Kazaları birlikteinde getiren kar yağşı daha sonrasında kaportacılarda yoğunluk

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Son günlerde Samsun’da tesirli olan kar yağışı daha sonrası trafik kazalarında artış yaşandı.

Buzlu ve kaygan yollarda trafiğe çıkan araç şoförleri soluğu kaporta tamiri yapan sanayi esnafında aldı.

Ekseriyetle ön yahut arkan tampon niçiniyle kendilerine geldiklerini söyleyen kaportacılar işlerin 2 -3 kat arttığını söylemiş olduler.

MÜŞTERİ SAYISI İKİ KATINA ÇIKTI

Samsun’da 15 yıllık kaporta-boya ustası Semih Çakmak, “En epeyce tampon, çamurluk, kaput yahut fren tutmaması üzere bu hasarlardan dolayı geliyorlar. Kar yağışından dolayı hayli kişi etkileniyor. Otomobillerin maliyetleri, markalarına ve yaş ortalamalarına bakılırsa değişiyor. Şu anda bu piyasada bir tane kaputun boyanması bin 500 TL. Daha evvelinde 300 ile 500 TL içinde boyuyorduk. Bir tamponun boyanması bin TL. Bugün bir tane kesimin boyanması bin TL’den başlıyor. Göçük düzeltme ise bunun iki katı bir durum var. Zira araca elimizden geldiğince boya vurmamak, araçta bedel kaybı olmaması maksadıyla boyasız göçük tamir yapılıyor. Ön kaput, tavan, bagaj kapağında dolu izi düzeltme ise 10 bin ile 15 bin içinde değişiyor. Bunu yaparken biz aracın iç döşemesi, tavan döşemesini, koltuklarını gerekirse söktürmek zorunda kalıyoruz. Bunlardan ekstra bir fiyat talep edilebiliyor. Olağan günlerde bizim 2- 3 tane müşterimiz gelirdi. Kar yağışında ise buranın müşterisi günde 6-7 oluyordu.” dedi.

“ELİMİZDEN GELDİĞİNCE DAYANAK ÇIKIYORUZ”

Mal sahibini ellerinde geldiğince müdafaaya çalıştıklarını söyleyen Çakmak, “Kar yağışı bizi de etkiledi. İşlerimizi açıldı. Biz istiyoruz ki cana gelmesin. Malum piyasa aldı başını gidiyor. Bizler de esnaf olarak mal sahibini elimizden geldiğince müdafaaya çalışıyoruz. Şuan ki piyasamız daha evvelki piyasa üzere değil. Ben burada adama fiyat verirken ister istemez utangaç kalıyorum. Daha evvel bir tane çamurluğu 200-300 TL’ye boyarken bugün bin TL derken ben çekiniyorum. Müşteri kendi otomobilini yaptırmak için kredi çekiyor. Müşteri diyor ki satsam otomobil alamıyorum. Satışa çıkartmasam otomobilim elimde kalacak. Bizde elimizden geldiğince mal sahibine dayanak çıkıyoruz.” diye konuştu.