Trajedinin ortasında bir lise basketbol takımı sporun gücünü gösteriyor

semaver

New member
GRETNA, Neb. – Bu lise basketboluyla ilgili bir hikaye değil. Bu, sezon ortasında ölen değerli bir antrenörle ilgili değil. Bu bir kurtuluşun, üzüntünün ya da başarının hikayesi değil.

Bu birliktelikle ilgili. Bu, en iyi sporun neye benzediğini dayanıklılıklarıyla ve kayıp bir liderin onuru için mücadeleleriyle gösteren topluluk ve bir takım hakkında bir hikaye.

Çarşamba akşamı Gretna Lisesi, A Sınıfı erkekler eyalet turnuvasında Millard North'a karşı Lincoln, Nebraska'daki Pinnacle Bank Arena'da ilk tur maçını oynayacak.

Brad Feeken Dragons'ı zafere taşıyan koçluk yaptı. Onları Nebraska'nın her yerinde bilinen bir tutkuyla eğitti. Nöroendokrin kanseriyle iki yılı aşkın bir mücadelenin ardından 30 Aralık 2023'te 48 yaşında ölmesi, oyuncuları için yeni bir sayfa açtı.

Gretna beş son sınıfla başlıyor ve yedek kulübesinden iki tane daha çıkarıyor. Landon Pokorski, Alex Wilcoxson, Alec Wilkins, Kade Cook, Joey Vieth, Chase Doble ve Avery Schendt şimdiden miraslarını güvence altına aldılar. Bu hafta onların hafızalarında pek bir rol oynamıyor – ancak yine de bu pozisyonda aylarca süren acıdan sonra eyalet turnuvasına katılmak onlar için çok şey ifade ediyor.

Feeken'in ölüm sabahı Gretna'nın oyuncuları ve antrenörleri lisesinde toplandı. Bireysel olarak ilerlemek yerine grup olarak ilerleme konusunda kendilerini daha donanımlı hissettiler. Programda günün ilerleyen saatlerinde Metro Konferansı tatil turnuvasının çeyrek final maçı gösteriliyordu.

Ejderhalar oynamaya karar verdi. Dokuz saat sonra Pokorski, duygusal açıdan yüklü bir spor salonunda maç kazandıran zili çaldı. Takım arkadaşları onu sıkıştırırken parmağını gökyüzüne doğrulttu. Pokorski, Feeken'in topu tam doğru şekilde yukarı itmesi durumunda fileye ulaşmasına yardımcı olacağına inanıyordu.

Daha iyi yazılamazdı. #Gretna (@gretnabball) Papio South'u Senior'a karşı attığı zil sesiyle üzüyor @LandonPokorski 12 saatten biraz fazla bir süre sonra #Ejderha Baş antrenör Brad Feeken hayatını kaybetti
🏀
🐉
💚

@GEHSGriffins @WOWT6Haber#nebpreps #Feek İçin pic.twitter.com/TMu09zUnw9

— Grace Boyles (@GraceBBoyles) 31 Aralık 2023
O andan itibaren çocuklar yolu gösterdi. Geçen sonbaharda Feeken'in durumu kötüleşirken Gretna'daki ebeveynler, öğretmenler ve taraftarlar takımı durdurmaya hazırlandı.

Ancak bunun tam tersi ortaya çıktı; bu yaşlılar, yanıt arayan bir topluluğa ilham veriyor.

Gretna Devlet Okulları Müfettişi Travis Lightle, “Görünmeye devam ediyorlar” dedi. “Sadece ortaya çıkıyorlar. Onlar birbirleri için oradalar. Hayranlara ve küçük çocuklara nasıl davrandıkları hakkında şöyle diyorlar: “(Feeken) bizden bunu yapmamızı isterdi.” Ve onları gördüğünüzde, tam da onun dilediği gibi oynuyorlar.

“Sen kızgın değilsin. Acı değiller. Sadece doğru şeyleri yapmaya devam ediyorlar.”


Gretna basketboluna bakış açım çarpık. Ben önyargılıyım. Çok yakın, çok yatırım yapılmış.

Aylarca bu hikayeyi profesyonelce ele almaya direndim. Ancak geçen hafta bir şeyler değişti. Ben halledeceğim.

İlk olarak, bazı arka plan bilgileri. 2005'ten beri eşim Shannon'la birlikte Gretna'da yaşıyorum. İki çocuğumuz burada doğdu. Omaha'nın güneybatısındaki, hala bağ kurulabilecek kadar küçük olan bu büyüyen banliyönün bir parçası olarak büyüdüler.

On yıl önce Bill Heard ile T-Ball'a koçluk yapmıştım. Kızı 6, benimki ise 7 yaşındaydı. Feeken'in Gretna takımında uzun süre asistanlık yapan Heard, üniversiteden eski takım arkadaşının antrenman yapamayacak kadar hastalanması üzerine basketbol takımının başına geçti.

Dokuz haftadır en yakın arkadaşını kaybetmenin yasını tutuyor. Heard ayrıca Gretna softbol programını da yönetiyor ve iki çocuğu liseye başlarken her iki spora da koçluk yapmayı planlıyor.

Feeken, baş antrenör olarak 21 yılda iki eyalet şampiyonluğu kazandı, ancak yedinci sınıfta okuma öğretmeni olarak Gretna'daki yaşam üzerinde daha da büyük bir etki yarattı. Kızım dört yıl önce sınıfta hayatı öğrendi. Çok az öğretmen onun için bundan daha önemliydi.

Oğlum basketbol kamplarına katıldı. Feeken'in ekipleri onun canlı kişiliğini yansıtıyordu. Dirk Chatelain tarafından yazılan bu eser Feeken ruhunu güzel bir şekilde yansıtıyor.

Hastalanınca topluluk koçun, eşi Jenny'nin ve 13 yaşındaki çocukları Rylinn, 11 yaşındaki Maylee ve geçen ay yedi yaşına giren John'un arkasında toplandı.

Burası iki hafta önce kısa sürede düzenlenen bir etkinliğin mekanıydı. Eğer yer olsaydı, hiç şüphe yok ki, Gretna'nın tamamında yaşayanlardan daha fazla insan Feeken ve ailesini desteklemek için gelirdi. pic.twitter.com/0dobg200TO

– Mitch Sherman (@mitchsherman) 30 Aralık 2023
Feeken, son haftalarında çok sevdiği Boston Celtics'in genel menajeri ve eski koçu Brad Stevens ile bağlantı kurdu. Nebraska antrenörü Fred Hoiberg ve Creighton'dan Greg McDermott, Feeken'e olan hayranlıklarını dile getirdi.

Feeken'in ölüm haberi yayılırken, diğer birçokları gibi ailem de 30 Aralık'ta Dragons'ın Metro Konferansı turnuva maçına katılmaya çağrıldıklarını hissetti. Omaha Creighton Prep'teki o spor salonunda, bir anlık saygı duruşu ve oyun öncesi Feeken'e yapılan saygı duruşu, şimdiye kadar deneyimlediğim hiçbir şeye benzemeyen bir ruh halinin oluşmasına katkıda bulundu; inançsızlık, kalp kırıklığı ve kararlılığın bir karışımı.

Hoiberg oturma alanının üst köşesinden izliyordu.

Nebraska antrenörü bu hafta bana, “Dürüst olmak gerekirse, şahsen gördüğüm en özel maçlardan biriydi” dedi.

Gretna, Papillion-LaVista South'a karşı ilk yarıda 15 sayılık bir üstünlük sağladı ancak anın önemi ortaya çıktıkça bu farkın kaybolmasını izledi.

Pokorski, “Bir daha asla böyle bir oyunda yer almayacağız” dedi. O günün ne kadar zor olduğunu, oyunun ne kadar zor olduğunu hâlâ tam olarak anlamış değilim.”

Gretna'nın 48-47 geride olduğu son saniyelerde Pokorski taban çizgisine doğru ilerlerken, Hoiberg yüksek sesle şutun düşeceğini öngördü.

Bir şehir nefesini tuttu.

Hoiberg, “Takımın tepkisini, sahada birbirlerine sarılan ve ağlayan adamları gördüğümde, bunu Brad için yaptıklarını, Brad'in o çocuklar için ne anlama geldiğini biliyorum” dedi. “Duygusaldı. Gözümde yaş var.”

Yalnızlıktan başka bir şey değildi.


Dragons, Feeken'in kızları Rylinn, 13 (solda) ve Maylee, 11, Gretna'nın eyalet turnuvasında yer almak için Kearney'i 65-63 yenmesinin ardından. (Angie Wilcoxson'un izniyle)

O cumartesi akşamı gözyaşları durmadı. Feeken'in ölümünden dokuz gün sonra büyük kızı Rylinn, anma töreninde babasına saygı duruşunda bulundu.

Feeken'in övüldüğünü duydum. Pokorski ve Wilcoxson onun mirasından bahsetti. Feeken'in yıllardır kendilerine “zor şeyler yapmanın” önemi hakkında vaaz verdiğini söylediler.

Gretna'nın bu sezonki beş mağlubiyetinden üçü Ocak ayının ilk 18 gününde geldi. Zor bir zamandı.

Heard, “Basketbol ikinci plandaydı” dedi. “Ama basketbol gerçekten önemliydi çünkü orası hepimizin bir arada olabileceği yer. Çocukların buna ihtiyacı olduğu açıktı. Buna ihtiyacım vardı.”

Feeken'in oyuncularının bulması için yapışkan notlara motivasyon mesajları bıraktığı biliniyordu. Ocak ayında Jenny Feeken onun yerini aldı ve yedi Gretna son sınıf öğrencisine kısa mesaj gönderdi.

Jenny'nin Rylinn ve Maylee ile birlikte okuduğu Pound the Stone: 7 Lessons to Develop Grit on the Path to Mastery kitabından alıntılar alacaksınız.

Turnuva yaklaştıkça mesajlarının sıklığı geçen ay arttı. Son zamanlarda yaşlılara hayatın onlara getireceği her şeye hazır olduklarını hatırlatıyor.

“Onun için her şey zordu” dedi. “Bana yardımcı oluyor. Beğendiklerini söylüyorlar, umarım onlara da faydası olur.”

Dragons, normal sezon finalinde üst sıralarda yer alan Bellevue West'e üç puanlık bir kayıp yaşamadan önce art arda dokuz maç kazandı. Bu yenilgi Gretna'yı, eyalet turnuvasına katılmaya hak kazanacağı bölge maçında ev sahibi pozisyonundan uzaklaştırdı ve onu 27 Şubat'ta Nebraska'nın merkezindeki Kearney Lisesi'ne gitmek zorunda bıraktı.

Kearney'in 3.000 kişilik spor salonunun eşek arısı yuvasında, bu sezonun yolu Gretna için değişti. Basketbol yine ön plana çıktı. Başka bir bölüm başladı. Feeken'in tarzı bir geceydi. Ve ejderhalar bir kez daha güçlerini gösterdiler.

Bölge finalinin sonuna doğru kalabalığın gürültüsü yeri sarstı. Gretna 65-63 kazandı ve Kearney'nin yarı sahadan şutu potaya çarpınca eyalet turnuvasında yer almayı garantiledi.

Eyaletteki hiçbir takımın bu vahşi ortamı Gretna'dan daha iyi idare edemeyeceği düşünülebilir. Bunu kutlamak için Rylinn ve Maylee, filenin son ipliklerini kenarlardan kestiler. Ağlar kızlarla birlikte Gretna'ya geri döndü.

Heard, “Bir top maçından çok daha büyük olan anlardan sadece biri” dedi.

Heard, aynı şekilde eyalet turnuvasının da sıklıkla abartılı duygular uyandırdığını söyledi.

Gretna son sezonlarda sezon sonrası baskıyı hissetti. Geçen yıl Lincoln'de Millard North, Dragons'ı yarı finalde yenmişti. Son saniyelerde memurlar bir Pokorski kovasını salladılar. Maçın videosunda Millard North'un 54-52 kazanmasından önce Feeken'in aksiyona doğru ilerlediği görülüyor.

Aynı Mustang'ler iki yıl önce yarı finalde ve 2021 bölge maçında Gretna'yı elemişti. Pokorski, Dragons'ın Millard North'a karşı hikayesinin akıllarında olduğunu söyledi.

Peki Gretna için baskı mı? Bu takımla şansımız yok.

Southwest Minnesota Eyaleti'nde oynayacak olan cesur oyun kurucu Pokorski, “Saha dışında yaşadıklarımızı gözden geçirdiğinizde, bu basketbolu biraz daha kolaylaştırıyor.” Bu sene yapmamız gerekeni zaten yaptık. .

“Hedefimiz basketboldan çok daha büyüktü”

(Bill Heard ve Gretna'nın (oturan) beş birinci sınıf oyuncusunun en üstteki fotoğrafı, Nicole Stuchlik'in izniyle)