Kirişçi: 42 vilayette uygulanan IPARD programını 81 ile yaygınlaştıracağız

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tarım var ise Hayat Var Projesi”ne ait düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamalarda, önümüzdeki yıl IPARD 3 programının başlatılacağını duyurdu.

Kirişçi, “Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı, IPARD ve Kırsalda Uzman Eller Projesi kapsamında, 86 bin 500 projeye toplam 27,3 milyar TL hibe verdik, 253 bin şahsa istihdam sağladık. Önümüzdeki yıl IPARD 3 programını başlatıyoruz. Bugüne dek 42 vilayette uygulanan programı, 2023’ten itibaren 81 vilayetimize yaygınlaştıracağız” dedi.

Güvenilir Eser Platformu paydaşlığında yapılan kamuoyu bilgilendirme çalışmasında, tahıl koridoruna yönelik son gelişmeleri de aktaran Bakan Kirişçi, Tahıl Koridoru’ndan 23 Kasım prestijiyle 491 geminin geçtiğini ve 11.9 milyon ton tahıl ve öbür mamüllerin bu koridordan taşındığını söylemiş oldu.

Kirişçi, “Bunun yüzde 59’u Avrupa ülkelerine gitmiştir. Asya ülkelerine yüzde 22,7’si, Afrika ülkelerine yüzde 11,8’i ve Orta Doğu ülkelerine ise yüzde 6,8’i ulaşmıştır. En az gelişmiş ülkelere yalnızca yüzde 6’sı gitmiştir. Bu adaletsizliğe dikkati çeken tek önder ise Sayın Cumhurbaşkanımız olmuştur. Türkiye’nin un, makarna, irmik ve bulgur endüstrisindeki atıl kapasitesinin devreye sokularak fakir ülkelere yardım konusunda yeni bir çalışma daha yürütüyoruz. Rusya’dan alınacak buğdayı, işledikten daha sonra, az gelişmiş ülkelere bilabedel dağıtımını dilek ediyoruz” diye konuştu.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ÇKS

Bakan Vahit Kirişci, üreticilerin işlerini kolaylaştırmaya yönelik dijital dönüşüm atılımlarına süratle devam ettiklerinin altını çizdi ve “Çiftçilerimize 1 Ekim’den itibaren ÇKS’ye e-Devlet Kapısından erişim imkânı sağladık. Dün gece saat 21.00 prestijiyle bu uygulamadan yararlanan gerçek kişi sayısı 446 bin 479, hükmî kişi sayısı 1421 ve buradan elde edilen ÇKS evrakı sayısı 1 milyon 143 bin 179 oldu. Her bir doküman için taban 100 liralık harcama yapıldığını düşünsek insanların yorulduklarının yanlarına kar kalması, egzoz emisyonu ile etrafa ziyan verilmesi üzere bir epey tesirlerden arındırılmış uygulamanın bile getirisi 110 milyon liranın üzerinde. Bürokrasiyi azaltarak yaklaşık 2,2 milyon üreticimize emek, vakit ve para tasarrufu sağladığımız bu uygulamayı daha da geliştireceğiz.” halinde konuştu.

Dijital tarım vizyonunun birinci evresi olan e-Devlet ile ÇKS entegrasyonunu, Tarım Cebim’de ve ÇKS Kayıt Doğrulaması’nın takip edeceğini tabir eden Kirişci, ÇKS Müracaat Yenileme sürecinin e-Devlet entegrasyonu 2022 Eylül sonu prestijiyle tamamlandığını bildirdi.

Kirişci, Şubat 2023 prestijiyle 2 milyonun üzerinde çiftçinin yararlanacağı ÇKS Eser Güncelleme süreçlerinin de e-Devlet entegrasyonunun tamamlanmasını öngördüklerini söylemiş oldu.

Örtü Altı Kayıt Sistemi’nin (ÖKS) e-Devlet entegrasyonunun ise 2023 başı prestijiyle tamamlanması hedeflendiğini anlatan Kirişci, şunları kaydetti:

“Tarım Cebimde’ taşınabilir uygulamasının fazlandırılmış yazılım geliştirme sürecinde son etaba gelindi, Ocak 2023 prestijiyle birinci fazının hayata geçirilmesini planlanmaktayız. Pamuk, soya, kanola, aspir ve mercimek üzere seçilmiş eserlerde ÇKS kayıtlarının coğrafik bilgi sistemi ile doğrulanması çalışmamız süratle devam ediyor. Biliyorsunuz, bu yıldan itibaren ziraî destekleme sistemimizi değiştirdik ve ödemelerimizi öne çektik. Artık, çiftçilerimiz, ekim devrinde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabiliyor.

SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK MODELİ

Erzurum’da lansmanı yapılan Kontratlı Besicilik Projesi ile besicilerin itimatla hayvancılık yapacak, alıcı satıcıyla direkt muhatap olacağını kaydeden Kirişçi, “bu biçimdece besiciye alım garantisi ve mutlak kârlılık sağlayacağız. Ayrıyeten kontratlı besicilik yapan üreticilerimizi, kilogram başına 2,5 TL ile 5 TL içinde verimlilik primiyle destekleyeceğiz. Bu modeli bitkisel, hayvansal ve su eserleri üretiminde de temel alacağız” dedi.

Bakan Kirişci, kontratlı üretimde standartlar oluşturacaklarını, taraflar içindeki dengesizliği gidereceklerini ve tarafların haklarını teminat altına alacaklarını belirterek, ihtilafların tahlili ve stratejik mamüllerin gerektiğinde zarurî olarak kontratlı üretimine yönelik konuları düzenleyeceklerini, kanun gerektiren bu düzenlemenin, Gazi Meclisin takdirleriyle şekilleneceğini lisana getirdi.