Mesafe koşucusu Alicia Monson hareketsiz durmaya zaman buluyor

semaver

New member
Amery, Wisconsin’de yaşayan bir lise son sınıf öğrencisi ve müzikal tiyatro tutkunu olan Alicia Monson, 2015 sonbaharında sınıf arkadaşlarıyla birlikte Oz Büyücüsü’nün yapımında yer almayı umuyordu.

Gösterinin ortak yönetmenliğini yapan Laura Badman, aslında Monson’un başrol oynayabileceğini söyledi. Monson’un çok güzel şarkı söyleyen bir sesi vardı.

Badman, “O bir kontraltoydu” dedi. “Çok iyi uyum sağlayabiliyordu.”

Sorun şuydu ki Monson kros sezonuna odaklanması gerektiğini biliyordu. Üniversitenin en iyi yarışmacılarından biriydi ve eyalet unvanı için planları vardı. Yine de Badman, Monson’un parçalandığını hissedebiliyordu – müzikal tiyatronun cazibesi harikaydı – ve bu yüzden Badman, onun biraz daha az talepkar bir rol üstlenebileceği olasılığını artırdı. Monson bu fırsatı değerlendirdi.

Badman, “O bir ağaçtı” dedi.

Amery Lisesi’nde koro şefi olarak emekli olan Badman, Monson’un hiçbir zaman yıldız olmaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Monson keyif aldığı bir şeyin parçası olmak istiyordu ve işini iyi yapmak istiyordu. Badman, lisedeyken bunun Monson’un haftada üç kez provalara katılmaktan son derece memnun olduğu, yalnızca yapraklardan oluşan bir çelenk içinde sahneye çıkıp Dorothy’ye elmalarını topladığı için bağırdığı anlamına geldiğini söyledi.

Bazı açılardan pek bir şey değişmedi. 25 yaşındaki Monson, ünlü olmasına rağmen keyif aldığı bir şeyi yapmaya kendini adadı. Badman Cumartesi günü Amery’deki evinden Monson’un sahneye çıkıp Budapeşte’deki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda kadınlar 10.000 metrede beşinci olmasını izledi.

Badman bir telefon röportajında ”O gerçekten muhteşem” dedi. “Faydalanabileceği veya öğrenebileceği fırsatları asla kaçırmak istemedi.”

Çarşamba günü 5.000 metrelik eleme yarışında yarışacak olan Monson şimdiden olağanüstü bir yıl geçirdi. 5.000 metre koşusu ve 10.000 metre koşusu da dahil olmak üzere üç yarışta Amerikan rekorları kırdı ve Cumartesi günkü performansı bunun telafisiydi: bu etkinlikte geçen yılki dünya şampiyonasında 13. sırada bitirmeyi hedefliyordu.

“Daha iyi olduğumu biliyordum ve bununla gurur duymak istedim” dedi ve ekledi, “Bunu tam anlamıyla atlatabildiğimi sanmıyorum. Her antrenmanda kendi kendime, daha iyi olmam gerektiğini, çaba göstermem gerektiğini düşündüm.”

Monson, basketbol oynarken sağ dizindeki ön çapraz bağını kopardığında bir lise son sınıf öğrencisi kadar kararlıydı. İlkbaharda tekrar piste çıktı ve 3.200 m’de eyalet şampiyonluğunu kazandı.

“Asla bir fenomen olmadım ama buna devam ettim” dedi. “Lisede atletizm sezonu çok eğlenceliydi. Dersten çıkıp dışarıda vakit geçirebilir ve takılabilirsin.”

Wisconsin’de Monson yaralanmalarla mücadeleye devam etti. Biraz ivme kazandığını ve ardından onu süreci yeniden başlatmaya zorlayan bir aksilik yaşadığını hatırladı. Sağlıklıyken potansiyelinin farkına vardı ve 2019’da bayanlar 5.000 metrede NCAA salon şampiyonluğunu kazandı.

Artık On Athletics Club’da profesyonel olan Monson, mesleğin iniş çıkışlarını ve aşırı antrenmanın tehlikelerini bilen Dathan Ritzenhein tarafından çalıştırılıyor. Monson gibi, Ritzenhein de kariyerinde son derece hırslıydı ve onu üç Olimpiyat takımına getiren keskin bir kararlılıkla koştu. Ama aynı zamanda yaralanmalarla da başa çıktı.

Boulder, Colorado’da yaşayan ve antrenman yapan Monson, “Aslında bana durumu daha da sertleştirmemi söylemiyor” dedi. “Bana sakin olmamı söylüyor.”

Bu devam eden bir çalışmadır. Monson’la birlikte Wisconsin’de koşan OAC takım arkadaşı Olli Hoare, geçen yıl Monson’un kilometre tekrarlarını Ritzenhein’ın ona atadığından yaklaşık 15 saniye daha hızlı tamamladığı zamanları hatırladı.

Hoare, “Sonra yerde pişmiş halde yatıyordu” dedi. “Her zaman her şeyin yüzde 120’sini yapıyor, bu yüzden diğer insanların yapamayacağı şeyleri zorlayabiliyor.”

Hoare, denklemin bir kısmının Monson’un kendisi ile grubunun ön sıralarında yer alan koşucular (bu yıl Tokyo Olimpiyatları’nda üç disiplinde madalya kazanan Hollandalı Sifan Hassan gibi koşucular) arasındaki farkın son derece farkında olması olduğunu söyledi. 2021 ve Cumartesi gecesi Hassan’ın bitiş çizgisine birkaç metre tökezlemesinin ardından 10.000 metreyi kazanan Etiyopyalı Gudaf Tsegay.

Hoare, Monson hakkında “Aşırı uçlara gitmesi gerektiğini biliyor” dedi.

Monson’un bu karanlık yerleri ziyaret etme isteği 2021 ABD Olimpiyatları’nda ortaya çıktı. Kadınlar 10.000 metre sıcak koşullarda koşuldu ve en çok acı çekenler arasında Monson da vardı.

Yarışın ikinci yarısına dair pek bir şey hatırlamadığını söyledi, ancak “manuel modda” olduğunu ve bitişe yaklaşık 200 metre kala tökezlediğini ve Karissa Schweizer’ın onu geçip ikinci sıraya yükseldiğini söyledi. Monson üçüncü sırayı alarak final sıralamasını elde etti. Sıcak çarpması ve hipotermi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Takım arkadaşları ona çikolatalı milkshake getirdi.

“O gün geldiğimi hissettim ve ‘Olimpiyat takımına girmeyeceğimin hiçbir yolu yok’ dedim” dedi. “Yani işe yaradı demek istiyorum. Ama aynı zamanda hastaneye de gitmek zorunda kaldım, umarım bunu bir daha yapmayacağım.”

Monson’un OAC’deki ilk zorluklarından biri, çok sayıda solo eğitim yapmak zorunda kalmasıydı ki bu, aerobik bir cyborg olmanın ödediği bedeldi. Ritzenhein’ın belirttiği gibi, “Birlikte yürüyeceğiniz insan kalmadı.” Ancak son aylarda Monson’un arkadaşları oldu.

Kenya’dan iki kez dünya şampiyonu olan Hellen Obiri, geçen yıl atletizmden maratona geçiş yaptığında takıma katıldı. Ve mükemmel bir orta mesafe koşucusu olan Josette Norris Andrews, Ocak ayında takımla sözleşme imzaladı. Monson için her iki dünyanın en iyilerini sunuyorlar: Norris Andrews ile hız antrenmanlarına katılabilirken, Obiri üst düzey dayanıklılık antrenmanı için bir plan sunuyor. Monson, Obiri’nin kazandığı Boston maratonuna hazırlanırken o baharda Obiri ile antrenman yaptığını hatırladı.

Monson, “Sanırım bu bana çok güven verdi çünkü o şimdiye kadar bunu yapan en iyi şey” dedi.

Ancak Monson ne kadar çabalasa da (genellikle haftada 90 ila 95 mil koşuyor) hatalarından ders alıyor. Her gün kırmızı renkte ameliyat edemeyeceğini biliyor.

Monson, “Kolay bir günde çok fazla antrenman yapmanın hiçbir anlamı yok” dedi.

Uzun mesafe koşucusunun hayatı tuhaf olabilir. Monson, “Gerçekten yalnızca koşular arasında pasif şeyler yapabilirsiniz” dedi. Bu nedenle dinlenmeye ve nispeten yavaş koşulara değer veriyor. Okuyor, tığ işi yapıyor ve piyano çalıyor. “Çok iyi bir aktif dinlenme biçimi” olduğunu söylediği köpeği Bert’i gezdiriyor. Sık sık OAC ile antrenman yapan deneyimli bir koşucu olan erkek arkadaşı Benjamin Eidenschink ile ikinci el mağazalarını sık sık ziyaret ediyor.

Ve her zaman evin çekiciliği vardır. Monson, Amery’deki arkadaşlarını ve ailesini ziyaret ettiğinde Badman, lisenin kros takımıyla arazi koşusu için buluşmayı sevdiğini söylüyor. Yıldızları seven bir grup genç için onların varlığı gerçeküstü; LeBron James’in öğle yemeğinde uğramasına eşdeğer bir mesafe koşusu.

Ama aslında hiçbir şey değişmedi. Monson, ağaçlar arasında oynamak yerine koşu yaparken bile hâlâ eğlenmek istiyor.