Nick Kyrgios ve Alex de Minaur, Avustralya Açık'ta Avustralya tenisinin iki pol oyuncusu

semaver

New member
MELBOURNE, Avustralya – Bir zamanlar erkekler tenis dünyasının merkezi olan bu adada – Laver ve Rosewall, Emerson, Newcombe ve oyunun diğer tanrılarının ülkesi – en tuhaf dinamik ortaya çıktı.

Dünyanın geri kalanı Jannik Sinner ve Carlos Alcaraz'a kafayı takmış durumda. Burada her şey sizin tenis yin ve yang'ınızla ilgili.

Bunlardan biri, tüm enerjisini spora adayarak tartışmalardan kaçınmak için elinden geleni yapacak en iyi 10 oyuncudan biri. Diğeri ise üç halkalı bir sirkin orta halkasında kendini en çok evinde hisseden rütbesiz bir tek boynuzlu at. Birisi spor elitlerinin zirvesine ulaştı. Hemen hemen tüm oyunculara ve aralarında Goran Ivanisevic ve Andy Roddick'in de bulunduğu geçmişin bazı büyük isimlerine göre, diğerinin damarlarında dünyadaki herkesten daha fazla doğal tenis yeteneği var.

Avustralya Açık 2025 her ikisinden de güncel etkinliklerle dolu.

Dünyanın 8 numarası Alex de Minaur ve Nick Kyrgios, diz ve bilek yaralanmalarıyla iki yıl süren mücadelenin ardından Melbourne Park'ta ülkelerinin başına dönüyor. Kyrgios, Salı gecesi Avustralya tenisinin panteonu Rod Laver Arena'da De Minaur'un manşetinden önce Pazartesi günü John Cain Arena'da akşam seansına ev sahipliği yapacak.

İkisi de çağdaş ünlüler; daha az benzer olamazlardı.

Kyrgios, düello yapmak isteseler de istemeseler de karşılaştığı herkese özgüvenini geniş bir kılıç gibi sallayarak tenis dünyasının merkezine ancak kendisinin yapabileceği gibi geri döndü. Bu kadar uzun bir sakatlıktan sonra sıralaması bile yok.

Ancak sayıca hemşehrileri arasında en alt sıralarda yer almasına rağmen statları kimin doldurduğuna dair hiçbir şüphe yok. Geçtiğimiz birkaç ayın çoğunu doping davası konusunda dünyanın 1 Numaralı Günahkârını trolleyerek, sosyal medyada korkunç komplo iddiaları yayarak ve yorum bölümlerini iğne emojileriyle doldurarak geçirdi. Buna, Avustralyalı arkadaşı ve Lleyton Hewitt'in oğlu Cruz'un yorumlar bölümünde kendisinin ve Sinner'ın muhtemelen tenis hayatının en güzel anı olan bir fotoğrafını yayınlaması da dahildi.

Günahkar dolaylı da olsa bundan pek memnun değil. Cuma günü bir basın toplantısında Kyrgios'un yorumları gündeme geldiğinde öfkeyle “Buna cevap vermem gerektiğini düşünmüyorum” dedi.

Son derece yetenekli ama bir tenis profesyoneli olarak hayat konusunda her zaman kararsız olan ve hakemlere, yetkililere ve kendi oyuncu kulübesinde oturanlara hakaret ederek ve rakipleriyle alay ederek oyunları gösteriye dönüştürmeye her zaman hazır olan Kyrgios için her şey her zamanki gibiydi.

Hayatının diğer alanlarında daha fazla nüans aradı. 2023'ün başlarında Kyrgios, 2021'de o zamanki kız arkadaşı Chiara Passari'ye saldırmaktan suçunu kabul etti, ancak mahkum edilmedi. Depresyonla yaşama konusunda açıktı ve ruh sağlığının davranışlarına katkıda bulunduğunu söyledi.

Kyrgios Cuma günü “Spor izliyoruz çünkü kişilik istiyoruz” dedi. “Sahaya her adım attığımda, iyi yönde mi yoksa kötü yönde mi çok tartışmalı olacağımı bilmiyorum. Kariyerim boyunca her zaman iyi olmadı ama oyuna çok fazla heyecan kattı. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum.

“Şu anda turda çok iyi oyuncular var. Bu kadar zıt kişiliklerin olduğunu düşünmüyorum.”

Kyrgios'un burada boyu ne kadar? İlk tur tekler maçını Pazartesi gecesi Büyük Britanya'dan Jacob Fearnley'e (İskoç Andy Murray gibi) karşı setlerde kaybetti. Yaralandığı için gezinin büyük kısmı geçiciydi ve 18 aylık bir aradan döndüğü için bu onun için bir ısınma egzersizi olabilirdi.

Yakın arkadaşı Thanasi Kokkinakis ile oynayacağı çiftler müsabakası için statları doldurmak isteyecek. “Özel K'ler” olarak bilinen ikili, 2022'de gürültülü, sarhoş kalabalığa oynanan ve çiftler müsabakasını ulusal bir etkinliğe dönüştüren bir koşuyla burada şampiyonluğu kazandı.

Fearnley'e yenilmesinin ardından maç sonrası basın toplantısında Kyrgios daha vurgulu bir itirafta bulundu: “Kendimi burada bir daha tekler oynarken görmüyorum.”

Nick Kyrgios, Melbourne Park'ta kalabalığın dikkatini çekti (Graham Denholm / Getty Images)

De Minaur'la arasındaki fark bundan daha keskin olamazdı. Kyrgios 193 cm boyunda, hileli şutlar ve yaratıcılıkta usta ve dünyanın en iyi servislerinden birine sahip. De Minaur yarım fit daha kısa ve ne kadar ince olduğu göz önüne alındığında daha küçük görünüyor.

Eşsiz hızıyla her zaman kıskanılan de Minaur, pandemiden sonraki ilk birkaç yılını dünyanın ilk 20'si arasında gizlenerek geçirdi. Ülkesinin umutlarını 2023'te Novak Djokovic'e karşı oynayacağı dördüncü tur maçına taşıdı. Djokovic, bu anı, geçen yıl Kovid-19 aşısı olmayı reddettiği için Avustralya'nın sınır dışı edilmesinden dolayı intikam almak için kullandığını söyledi. En sevdiği tenis oğlunu 6:2, 6:1, 6:2 ile yok etti.

Daha sonra, geçen Mayıs ayında de Minaur'un kariyerinde keskin bir yükseliş yaşandı.

Yarı İspanyoldur ve çocukluğunun çoğunu orada geçirmiştir ancak toprak kort tenis etkinliklerine hiçbir zaman pek ilgi duymamıştır. Bir geyik gibi koşabilir; koşan bir köpek yavrusu gibi yön değiştirebilir; Kocaman bir motoru var. Zeminin gerektirdiği fiziksel ve yoğun oyuna ideal uyum sağlıyor ve başarısını hiçbir zaman toprak kortun etkisiz hale getirebileceği büyük bir servise güvenmedi.

Kumdan nefret eden Daniil Medvedev'i mağlup etti ve yağmur ve bulutların altında 2024 Fransa Açık'ta çeyrek finale yükseldi ve arkadaşlarına ve antrenörlerine “Kumu seviyorum, burayı seviyorum” diye bağırdı. Yeterince alamıyorum.

daha derine git

Daha derine git

Paris'te “İngiliz havası”: Yağmurlu bir Fransa Açık, saha içinde ve dışında her şeyi nasıl değiştiriyor?

Bu antrenörlerden çok fazla “ben söylemiştim” mesajı aldı. Daha sonra hem Wimbledon hem de ABD Açık'ta çeyrek finale yükseldi, ancak dördüncü tur galibiyetinin sonunda sakatlanınca kötü şans eseri elendi. Tıknaz kalçalarına rağmen yıl sonu finallerine kadar mücadele etti ve en iyi sekizden oluşan elit grubun bir parçası oldu.

O zaten Avustralya'da büyük bir yıldızdı. Kendi ülkesinin ötesinde, yıldız bir erkek arkadaş olarak tanınıyordu; geçen Mart ayında oradaki ATP yarışmasını kazandıktan sonra bir sonraki uçağa binip Acapulco, Meksika'dan çıkıp İngiliz en iyi 30 ortağı olan WTA oyuncusu Katie Boulter ile tanışan adamdı. ertesi akşam San Diego, California'da finalde oynarken görüldü. Bu çaba, sporda veya başka alanda tüm Arkadaşlar için çıtayı belirledi ve spor yayınlarından sabah televizyon programlarına kadar genişledi. Sezon dışında Boulter'a evlenme teklif etti. Evet dedi.

Geçtiğimiz Mayıs ayındaki Fransa Açık'ta, Roland Garros'ta Philippe Chatrier Sahası'nın altındaki koridorlarda yürürken, bir öğütücüden ara sıra sahaya topa vurabilecek ekstra patlama becerisine sahip birine dönüşmek istediğini açıkladı. Hatta serviste birkaç kolay puan bile alabiliriz. Çok kolay itilip kakılmıştı.

“Biraz açığa çıktım ve zorbalığa maruz kaldım” dedi.

Alex de Minaur son 12 ayda dünyada ilk sekize yükseldi (Sean M. Haffey / Getty Images)

De Minaur altı yıl önce ATP Turu'na katıldığında ağırlığı 68 kg'ın biraz üzerindeydi ve ıslaktı. Spor salonunda biraz antrenman yaptıktan sonra şu anda yaklaşık 167 pound ağırlığında ve geçen yıl boyunca kilosu ve gücü bir devrilme noktasına ulaştı. Sonunda yeni keşfettiği güç ve yer vuruşlarındaki artan hızın birleşimiyle dünyanın en iyi oyuncularını ayağa kaldırmayı başardı.

“Bu her zaman güçlenmek ve kendime biraz daha fazla ağırlık vermekle ilgiliydi” dedi. “Top ağırlığım da biraz daha büyük ve sonuçta dünyadaki en iyi oyunculara karşı rekabet edebilmek için buna ihtiyacım vardı.”

Bu yıl sonu finallerinde maç kazanamadı. Yine de geldiğine inanıyordu.

De Minaur, “Kariyerimde büyük bir engeli aştım ve şimdi mesele, konumumun avantajlarından yararlanmak.” dedi.

Kyrgios itiraz etmiyor. Cuma günkü basın toplantısında, gençliğinde antrenman partneri olarak Davis Kupası maçına geldiğinde de Minaur ile ilk tanıştığı anı hatırladı. Bir gün Kyrgios onunla top oynamaya karar verdi. Mahkemeye bir bira getirdi ve durumun çok ciddi olmadığını düşündü.

“Kendi kendime şunu düşündüm: 'Oraya gidip bu küçük çocuğa bir ders vereceğim.' (Ama) Gerçekten sıkı bir setti. En iyi dönemimdeydim. Henüz 17 yaşındaydı” dedi. “Son üç ya da dört yılda 1 numaralı oyuncumuz olmayı ne kadar iyi başardığını görüyoruz; büyüdü.

“Ben de oradaydım. Bununla her zaman iyi başa çıkamadım.”

Hayır, yapmadı. Şimdi bunu yapabilir mi? Tekrar Wimbledon finaline ulaşabilecek oyuncu olabilir mi?

Kyrgios asla bir oyuna büyük bir tevazu ile yaklaşmayacak. Yaptığı sporun belli bir düzeyde yanılsama gerektirdiğini söyledi.

“Eğer kendi tarzımda tenis oynarsam, öngörülemezliğimi oynarsam herkese karşı şansım olur. Sahip olmanız gereken tutum budur” dedi Cuma günü. “Eğer ilk kez Nadal, Djokovic ve Federer'e karşı sahaya çıkmış olsaydım ve gerçekçi olsaydım muhtemelen kazanamazdım. Canberra'dan bir çocuk oraya çıkıyor ve onları dövüyor… Bu gerçekçi olamaz. Şöyle düşünmelisiniz: “Ben dünyanın en iyi tenis oyuncusuyum.” Bu gerçekçi mi? Muhtemelen hayır. Ama dışarıdayken böyle düşünüyorum.”

Her ne kadar de Minaur fikrini biraz farklı ifade etse de, ikisi arasındaki tek benzerlik belki de budur. Geçtiği her Avustralya Açık'ta kendisinin daha iyi bir versiyonuna dönüştüğünü söyledi. Çok şey öğrendi. Galibiyet özgüven yarattı.

“Sadece sıralamaya dayalı olsaydı oldukça sıkıcı bir spor olurdu, ancak bu aşamada her şey olabilir” dedi. “Fırsatların ortaya çıktığını ve birçok kapının açıldığını gördük.

“Her zaman bir şans vardır. Bir turnuvaya her gittiğinizde bir şansın olduğunu her zaman hatırlamanız gerekir.”

(En iyi fotoğraflar: Getty Images; Tasarım: Will Tullos)