Kaleciler neden artık şapka takmıyor?

semaver

New member
Brad ve Charlie Hart, Spurs'un sezonluk bilet sahipleridir. Baba ve oğul, Tottenham Hotspur Stadyumu'nda her zaman tünelin yanında oturuyorlar ve 10 yaşındaki Charlie, her maçın ardından, sahayı terk eden oyuncuların dikkatini çekmek için tam zamanında oraya koşuyor.

Ancak bu ayın başlarında Tottenham, West Ham United'ı 4-1 mağlup ettikten sonra Charlie, çok imrendiği imzalar için güvenilir kalemini unuttuğunu fark etti. O cumartesi öğleden sonra, gömleğinin üzerinde birkaç karalama mürekkep lekesi ya da program kitapçığı ile değil, gerçek bir koleksiyon parçasıyla stadyumdan ayrılacağını bilmiyordu.

Maç sırasında Spurs kalecisi Guglielmo Vicario, gözlerini öğle güneşinden korumak için bir beyzbol şapkası takmıştı; bu an, nostaljik futbol tutkunları tarafından bir zamanlar yıldız niteliğindeki bir kalecilik ekipmanının hoş bir geri dönüşü olarak selamlandı. Sosyal medyada bir hayran, “Eski okul havası” dedi.

O günlerdi: Bir kaleci şapka ya da belki eşofman giyiyordu, modadan ziyade rahatlığa öncelik veriyordu ve bir Pazar sabahı dünyanın en iyi yerel futbol liginde oynamaktansa arabayı yıkamak ya da köpeğini gezdirmek için daha uygun giyinmiş görünüyordu. 1990'larda ve 2000'lerin başında kalecilerin şapka taktığını görmek yaygınken – Almanya için Oliver Kahn ve Bayern Münih akla geliyor – bugün bu daha alışılmadık bir manzara. Büyük Lev Yashin gibi kalecilerin düz kasketler giydiği günler çoktan geride kaldı.

Londra'nın kuzeyindeki bir banliyö kasabası olan Harpenden'den Charlie, “Vicario kaleci antrenörü (Rob Burch) şapkasını tutarak dışarı çıktı” diyor Sporcu. “O (Burch) gözlerimin içine baktı ve 'Yakala' dedi ve ardından kapağı fırlattı. “Bir elimde yakaladım çünkü babamın telefonu diğer elimdeydi, babamın telefonu elimde olmasına rağmen Tokayı sabitlemek için düşmeyi sevdim.

Guglielmo Vicario, West Ham'a karşı forma giyerek hayranlarını anılara götürdü (Zac Goodwin/PA Images, Getty Images aracılığıyla)

Kalecilerin şapka taktığını daha tanıdık bir görüntü olarak hatırlayan babasının aksine, Charlie ilk kez YouTube videoları dışında bir maçta şapka takan bir kaleci görüyordu.

Son yıllarda İngiltere uluslararası Dean Henderson ve Jordan Pickford, Crystal Palace ve Everton kulüplerinde forma giydiler ancak azınlıktalar.

Şapka takan kaleci neden bu kadar nadir hale geldi?

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) 2024-25 sezonuna ilişkin kuralları, “spor gözlükler” ve antrenman pantolonlarının yanı sıra kaleciler için de şapkalara izin verildiğini belirtiyor. Oyuncuların şapkalarıyla ilgili olarak siyah veya formayla aynı ana renk olması zorunluluğu da dahil olmak üzere özel kurallar da vardır. Ancak aynı kurallar kaleciler tarafından giyilen beyzbol tarzı şapkalar için geçerli değildir. Kurallar değişmediyse ne olacak?

Eski Liverpool kalecisi Chris Kirkland, 1990'ların sonunda başlayan profesyonel kariyeri boyunca şapka takmakla eş anlamlı hale geldi. Şimdi onunla tanıştığınızda 43 yaşındaki adam bunu hâlâ hatırladığını söylüyor.

İngiltere adına bir kez forma kazanan Kirkland, Coventry City akademisinde genç bir oyuncuyken kıdemli kaleci Steve Ogrizovic'in şapka taktığını gördükten sonra antrenmanlarda şapka takmaya başladı. Kirkland bunun konsantrasyonu artırmada ve parlak güneş ışığını gözlerinden uzak tutmada faydalı olduğunu gördü.

Lev Yashin, 1958 Dünya Kupası'nda Sovyetler Birliği adına İngiltere'ye karşı oynarken düz bir şapka takıyordu (Pressens Bild / AFP)

Liverpool'a 2001 yılında 20 yaşındayken katılan ve kendisini İngiltere'nin en pahalı kalecisi yapan Kirkland, “Antrenmanlarda her zaman bir tane giyerdim çünkü güneşte pek iyi değilim” diyor Sporcu.

“Yanıyorum, bu yüzden güneşi yüzümden uzak tutmak için daima şapka taktım. Ama alıştım ve daha iyi görmemi sağladı. Eskiden diğer şeyleri engelliyordu ve dikkatimi dağıtan şeyleri engellediği için daha iyi konsantre olabiliyordum. Bazen güneş parlamadığında bile onu giyiyordum, bu da bana her zaman tuhaf bakışlar atıyordu.

daha derine git

Daha derine git

Chris Kirkland: “Günde 2.500 mg tramadol alıyordum. Sahada kaleci çantamda taşıyordum.

“Bir başlık güneşi belirli açılardan engelleyebilir ki bunu faydalı buluyordum. Kalecilerin artık onları giymemesine şaşırdım çünkü onları görebiliyorsunuz (güneşe baktıklarında). Kollarını uzatıp ellerini gözlerinin üstüne koyuyorlar ki bu da başlı başına bir dikkat dağıtıcıdır.”

Taraftarlar çoğu zaman şaşı kalecilerin yardımına koştu. Leeds United kalecisi Felix Wiedwald, 2017'de güneş altında Barnsley'e karşı mücadele ederken, bir deplasman taraftarı geldi ve kahramanca şapkasından vazgeçti. Bir yıl sonra, bir West Ham taraftarı, FA Cup üçüncü turunda Shrewsbury Town karşısında İngiltere'nin 1 numarası Joe Hart'ın giymesi için sahaya bir tane attı.

Kirkland, Coventry, Liverpool ve Wigan Athletic gibi takımlarda forma giydi (David Davies/PA Images, Getty Images aracılığıyla)

Kirkland, “Yıllardır aynı şapkayı taktım” diye ekledi. “Koyu mavi bir Nike modeliydi ve Nike işareti, onu çok fazla giydiğim için sonunda düştü. İlk maçta iyi iş çıkardım ve buna devam ettim. Bir tane daha ancak yıkamak için çantamdan çıkarırsam giyerdim. Sonunda çürümeye başladı ama kadın beni ondan kurtulmaya zorlayana kadar onu yıllarca sakladım. Şöyle dedi: 'Bu tam bir delilik ve gitmeli!'.”

Richard Lee, eski bir Watford ve Brentford kalecisidir ve şapkalarıyla tanınır, ancak eskiden şapka taktığı için değil.

“Şapkalarla biraz daha fazla ilişkim var çünkü Dragons' Den'deydim (bir İngiliz iş yarışma programı) ve bu bir şapka şirketi içindi, ancak hiçbir maçta şapka takmadım. Artık uzun bir kaleci müşterisi listesine sahip bir futbol menajeri olan Lee şöyle diyor: Sporcu.

“Güneş gözünüzde parlamazken şapka takmak güzeldi ama bir orta geldiğinde ya da top oynandığında aniden parlak bir ışıkla karşılaşırsınız, yukarı bakarsınız ve güneş üzerinize çarpar” nedense güneşin her zaman orada olmasını ve senin onun nerede olduğunu bilmeni tercih ederim.”

Kalecilerin şapka takmaktan kaçınmasının bir başka nedeni de stil olabilir. Bu sadece bir moda tercihi olabilir.

Lee, “Şimdi kalecilere bakarsanız, onların belirli bir markaya ve belirli bir görünüme sahip olduklarını fark edersiniz ve bu kesinlikle bir rol oynar” diye ekliyor. “Sahaya çıktığınızda, ister taraftarlara, ister gözlemcilere, ister takım arkadaşlarınıza olsun, belirli bir şekilde hissetmek ve kendinizi belirli bir şekilde sunmak istersiniz.”

Spor ve moda dünyası hakkında daha fazlası…

Şapka takmama kararının gelecek nesiller üzerinde de etkisi var. Lee, “Gençler Premier Lig'deki mevcut kalecilerin yaptıklarını kopyalayacak” diyor. “Genç yaş gruplarında da giderek daha az görüyorsunuz.”

Kariyerinin sonuna doğru, Everton ve İngiltere'nin eski kalecisi Rachel Brown-Finnis, şapka takmanın “daha iyi bir alternatifini” buldu.

“Nike bir süreliğine güneş gözlüğü benzeri yumuşak kontakt lensler üretti. Brown-Finnis, “Parlak turuncu renkteydiler ve taktığınızda biraz 'Cadılar Bayramı' gibi görünüyorlardı” diyor Sporcu. “Onlar açık ara en etkili olanıydı. Şapka takmaktan nefret ediyordum çünkü top yerdeyken iyiydi ama top havaya uçtuğunda açınızı ve görüşünüzü değiştirmek zorunda kalıyordunuz; güneşe bakıyordunuz.”

Brown-Finnis, güneş ışığının kaleciler için bir sorun olduğunu ve öğleden sonraki maçlarda oyun öncesi yazı tura atmanın önemini artırdığını söyledi. Bir kalecinin, ikinci yarıda güneş ışınlarının gücünün azalması umuduyla, ilk yarıda mevkidaşının güneşe dönük olmasını isteyeceğini söyledi.

“İlk yarıda güneş altında kalmamanın takım için avantaj olarak görüldüğü açık ama bu durum kaleciyi ve oyuncuları etkiliyor. Buna yönelik standart bir müdahalenin olmaması ilginç” dedi.

İkinci kademe Şampiyonasında Derby County'den Jacob Widell Zetterstrom, İngiliz profesyonel futbolunda şapka takan birkaç kaleciden biri. İsveçli milli oyuncu koruyucu bir hücum şapkası takıyor, buna benzer bir şey SporcuKalecilik analisti Matt Pyzdrowski buna aşinadır.

Derby'nin Zetterstrom'u ağustos ayındaki bir maç sırasında (Nathan Stirk/Getty Images)

Pyzdrowski, kariyerinin son yedi yılında İsveç'te forma giydi ve halen eski kulübü Angelholms'ta akademi başkanı olarak yaşıyor. Spor, Stephen Hunt'ın 2007 yılında kendini sakatlamasından üç ay sonra, Ocak 2007'de ragbi tarzı şapkayı giymeye başladı. Reading ile bir çatışmada kafatası kırıldı.

Pyzdrowski, “Kısa bir süre içinde çok fazla beyin sarsıntısı yaşandı” diyor. “Tanıştığım uzmanın bana şunu söylediğini hatırlıyorum: “Matt, dikkatli olmalısın çünkü bunun seni ne kadar etkileyeceğini bilmiyoruz.” Gelecekte iyi bir hayat yaşamak istiyorsan, şunu düşünmalısın. 1) kumarın ve 2) kendini korumanın riskleri ve faydaları.

“Eğer bunu perspektife koyarsanız, 'Kask takmam gerekiyor' diye düşündüm. Kariyerimin geri kalanında rugby kaskı taktım. Her antrenmanda ve her maçta kıyafetimin bir parçası oldu.

“Topa yön vermeye ve topu kontrol etmeye alışmam biraz zaman aldı ancak en büyük avantajı, kendime daha fazla güvenmemi sağlamasıydı. Kafa travmasından sonra geri döndüğünüzde, daha önce agresif bir kaleci olsanız bile çekingen olursunuz. Kask takılıyken bile tekrar güvende hissetmem biraz zaman aldı.”

Charlie Hart, Spurs'un bu ay West Ham'a karşı kendi sahasında oynadığı maçta unutulmaz bir anı yaşadı (Brad Hart)

Pyzdrowski, koruyucu başlığın İsveç'te daha yaygın hale geldiğini ve bazı üst düzey kalecilerin bunu taktığını söyledi. “Bir kaleci olarak çok savunmasızsınız. Cesur olmanız ve kendinizi çok zor ve belirsiz durumlara sokmanız gerekiyor. Bunu düşündüğümde ve kalecilerin güvenliğini düşündüğümde bunun gerçekten bir öncelik olması gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Charlie'ye gelince, Vicario'nun şapkasını sınıf arkadaşlarına göstermek için okula götürdükten sonra, Tottenham'ın yaklaşan iç saha maçlarından birinde şapkayı bizzat oyuncuya imzalatmayı umuyor. Daha sonra futbol dünyasında bir nostalji dalgasını tetikleyen özel aile gününün bir hatırlatıcısı olan bir vitrine yerleştirilir.

(En iyi fotoğraflar: Getty Images; Tasarım: Eamonn Dalton)