“Projemiz, eşit, adil ve özgür bir Türkiye’nin tahayyülüdür”

accur

New member
Lider Soyer bayan çalışanlar için hazırlanan PERGEL projesinin çalıştayında konuştu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bayan çalışanları için oluşturduğu PERGEL projesi kapsamında birinci çalıştay yapıldı. Lider Tunç Soyer, “Gayemiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki tüm ünitelerde cinsiyet eşitliğini hükümran kılmak ve bu yaklaşımımızı İzmir’in tamamına yaymak. Bir toplum lakin mayasında bayan fikri var ise sağlıklı, özgür ve adil olabilir. PERGEL projemiz eşit, adil ve özgür bir Türkiye’nin tahayyülüdür” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bayan çalışanları için geliştirdiği İşçi Geliştirme (PERGEL) projesi kapsamında birinci çalıştay Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlendi. “Nasıl Bir Belediye” başlığıyla yapılan ve iki gün sürecek çalıştayın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Lider Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcıları Barış Karcı ve Şükran Işıklı, PERGEL Koordinatörü Nilüfer Akyüz ve yaklaşık 70 PERGEL üyesi katıldı. PERGEL üyesi bayanlar çalıştayda “Kararlıyım, hanımım, özgürüm, yaratıcıyım, başarılıyım, üretkenim, değerliyim, hak ediyorum” dövizleri açtı.

“Liyakat, yetkinlik ve eşitlik unsurlarını kalıcı kılmak için çalışıyoruz”
PERGEL projesini bayan çalışanın mesleksel ve şahsi gelişimlerine katkı sağlamak için başlattıklarının altını çizen Lider Tunç Soyer, “Gayemiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki tüm ünitelerde cinsiyet eşitliğini hâkim kılmak ve bu yaklaşımımızı İzmir’in tamamına yaymak. PERGEL projemizle meslek planlamasında liyakat, yetkinlik ve eşitlik prensiplerini kalıcı kılmak için çalışıyoruz. Çalışmalarımız PERGEL üyesi olan bayan çalışanlarımızın talepleri üzerinden hep güncelleniyor ve bir daha şekilleniyor. PERGEL, bayanların toplumdaki dönüştürücü rolünü kendi kimlikleriyle birlikte güçlendirmek için uygulanıyor. Biliyoruz ki bayanlar için yapmamız gereken tek şey onların önünden çekilmek. Mahzurları kaldırmak. Bu niçinle, İstanbul Sözleşmesi’nin bir daha yürürlüğe girmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“Türkiye’de en epeyce bayan yöneticinin vazife yaptığı kurumlardan biri”
Adalet, eşitlik ve barışı gerçek manada tesis etmek için bayanların idare sistemlerine dahil olması gerektiğinin altını çizen Lideri Soyer, “Üç yıldır bu vizyonu, belediyemizin idare ve tüm istihdam siyasetlerine yansıtıyoruz. Büyük bir gururla belirtmeliyim ki İzmir Büyükşehir Belediyesi aldıkları yetki tarafıyla, Türkiye’de en epey bayan yöneticinin nazaranv yaptığı kurumların başında geliyor. Erkek hükümran tertibin dünyayı getirdiği durumu güzel biliyoruz. Savaş, açlık, kıtlık ve iklim krizi. Bugün artık bu tertibinin başarısızlığını açıkça kabul etmek zorundayız. Şiddetin durması, tabiatın yaşaması, adalet ve refahın artması için toplumsal sistemimize bayan aklı değmesi gerekiyor. Zira bir toplum lakin mayasında bayan fikri var ise sağlıklı, özgür ve adil olabilir. PERGEL projemiz, eşit, adil ve özgür bir Türkiye’nin tahayyülüdür” tabirlerini kullandı.

“Siz iyiyi bulacaksınız”
Lider Soyer, konuşmasının devamında “Biz sizin için âlâ bir şey yapmayacağız, siz kendinize düzgün olanı bulacaksınız ve biz sizin o isteğinizi gerçekleştireceğiz” dedi.
Çocukluğundan beri dünyayı değiştirebileceğini hayal ettiğini anlatan Lider Soyer, kelamlarını şu biçimde tamamladı: “Hayalimi küçülttüm ve birinci Seferihisar’ı değiştirdim. Baktım ki Seferihisar’ı değiştirirsem dünya değişiyor. İzmir bir bayan kenti. bir hayli kente nazaran İzmir epey daha özgür bir kent. Şayet İzmir’de bayanlar daha özgür ve daha özgüvenliyse bu biçimde bunu ileriyle götürme sorumluluğu da siz de. Siz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ortaya koyacağınız performansla öteki bayanlara örnek olacaksınız. Ben size akıl ve yol gösterecek değilim. Şuna emin olun ki isteklerinizi yapmak için elimden geleni yapacağım.”

“Kadın başkanların daha fazla olmasını istiyoruz”
PERGEL Koordinatörü Nilüfer Akyüz ise İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında çalışan bayanların ortak sorunlarını bayan gözüyle irdelemek ve bunlara yönelik tahlil teklifleri geliştirmek maksadıyla bu çalıştayı düzenlediklerini belirterek “2021 yılında başlatılan bu projenin gayesi hanımı daha görünür kılmak. Zihinlerdeki mahzurlara takılmadan meslek planı yapacağız. Bu yolda evvel bayan arkadaşlarımızın kendi seslerini oluşturabilmelerini istiyoruz. Ben de varım diyerek meseleleri irdeleyebilen, cesurca hareket edebilen bayanlar var burada. Mahallî idareler olarak İzmir’de birinci sefer kurum içine mercek tutup bizle konuşacağız. Bundan daha sonra farklı mesleklerdeki çalışma arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Meselelerimizi tahlile kavuşturacağız. İzmir Büyükşehir Belediye Liderimiz Tunç Soyer’e bize verdiği takviyelerden dolayı teşekkür ediyorum” formunda konuştu.

PERGEL ile bayan işçiler kendini daha düzgün söz edebilecek
PERGEL projesinin başlatıldığı 8 Mart 2021’den bu yana bin 500 bayan çalışan PERGEL üyesi oldu. 750 bayan çalışan toplumsal cinsiyet eşitliği, bağlantı maharetleri, psikodrama ve tıbbi danışmanlık eğitimlerine katıldı. PERGEL projesinin emeli belediyede çalışan bayan işçilerin kendini daha yeterli tabir edebileceği bir ortam yaratmak. Projeyle zihinlerdeki erkek hükümran mahzurlara takılmadan, bayanların dilediği alanlarda mesleksel ve şahsi marifetler kazanabilmesi hedefleniyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı