Lider Ergin Yürüyüş Rotalarını Yerinde İnceledi

accur

New member
Ayvalık Belediye Lideri Mesut Ergin, Belediye Kültür Müdürlüğü tertibiyle, akademisyen, rehber, tarihçi ve Ayvalıklı müellifler eşliğinde, “Kültür Yürüyüşü” rotalarını adım adım dolaştı. Lider Ergin, buluşma öncesi Gazi Kemal Paşa Mahalle Muhtarı İbrahim Gürbüz, Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Mehmet Erbilge ve Hayrettin Paşa Mahalle Muhtarı Recai Bayar’ı yürüyüş rotası hakkında bilgilendirdi.

Tarihçi Taylan Köken, araştırmacı Damien Dessane, rehber Hakan Dinç, UNESCO danışmanı Yaşagül Ekici ve Fatih Kurunaz, Hikaye Güren, Kültür Müdürü Ayşe Urul, sanatçı Hakan Urul, TEMA Vakfı Ayvalık Şube Lideri Haluk Aysu ve Kültür Koordinatörü Erkan Cılak iştirakiyle gerçekleştirilen birinci yürüyüş rotası heyette heyecan yarattı.

Barbaros Caddesi’nde Camlı Kahve önünden başlayan rotayı takip eden heyet ile bir arada, cadde ve sokakları gezen, tarihi yapılar önünde tarihçilerden ve rehberlerden bilgiler alan Lider Mesut Ergin, aylarca süren hazırlıkların akabinde tamamlanma etabına gelindiğini söylemiş oldu.

Yürüyüş rotalarının titizlikle belirlendiğini lisana getiren Lider Ergin, “Kentin içerisindeki tarihi dokuyu, turizme katmak ve Ayvalık tarihinin bilinirliğini artırmak emeliyle hayata geçirmek istediğimiz yürüyüş rotalarını, oluşturduğumuz geniş iştirakli grupla son dört ayda hızlandırarak belli bir evreye getirdik. Güzergahı yerinde görmek hedefiyle heyetle buluştuk. Başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar bir arada hareket ettik. Buram buram tarih kokan, vakit zaman kısa molaların verildiği güzergah hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi odağı olacak. Kentimize gelen konuklar yarım gün ortasında hem Ayvalık’ın tarihini öğrenecek, hem tarihi yerlerde mola verip çayını yudumlayarak dinlenecek tıpkı vakitte kentten keyifli anılarla ayrılacak. Ayvalık Rotaları projesini başlatırken bu perspektiften yola çıkarak kurulduğu senelerdan itibaren kato ve pano yani üst ve aşağı diye ayrılan bu coğrafyayı kuzey ve güney olarak iki kısıma ayırarak gezdirmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde rotaları netleştirdikten ve harita üzerinde ve gezilen yerlerde işaret levhaları eşliğinde tipleri başlatacağız” dedi.

Birinci uğrak yerinin Ayvalık’ın kurucusu İkonomos’un ikametgahı ve onun çabucak ilerisindeki hastane, bugünkü Sakarya okulu binası olduğunu hatırlatan Lider Ergin şu ayrıntıları verdi:

“Kentin içerisindeki tarihi dokuyu, turizme katmak ve Ayvalık tarihinin bilinirliğini artırmak maksadıyla hayata geçirmek istediğimiz yürüyüş rotalarını, oluşturduğumuz geniş iştirakli takımla son dört ayda hızlandırarak belli bir kademeye getirdik. Ayvalık’ın değerli edebiyatçısı İlyas Venezis’in tutuklu kaldığı Ayazma Butik Otel, Ayazma, kentin kaçakçılarının üssü Camlı kahve-Gümüşün kahvesi, Kato Panaya-Hayrettin Paşa Camii, Aya Triyada Kilisesi, İlyas Venezis’in doğduğu mesken, Aziz Nikolaos – Abdülvahit Sağlam okulu, Şeytanın kahvesi, Eski Han, Fotis Kondoğlu’nun doğduğu konut, Eski Hal, Ahmet Yorulmazevi, Fikret Muallaevi. Akabinde güney rotasında ilerliyoruz. Taksiyarhis kilisesi, Ayvalık’ın en eski yapısı, Fransız-Alman-İtalyan-Rus Konsoloslukları, Akademi, Kız meslek lisesi – Despinaevi, Lukas Karas’ın 1847 tarihindeki yapısı, Madra fabrikası, Orhan Peker meskeni, trikupi yalısı, Fazıl Doğanevi, karantina sokak, Gazinolar Caddesi, dere uzunluğu. Çok keyifli bir güzergah çıktı ortaya.”

Konsolosluk binalarına, kiliselerden, bilinmeyen büyük kıymete sahip mimari yapılara kadar birfazlaca özel yapının incelenebileceğini vurgulayan Lider Ergin, rota çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, “Yerli yabancı turistler için yürüyerek Ayvalık tarihinin öğrenebileceği, yaşayan açık hava müzesi üzere bir sunumla yol güzergahındaki bilgilendirmelerle hazırlanan rota çalışmalarında sona yaklaşıldı. Rotalar kentin çeşitli yerlerinde tanıtılacağı üzere, basılı kaynak, değerli binalar üzerinde bilgilendirme açıklamaları, telefon üzerinden karekod uygulaması, rota yollarında güzergah işaretleme ve renklendirme ile desteklenerek uygulamaya geçileceği bilgilendirildi” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı