Mesleğe göre botoks uygulaması

Yasmin

New member
Ameliyatsız estetik uygulamalarında en tanınan yollardan biri olan botoks, artık kişinin mesleğine nazaran uygulanıyor. Şayet oyuncuysanız mimiklere pürüz olmayacak biçimde, piyanistseniz ve elleriniz terlediği için botoks yaptıracaksanız parmak uçlarına uygulamadan süreç yapılabiliyor

Ameliyatsız estetik uygulamaları içinde en tanınan ve en süratli tesir gösteren uygulamalardan biri de botoks (Botulinum toksini) uygulamasıdır. Gerek kaslara gerekse de deriye olan tesirleri ile botoks uygulaması ehil ellerde yıllardır inançla tercih ediliyor. Botox uygulamalarının tıpta kullanması uzun senelera dayanmaktadır. birinci vakit içinderda 1970’li senelerda şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Akabinde bu olgularda yüzdeki kırışıklıkların düzeldiği gözlenince 1980’li senelerda estetik maksatla kullanılmaya başlanmıştır. Estetik ve Kozmetik Dermatoloji’de de en sık kullanılan uygulamadır. niçinlerine gelince, botoks uygulamaları dramatik tesiri ile hastayı ve hekimi sonuçları ile şad eden bir uygulamadır. Kısa müddette etkisinin fark edilir olmasının yanı sıra yıllardır itimatla uygulanan bu tedavinin yan tesirlerinin hekimlerin nezaretinde önlenebilir ve düzeltilebilir olması öbür tercih niçinlerini oluşturmaktadır.

İZLERİ ÖNLÜYOR
Botoks kas hareketlerine bağlı oluşacak çizgilerin önlenmesi haricinde oluşacak izlerin engellenmesinde, oluşmuş izlerin güzelleştirilmesinde, çok terleme, yüzde terlemeye bağlı oluşmuş kabartıların tedavisinde kullanılıyor. Kırmızı görünümün güzelleştirilmesinde deriye parlaklık sağlaması, renginde ve görünümünde güzelleşme, gözeneklerin küçültülmesi, köpek göğsü hastalığında, saç dökülmesi tedavisinde, yüzde ve uzunluğundaki sarkmanın güzelleştirilmesinde, kaşın ve göz kapağının kaldırımasında, yüzdeki asimetrilerin, diş etlerinin görünmesinin düzeltilmesi, burun ucunun yükseltilmesi, üzgün tabirin, dudak kenarı düşüklüğünün güzelleştirilmesinde, baş ağrısı, diş sıkması tedavilerinde çoğunlukla kullanılmaktadır. Depresyon ve hipertansiyona da uygun geldiği birtakım yayınlarda vurgulanmaktadır.İHTİYACA NAZARAN YAPILIYOR
Kişinin gereksinimine nazaran uygulanacak alanlar ve uygulama sistemleri farklılık göstermektedir. Örneğin bir tiyatrocuya botoks uygulaması mimiklerini büsbütün sıfırlamadan yapılmalı. Bir piyanist elleri terlediği için uygulama yaptıracak ise uygulama parmak uçlarına kadar taşınmamalı.

9 AYA KADAR ETKİLİ
Botoks sürecinde anestezik krem uygulanmaması önerilmektedir. Zira yapılan araştırmalarda ağrıya tesiri olmadığı gösterilmiştir. bir daha süreç esnasında botoks eserin ısısı, uygulama ve daha sonrasında deriye yapılan buz uygulamasının botoksun içeriğinin hedeflenen bölgeye ulaşamayabileceği düşünülmektedir. Bu niçinle soğuk uygulanmaması önerilebilir. bir daha botoksun ölçüsü ve uygulama aralıkları da tesirli olma mühleti üzerinde ehemmiyet taşır. Piyasada botoksun çeşitli çeşitleri bulunmaktadır. Soğuk zincir gereken botoks tipinde botoksun taşınması sırasında bu durumun göz önünde bulundurulması önerilir. Kimi botoks çeşitlerinin allerji mümkünlüğü düşüktür. 2022 yılında en son onay alan eserin tesir müddeti 6-9 ay olarak bildirilmektedir.

STRESTEN UZAK DURULMALI
Güneşten korunmak, gereksinime uygun deri bakımları üzere yaşlanma sürecini önleyecek yaklaşımların yanı sıra 4 aydan evvel olmayacak biçimde botoks uygulamasının yenidenlanması uygun olacaktır. Ziyanlı alışkanlıklardan, gerilimden de uzak durmak yaşlanma sürecimizi geciktirir ve botoksun tesirini uzatır. Kolajenden varlıklı beslenmek, spor yapmak, patili dostlarımız ile vakit geçirmek, yoga ve meditasyon da botoksun tesiri müddetini uzatabilmektedir.ÇİĞNEME BOTOKSU ÖZEL TEKNİK GEREKTİRİYOR
Çiğneme botoksu özel teknikler gerektirir; bilhassa çiğneme kası masseter ve kulak üstünde saçlara uzanan temporal kaslara birlikte uygulamak etkiyi artırmaktadır. Çiğneme botoksunda kasların tam olarak istenen duruma gelmesi bir aya kadar uzayabilmektedir.

ÇİNKO, BOTOKSUN TESİR MÜHLETİNİ UZATIYOR
Botoks uygulaması yapılmadan evvel mümkünse çinko düzebir daha bakılmış olması kıymetlidir. Zira botoksun tesirini göstermesi için bedende kâfi seviyede çinko seviyesinin olması gerekmektedir. Şayet düşüklük varsa 4 gün evvelce botoks yapılana kadar çinko alınmasının botoksun tesir mühletini uzattığı gösterilmiştir.

UYGULAMA daha sonraSI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Süreç daha sonrası botoksun istenmeyen kas kümelerine dağılma riskini en aza indirmek emeliyle hastalara 4 saat dik durumda durmaları önerilmektedir. bir daha süreçten daha sonra 2-3 gün alkol ve sigara içilmemesi gerekmektedir. Beklenen tesirin iki hafta ortasında tam olarak gerçekleşebileceği düşünülürse bu süreçte beklenti yüksek tutulmamalıdır. Hasta, bu mühlet sonunda ikinci düzeltme için tekrar doktora gidebileceğini, tedavinin etkisinin süreksiz olduğunu, yapılacak uygulamalar ile daha sağlıklı bir derisinin olacağını unutmamalıdır. Tesir müddetini azaltabilecek ek uygulamalardan kaçınılması ve sıhhat rutinlerine uyulması gerektiği unutulmamalıdır.

DOKTOR TARAFINDAN YAPILMALI
Botoksun istenmeyen tesirlerinin görülmemesi için hamilelik, emzirme, kimi kas hastalıkları, kimi ilaçlara ve botoks mamüllerine karşı allerjisi olanlar olmak üzere bu üzere özel durumlarda yapılmaması gerekmektedir. En sık bildirilen istenmeyen tesirler ise süreç daha sonrasında kızarıklık, kanama noktaları görülmesidir. Yüzde asimetri, göz kapanmaması yahut düşüklüğü de görülebilmektedir. Şahısta halsizlik ve baş ağrısı da gelişebilir. Bu yan tesirler az olmakla birlikte hekimin müdahalesini gerektiren durumların olabileceği de düşünülerek, onaylı kayıtlı botoks mamüllerinin kullanılması ve bu uygulamaların bir sıhhat kuruluşunda ve tabip tarafınca uygulanması gerektiğinin bir defa daha altını çizmek gerekir.