokovic ile rekabeti, tenis tarihinin en unutulmaz ve en kaliteli maçlarından bazılarına yol açtı; bu maçlarda birbirlerini daha da yukarılara taşıdılar ve en iyi üç oyuncuyu yetiştirdiler. erkek tenisinin tarihinde.

O zamandan beri iki tanesi ayrıldı.

(En üstteki fotoğraf: Oscar J. Barroso / Getty Images)