Neden bazı üst düzey koşucular GPS saati olmadan antrenman yapmayı tercih ediyor?

semaver

New member
Notre Dame’da ve ardından Tennessee Üniversitesi’nde ödüllü bir üniversite koşucusu olan Dylan Jacobs, birçok takım arkadaşının gerekli olduğunu düşündüğü bir ekipmanı araştırdı.

Ancak Jacobs’un akran baskısına boyun eğip bileğine bir GPS saati taktığı nadir durumlarda, bu cezbeden neden direndiğini hemen hatırladı.

Üç kez NCAA şampiyonu olan ve kısa süre önce profesyonelliğe dönen 23 yaşındaki Jacobs, “Koşular çok daha uzun hissettirdi” dedi. “Bu benim temel sorunlarımdan biriydi. Eğlenmiyordum ya da etrafa bakmıyordum. Bunun yerine, ne kadar kaldığımı görmek için her çeyrek milde bir saate baktım.

GPS saatleri (popüler markalar arasında Garmin, Suunto ve Coros yer alır) uydu teknolojisi ve kalp atış hızı monitörleri ile donatılmıştır ve çok sayıda özellik sunar. Geçen hafta sonu Central Park’ta ne kadar uzağa ve ne kadar hızlı koştuğunuzu veya kaç mililitre ter döktüğünüzü bilmek ister misiniz? Ortalama adım uzunluğunuz ne durumda? Kadansınız? Liste devam ediyor.

Çoğu kişi için GPS saatleri son derece kullanışlı bir eğitim cihazıdır. Ancak Jacobs gibi birinci sınıf koşucular da dahil olmak üzere heyecanı anlamakta zorlanan başka koşucular da var. Onlar için karmakarışık bir veri, bir yardımdan çok bir engeldir. Ve şunu anlayın: Bazı koşucular hiç saat takmazlar.

Jacobs, “Her şeyin hissine odaklanmayı ve zaman konusunda çok fazla endişelenmemeyi tercih ediyorum” dedi.

Olimpiyat 1.500 metre koşucusu Heather MacLean, hayatında GPS saatinin avantajlarından keyif aldığı bir dönemi hatırladı. Massachusetts Üniversitesi’nde bir öğrenci olarak sinir bilimi laboratuvarında çalışırken uykunun değerini ve daha da önemlisi uykudan yeterince almadığını anladı. Böylece dinlenme zamanlarını izlemek ve programını ayarlamak için Garmin Forerunner’ı kullanmaya başladı.

Daha sonra, Team New Balance Boston’da birinci sınıf profesyoneli olarak MacLean, sürekli olarak GPS saati takmayı denedi, ancak birkaç sorun nedeniyle buna engel oldu. Birincisi, her zaman şarj etmeyi unutuyordu.

“Her zaman ölmesine izin verirdim ve bu tür konularda çok tembelim” dedi.

İkinci olarak MacLean, saatinin koşu keyfine engel olduğunu fark etti. Bunu özellikle kondisyonunu geliştirmeye çalıştığı sıradan bir esneme egzersizi sırasında fark etti.

“Her koşuda hızımı, mesafemi vs. kontrol etmek zorunda olduğumu hissetmekten nefret ediyordum” dedi. “Bu yüzden bir süreliğine durmaya ve normal saate geçmeye karar verdim.”

Asla geri dönmedi. Şu anda Walmart’tan 10 dolara satın aldığını söylediği Armitron Dragonfly’ı takan 28 yaşındaki MacLean, solo tempo koşusu gibi GPS saatinin kullanışlı olabileceği bazı antrenmanlar olduğunu kabul etti. (Tempo koşuları hafif koşulardan daha hızlıdır ve genellikle önceden belirlenmiş bir hızda koşarlar.) Ancak koçu Mark Coogan, uzun süredir tempodan çok çabaya vurgu yapıyor ve MacLean antrenmanlarını kilometreler yerine dakikalar halinde kaydediyor.

MacLean, “Artık seçkin bir seviyede olduğumu biliyorum, bu yüzden her şey mutlu olmayacak” dedi. “Fakat bana çok keyif veren şeyler varsa onlara yatırım yaparım. Ve bunlardan biri de koşarken hızıma odaklanmama yeteneği.”

Her kilometreyi hesaba katmak zorunda olduğu hissine kapılmadan (ya da bu düşünceyi unutun, antrenmanlarını egzersiz izleme platformu Strava’da halka açık olarak yayınlamak zorunda kalmadan) MacLean, vücudunuzu dinleme konusunda da daha iyi hale geldi. Yorgun hissettiğinde ekstra antrenmanları atlamaktan çekinmiyor.

MacLean, “Ben de Mark’a bunun yerine yürüyüşe çıkacağımı söyleyeceğim” dedi. “Ve ‘Tamam!’ diyor.”

Sam Prakel, kros takımının yardımcı koçu onu GPS saatlerinin büyüsüyle tanıştırdığında Versailles, Ohio’da göze çarpan bir lise öğrencisiydi. Prakel bunlardan birine yatırım yaptı. Bu başından beri bir hataydı.

Prakel şöyle dedi: “Tüm koşularımda çok hızlı koşmaya başladım ve bundan sonra toparlanmam zorlaştı çünkü hızıma çok odaklanmıştım.” Bunun benim için iyi olmadığını çok çabuk öğrendim. “

Prakel bunun yerine Oregon Üniversitesi’ndeki birinci yılında giydiği Timex Ironman’ı tercih etti. İkinci sınıftayken grup dağılınca yeni bir tane sipariş etti. 28 yaşındaki Prakel, beş kez All-American olduğu Oregon’da geçirdiği dönemden ve son yıllarda Adidas’ta profesyonel bir oyuncu olduğundan beri aynı sade saati takıyor. Pili değiştirmek zorunda kalmadı.

ABD’nin salonda erkekler 1.500 ve 3.000 metre şampiyonu olan Prakel’in, bazı yönlerden geriye doğru bir adım olan, işine yarayan bir sistemi var. GPS saatleri ortaya çıkmadan önce koşucular ne yapıyordu? Tahmin ettin. Prakel’in durumunda, 65 dakikalık bir koşu yaklaşık 10 mildir ve yarım saatlik bir koşu, dört mil için yeterlidir. Kesin olması gerekmiyor.

“Her hafta aynı şeyi yaptığım ve bunu tutarlı tuttuğum sürece önemli olan bu” dedi ve ekledi, “Tüm bu veriler hakkında endişelenmeme gerek kalmamasının daha iyi olduğunu düşünüyorum.”

Bazı koşucular için estetik de önemlidir. Geçtiğimiz kış erkekler kapalı alanda NCAA şampiyonluğu kazanan Washington Üniversitesi’nin üçüncü öğrencisi Luke Houser, dijital ekranlı ve altın metal bileziğe sahip vintage tarzı bir Casio takıyor. Takım arkadaşları ona basitçe “altın Casio” diyor.

“Bunun harika olduğunu düşünüyorum” dedi. “Hiçbir zaman ritim veya kalp atış hızıyla ilgilenmedim ki bunların da hiçbir zaman bu kadar doğru olduğunu düşünmüyorum. Bilmeniz gereken tek şey nasıl hissettiğiniz ve saatin kaç olduğu. Bu işi yapar.

Yakın zamanda erkekler 3000 metre koşusunda kendi Kanada rekorunu kıran Kieran Lumb, verilerin tatlı cazibesine kapılan tipte bir insan olduğunu biliyor.

Lumb, British Columbia Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okudu. Daha sonra Washington’daki kariyeri boyunca bilgi sistemleri alanında yüksek lisans derecesi aldı. Uzun bir süre boyunca onu tanıyan hiç kimse onun uykusunu, egzersizlerini ve “algılanan yorgunluğun derecelendirilmesi” olarak adlandırdığı bir şeyi katalogladığı bir Excel elektronik tablosu tutmasına şaşırmadı.

“Sadece kendim üzerinde biraz veri bilimi yapmaya çalışıyorum” dedi.

İşin ilginç yanı, şu anda atletizm giyim markası On’da profesyonel olarak koşan 25 yaşındaki Lumb’ın, Kanada’da rekabetçi bir kros kayakçısı olarak büyüdüğünden beri GPS saati takmamış olması. Birinci sınıftayken, pist antrenmanı için uygun tur işlevi bile olmayan bir Casio hesap makinesi saatine geçti.

“Bu yüzden tüm bölünmelerimi hatırlamam gerekiyordu” dedi ve “ve harikaydı.”

Lumb, birçok koşucunun doğası gereği rekabetçi olması nedeniyle sayılara takıntılı hale gelebileceğini belirtti. Elit bir koşucu olarak zirveye çıkmak özellikle stresli olabilir.

Bu yüzden Lumb’ın koçu Andy Powell, işleri mümkün olduğu kadar basit tutmaya çalışıyor. Lumb için bu, Powell’ın eski moda yaklaşımı lehine Excel dosyasından vazgeçmek anlamına geliyordu: koşucularının doldurduğu ve üç telli dosyalar halinde dosyaladığı haftalık eğitim formları.

Lumb, “Yavaşlamanın ve bunu elle yazmanın güzel bir yanı var ve bunu neredeyse sevimli buluyorum” dedi. “Daha az nevrotik olmam biraz zaman aldı ama bu özgürleştirici.”