Kübalı boksör Andy Cruz, ABD’de profesyonel olmak için eğitim alıyor

semaver

New member
3. Raunt’un başlaması için zamanlayıcı çalarken Andy Cruz sert bir yumrukla Rostyslav Sabadash’ın peşine düştü.

Sabadash, daha uzun ve daha hantal, yüzü geriye dönük. Tokyo 2021 Olimpiyatları’nda hafif sıklet altın madalyasını kazanan Kübalı boksör Cruz, onu iki uzun sol ayakla yendi.

Cruz, Küba’nın beğenilen boks programından çıkan en başarılı dövüşçülerden biridir. Olimpiyat altınlarına ek olarak, üç dünya amatör şampiyonluğu var ve iki kez Pan Amerikan Oyunlarını kazandı. Ancak Cruz, Mayıs ayı ortasında bir profesyonel gibi boks yapmayı öğrenmek için kuzeydoğu Philadelphia’ya geldi: Profesyonel çıkışını 15 Temmuz’da Detroit’te Juan Carlos Burgos adlı güçlü bir gazi ile 10 rauntluk bir maçta yapacak.

Cruz iki yumruk daha attı ve ardından bir sağ orta yaptı. Cruz’un menajeri Yolfri Sánchez, maçı ring kenarından izledi. Bozy lakaplı baş antrenörü Derek Ennis apronda oturuyordu. Sánchez, Cruz’un amatör alışkanlıklarını profesyonel tekniklerle değiştirmesi için Ennis’i tuttu: otoriteyle vurmak, menzilde kalmak, yakalamak ve karşı koymak.

Başka bir Cruz sağ elini kullanan oyuncu hararetli bir yumruk alışverişi başlattı. Ennis spor salonunun yeni yıldızını dizginledi.

Ennis, “Yapmak istediğin bu değil,” dedi. “Senden daha uzun biri, orada durup onlarla uğraşma. Akıllı ol.”

Cruz’un boks IQ’su, hızı ve zamanlaması, birçok gözlemcinin neslinin en iyi Kübalısı olarak kabul ettiği kişi olmasına yardımcı oldu. Geçen yıl Küba Boks Federasyonu ile arasının açılması onu ülkeyi terk etmeye itti ve Cruz boksun en ateşli serbest oyuncusu ve en ilgi çekici olasılığı oldu.

Mayıs ayında Cruz, Matchroom Boxing ile kendisine yedi haneli maaş garantisi verecek üç yıllık bir anlaşma imzaladı ve Cruz’un destekçileri, onun önümüzdeki yaz boyunca yetenekli hafif sıklet bölümüne hakim olmasını bekliyor. Ancak profesyonel başarı, Cruz’un hem yeni ülkesine hem de tanıdık bir sporun yeni versiyonuna ne kadar iyi uyum sağladığına bağlı olacaktır.

Antrenmandan sonra İspanyolca olarak “Antrenman iyi ama dövüşmem gerekiyor” dedi. “Endişeliyim. Heyecanlıyım. Baskı altında çalışmayı seviyorum. O zaman benden en iyi şekilde yararlanırsın.”

Cruz çok az İngilizce konuşuyor ve Ennis daha da az İspanyolca konuşuyor. Sánchez çeviri yapıyor, akıllı telefonları da öyle. Ancak Cruz, yumruk dövüşünde akıcıdır. Boks veri tabanı BoxRec, ona 140 amatör galibiyet kazandırıyor. Hemen Ennis’in tavsiyesine uydu.

Pivot noktası. sağ çapraz üst kesim

Her iki zımba da bağlı.

“Bu kadar!” Sánchez İspanyolca çığlık attı.

Cruz, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez Temmuz 2021’de Olimpiyat altın madalyasını kutlamak için ringde dans ederken, gümüş madalya sahibi ABD’li Keyshawn Davis tribünlerde bir TV kamerasının önünde durduğunda dikkatleri üzerine çekti. Rapçi Snoop Dogg ve komedyen Kevin Hart, çok izlenen bir video klipte anın parodisini yaptı, kahkahalar topladı, ancak boks hayranları sonuca odaklandı.

Davis sevilen bir amatördü ve şu anda gelişmekte olan bir hafif siklet yarışmacısı ve Cruz onu geçmişti – hem de ilk kez değil. Cruz, Davis’e karşı 4-0.

Matchroom Sport’un başkanı Eddie Hearn, “Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim” dedi. “Sevimsiz geldiğini biliyorum, ama bir ressamın resim çizmesini izlemek gibiydi. Dünyanın en iyi amatörlerini bu kadar kolay yenmesine hayran kaldım. Onunla sözleşme imzalamayı hiç beklemiyordum çünkü Kübalı dövüşçülerin profesyonel olmasını gerçekten beklemiyorsunuz.”

Bir cirit atıcı, Yiselena Ballar Rojas, geçen yaz Eugene, Oregon’daki IAAF Dünya Şampiyonasına giderken Miami’de bir mola sırasında milli takımdan ayrıldı. Ve Tokyo Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanan Yaimé Pérez, Dünya Şampiyonası’ndan sonra Miami’de takımdan ayrıldı.

Mayıs ayında Dünya Amatör Şampiyonası’nda altın madalya kazanan tek Kübalı olan boksör Yoenlis Hernández, Panama’da bir mola sırasında kaçarak o turnuvadan eve dönerken takımdan ayrıldı.

Cruz, profesyonel takımdan atılmasaydı Küba’da kalacağını iddia ediyor.

Ağustos’ta 28 yaşına girecek olan Cruz, “Çok hayal kırıklığına uğradım” dedi. “Ayrılmak istedim, elimden gelen her şekilde.”

Geçen Haziran ayında Cruz, Küba’yı tekneyle terk etmek için riskli bir komplonun parçası olarak Havana’nın 65 mil doğusundaki Matanzas’taki evinden doğu Holguin eyaletindeki bir kıyı kenti olan Moa’ya gitti. Geziyi organize eden adamın evinde uyuyakaldı ve polisin kelepçelenmesiyle uyandı. Dört gün gözaltında tutulduktan sonra Cruz’un Matanzas’a dönmesine izin verildi, ancak Küba milli takımından kalıcı olarak çıkarıldı ve ülkenin boks spor salonlarından men edildi.

Sonraki dört ay boyunca eğitim, gölge boksu ve her öğleden sonra bir saatlik koşu anlamına geliyordu. Çapraz eğitim, futbol oynamak anlamına geliyordu. Aylık milli takım maaşı – 10.000 Küba pesosu veya yaklaşık 400 dolar – olmayınca Cruz’un parası tükendi.

Profesyonel bir boksör olarak hiçbir geliri olmayan ve çok az şansı olan Cruz, geçimini fıstık satarak sağladığını söyledi. En azından o zaman boks başarısından para kazanabilirdi: Sağlayıcılar arasında seçim yaparsanız, neden Olimpiyat şampiyonundan almıyorsunuz?

Cruz, “Ülkeden ayrılırken kapımın kapanacağından ve bunun kariyerime mal olacağından biraz korktum,” dedi. “Küba’da geçirdiğim o altı ay, en çok önemsediğim ve en çok keyif aldığım şeyi yapmadığım için cehennem gibiydi. İşte boks.”

Cruz’un geleceği hakkındaki spekülasyonlar yaz boyunca kaynadı ve sonunda Dominik Cumhuriyeti merkezli, Küba yetenekleri konusunda uzmanlaşmış bir beyzbol menajeri olan Sánchez’e ulaştı. Sánchez, boksörün Küba’yı yasal olarak terk edebilmesini istedi ve gerekli evrak işlerini organize etmek için Cruz ile birlikte çalıştı.

Geçen yıl Kasım ayı itibariyle Cruz’un pasaportu ve Santo Domingo’ya tek yön bileti vardı.

Cruz, 5 Kasım 2022’de beyaz bir Stephen Curry forması ve kocaman bir sırıtışla geldi. 152 pound ağırlığındaydı, 135 pound hafif sıklet limitinden 17 fazlaydı, ancak Olimpiyatları kazandığından beri biraz kas kaybetmişti.

Sánchez, “Hayal ettiğimden daha küçüktü,” dedi. “Daha uzun olduğunu sanıyordum.”

Oradan, Cruz’un ABD’li avukatı, Cruz’un ülkede yaşaması ve eğitim alması için ihtiyaç duyacağı vize üzerinde çalışırken, Sánchez ve ABD merkezli yöneticisi Jesse Rodriguez, organizatörlerle pazarlık yaptı. Mayıs ayı başlarında Cruz, Matchroom Boxing ile hem vizesini hem de onay anlaşmasını güvence altına aldı.

Cruz, Philadelphia’ya gitti ve burada Ennis ile birlikte antrenörün oğlu, ağır siklet yarışmacısı Jaron Ennis ile birlikte çalıştı – çoğu öğleden sonra boks yapıyor ve çoğu akşam güç ve kondisyon üzerinde çalışıyor. Cruz, spor yapmadığı zamanlarda sık sık Sánchez ile paylaştığı uzun süreli otel odasında televizyonun önüne park ediyor ve MLB The Show 23 oynuyor.

Cruz, Rodriguez’den Küba’ya yaptığı bir gezide annesine yeni bir iPhone gönderdi. Cruz, Rodriguez’den Olimpiyat altın madalyasını ve bir kutu yer fıstığı getirmesini istedi. Küba yemeklerini özlediğini ama ailesini daha çok özlediğini söyledi. Hediyelik eşyalar ona ikisini de hatırlatırdı.

Ebeveynleri, erkek kardeşi ve bir yaşındaki oğlu hakkında “Onlardan ilk kez bu kadar uzun süre ayrı kaldım” dedi. “Başıma gelen her şeye tanık oldular. Gitmekten başka seçeneğim olmadığını biliyorlardı.”

Cruz, tartışma seansının son dört turunu Angel Pizarro adlı yerel bir umutla eğiterek geçirdi. Cruz, Küba’dan ayrıldığı zamankinden daha zayıf, daha güçlü ve 10 pound daha hafif. Keskin bir yumruk ve sağ eliyle sert bir yumruk indirdikten sonra, Pizarro gülümsedi ve Cruz’un yeni kaslarını kabul etmek için başını salladı.

“O bir kabadayı!” diye bağırdı Pizarro ringin etrafındaki kalabalığa.

Ennis, amacının Cruz’u Mike Tyson benzeri bir güçlü yumrukçuya dönüştürmek olmadığını, Cruz’u harika bir amatör yapan hız ve beceriye profesyonel bir güç katmak olduğunu söyledi.

Ennis, “Hiçbir şeyi elimden almıyorum – sadece bir şeyler ekliyorum, rafine ediyorum ve ona kendi tarzımı öğretiyorum” dedi. “Sağ elinizle sol kancayı yakalayın. Atışların altından yuvarlanın, sayaçla geri gelin. Bunu yapmasına izin vereceğim.”

Hearn, Cruz’un hafif sıklet bölümünün seçkinlerini yenmeye çoktan hazır olduğunu söyledi, bunlara bilet satan nakavt sanatçısı Gervonta Davis; 2016 Olimpiyatlarında ikinci olan Shakur Stevenson; ve tartışmasız şampiyon Devin Haney. Keyshawn Davis ile gelecekteki bir düello kesin – ikisi birbirine saldırıyor sosyal medya geçen bahardan beri

Ama ilk sırada, 35-7-3’lük rekoru Haney ve Keyshawn Davis’e karar kayıplarını içeren sert bir kaleci olan Burgos var.

Profesyonel çıkışların çoğu dört veya altı raunt olarak planlanırken, Cruz’un Burgos’a karşı mücadelesi on raunt olarak planlandı. Dövüşün uzunluğu, destekçilerin ve düzenleyicilerin Cruz’u zaten bir gazi olarak gördüğü gerçeğinin bir kanıtıdır.

Ve bu, birkaç yanlış başlangıçtan sonra Cruz’un profesyonel boksta hızla zirveye çıkabileceğine inandığını gösteriyor.

Cruz, “Bütün dövüşlerimi kazanmak istiyorum – tüm kemerleri kazanmak istiyorum” dedi. “Amatör boksta yaptığım şeyi yapmak istiyorum. Harika bir kariyerim oldu ve bunu tekrarlayabileceğimi düşünüyorum.”