Josh Kerr, Olimpiyatların en sıcak rekabetini “Yüzyılın Mili” ile kızıştırıyor.

semaver

New member
EUGENE, Ore. — Bowerman Mile'ın bitimine yaklaşık 700 metre kala Britanya'nın yıldız orta mesafe koşucusu Josh Kerr, pistteki en zorlayıcı rekabetlerden birinde durumu tersine çevirdi. Çünkü bir mesajın gönderilmesi gerekiyordu. Çünkü Kerr, kendisinin rakipsiz olduğunu iddia eden Norveçli süperstar Jakob Ingebrigtsen'den yeterince bilgi almıştı. Çünkü sığır eti yarışmacılara belli bir ekstra şey katıyor.

Bu yüzden Kerr hamlesini erken yaptı.

Daha sonra Kerr, “Sanırım bu koçları korkuttu çünkü bana özellikle bunu yapmamamı söylediler” dedi. “Ben de 'Zamanın geldiğini hissettiğimde gideceğim' dedim. … Konu yarış stratejisine gelince diğer insanları pek dinlemiyorum. İçgüdülerime güveniyorum.”

İkinci kornerin başında Kerr öndeydi. Britanyalı Jake Wightman'ın yanından hızla geçti. Ben Amerikalı Yared Nuguse'um. Ingebrigtsen'i geçtik. Kenyalı Abel Kipsang'ı geçmiş. Cumartesi günü Prefontaine Classic'te Hayward Field'da düzenlenen zirve ve son yarışın son 600 metresinde Kerr, en zorlu rakibini geride bıraktı. Sözsüz bir direniş. Kendine olan güvenini ve eğitimini sergiledi. Ona yetişmek için dünyanın 1 numarasına meydan okudu.

Ingebrigtsen bunu yapamadı. Bu günde değil.

Kerr'in 3:45.34'ü kilometre koşusunda yeni bir dünyanın en iyisine imza attı ve yeni bir Britanya rekoru kırdı. Ancak en ilgi çekici olanı, bu hamlenin rekabete kattığı yenilikti. Kerr'in Cumartesi günkü hamlesi, dünyanın en iyi orta mesafe koşucuları arasındaki bu satranç maçında oyunun kurallarını değiştirdi ve ağustos ayında Paris'te madalya için yarışırken mümkün olana daha fazla heyecan kattı.

Josh Kerr'den müthiş bir kaçış!

Bu, erkekler mil yarışında yeni bir İngiliz rekoru.#BBCAthletics #EugeneDL pic.twitter.com/lDnHddRWEe

Josh Kerr'den müthiş bir kaçış!

Bu, erkekler mil yarışında yeni bir İngiliz rekoru.#BBCAthletics #EugeneDL pic.twitter.com/lDnHddRWEe

– BBC Spor (@BBCSport) 25 Mayıs 2024
Bu, Ingebrigtsen'in seçkin meslektaşlarına karşı üst üste ikinci yenilgisiydi. Yani elinden gelenin en iyisini yapacağını varsayabilirsiniz. Son Olimpiyat 1500 metre şampiyonu, bir şampiyon gibi tepki verecek.

Aşil tendonu yaralanması nedeniyle kapalı sezonda dışarıda oturmak zorunda kalmasından bu yana ilk kez Cumartesi günü 3:45.60 kilometre koştu.

Son yarışı Eylül ayında 2023 Prefontaine Classic'te 3.000 metre olan Ingebrigtsen, “Onunla savaşmaya çalıştım” dedi. “Fakat bugün benim için her şey zamana karşı yarışla ilgiliydi. Elbette yarışıyoruz ama bu yarışa yaklaşımda mutlaka bir farklılık var. Bazı insanlar için bu, Paris Olimpiyatları öncesindeki son sınavdır. Ama bu benim son sınavım değil. Dolayısıyla hepimizin bu yarışa bakış açısında kesinlikle büyük bir fark var. Ama iyi bir mücadele.”

Bu yarış o kadar yeteneklerle doluydu ki, “Yüzyılın Yolu” lakabıyla anıldı. Amazon, Ingebrigtsen'i kameralarla takip ediyor ve Norveçli yıldızın Paris'e olan yolculuğunu belgeliyor. Bu, yılın en heyecan verici karşılaşmasıydı. Küresel spor dünyasının gözleri onun üzerindeydi. Ve bu Kerr'in Prefontaine'deki ilk maçıydı.

Cuma günü Oregon Üniversitesi'ne Norveç dumanını aramak için geldiğini açıkça belirtti.

Kerr, “Gerginliği azaltmak için burada değilim” dedi. Ingebrigtsen bunu söylediğinde solunda oturuyordu. Kerr'in sert ifadesi ve uzlaşmacı ses tonunun eksikliği onun ne kadar bıktığını gösteriyordu.

“Yüzyılın tarihine geçmesini umduğum muhteşem bir kilometreyi koşmak için buradayım. Burada dünyanın en iyisi olmaya çalışıyorum. … Ve eğer bu insanları rahatsız ediyorsa ya da rekabeti rahatsız ediyorsa eminim ki öyle olacaktır çünkü tüm dünya benim yaptığımı yapmaya çalışıyor.”

Gerilimi hafifletmek mi? HAYIR. Bu Kendrick Lamar ve Drake'ten bu yana en sıcak kavga.

Ve evet Kerr, Kendrick'i dinliyor.

“Evet, elbette” dedi, imayı anladığını doğrulamak için gülümseyerek.

Kerr gerilimi maksimuma çıkarmak niyetindeydi. Bu disiplindeki üstünlüğüne inanıyor. Bu kadar erken bir zamanda liderliği ele geçirmek, bu sulu pembe diziyi besleyen türden bir performanstı.

Genellikle vurucu rolünü oynuyor. Erken yola çıkan ve diğerlerine ona yetişmeleri için meydan okuyan Ingebrigtsen'dir. Bu bir güç oyunudur. Eğer rakipleri, tempo belirlemenin yükünü üstlenirken enerji tasarrufu yapabiliyorlarsa ve yine de onu yakalayamıyorlarsa, bu onun üstünlüğünü kanıtlar. Ancak Kerr bu kez geride kalmadı. Bir sinire dokunmaya çalışıyordu ve muhtemelen büyük olacaktı.

Kerr, “Bundan keyif alıyorum” dedi. “Kariyerinizin bu noktasında her zaman geriye dönüp şöyle düşünüyorsunuz: 'Bunlar muhteşem günlerdi.' Ve artık öyle olduklarını biliyorum. O yüzden elimden geldiğince tadını çıkarıyorum.”

Katılımcı kitlesi oldukça güçlüydü. Nuguse'un Prefontaine'e vardığında dünyadaki en iyi zamanı – takvim yılının en iyisi – Şubat ayında New York'taki Millrose Oyunları'nda 3:47.83'tü. Cumartesi günü Hayward Field'da Wightman da aynı anda eşleşerek beşinci oldu. Yedi koşucu 3:49'un altında süre elde etti.

Ancak dört turun üçünde Kerr, Ingebrigtsen ve Nuguse öne geçti. Bu da bu üçlünün Paris yolunda orta mesafenin büyük üçlüsü olduğunun altını çizdi.

Amerika rekorunun sahibi Nuguse ise 3:46.22'lik derecesiyle üçüncü oldu. O açıkça buradaki J. Cole'dur. Nuguse, üçlü arasında açık ara en çekici olanıdır ve düşmanlıkların dışında kalmıştır. Bir karikatüristin çizdiği gibi bir lunaparka yakışan bir gülümsemesi var. Gelecekteki bir ortodontist için uygundur. Sadece pozitif titreşimleri tüketiyor. Rekabet etmektense Pokemon'u analiz etmeyi veya Taylor Swift'e tezahürat etmeyi tercih ederdi.

Nuguse'a göre, arka planda hafife alınan bir tehdit olarak hareket edebilmesi, dikkatlerin Kerr ile Ingebrigtsen arasındaki gerilime odaklanmış olmasının faydalarından biri. Bunun kendisini Paris'te tehlikeli hale getirdiğine inanıyor.

Nuguse Cuma günü, “Mutluluğun öfkeden çok daha güçlü bir duygu olduğuna her zaman inandım” dedi. “Özellikle yarışırken. Öfke bir şekilde gelip giden ve çok çabuk azalan bir şeydir. Ama bence yaptığınız işten gerçekten keyif alıyorsanız ve eğleniyorsanız, o zaman sizi devam etmeye iten ve son 200 metrede size gerçekten yardımcı olan şey budur. Her zaman böyle düşündüm ve bu her zaman işime yaradı.”

Atletizm dergisi Citius, ciddi anlamda Ağustos 2023'te başlayan Kerr-Ingebrigtsen anlaşmazlığının tam bir zaman çizelgesini sunuyor.

Ama uzun lafın kısası: Her şey 2021 Tokyo Olimpiyatları'nda başladı. Ingebrigtsen, 1.500 metrede 3:28.32'lik derecesiyle altın madalya kazanarak dünya çapında bir yıldız oldu. Kenyalı Timothy Cheruiyot'u yendi. Kerr son hamlenin avantajını kullanarak bronz madalya kazandı.

Eugene'deki 2022 Dünya Şampiyonası'nda Ingebrigtsen hâlâ altın renginde parlıyordu ancak Wightman onu 1.500 metrede şaşırttı, son 300 metrede geri çekildi ve altını Ingebrigtsen'den kaptı.

Josh Kerr, 2023 Dünya Şampiyonası'nın 1.500 metre finalinde Jakob Ingebrigtsen'in önünde yer alıyor. Kerr Cumartesi günü Eugene, Oregon'da rakibini bir kez daha mağlup etti. (David Ramos/Getty Images)

Budapeşte'deki 2023 Dünya Şampiyonası, Ingebrigtsen'in üstün oyuncu statüsünü geri kazanmasının bir sonraki büyük aşamasıydı. Ancak Wightman'ınkine benzer şekilde Kerr'in geç toparlanması Ingebrigtsen'in tekrar gümüş almasına yardımcı oldu. Kaybının ardından Ingebrigtsen yüzde 100 olmadığını söyledi ve bu da Kerr'in çığır açan zaferini bir şekilde gölgeledi.

Daha sonra Kerr ile rövanş maçını sabırsızlıkla bekleyip beklemediği sorulduğunda Ingebrigtsen, tamamen sağlıklı olmadığını açıkladı ve Kerr'in kendisine eşit olduğu fikrini reddederek onu “sıradaki adam” olarak nitelendirdi.

Kasım ayında Kerr karşılık verdi. Ingebrigtsen'in egosunun oldukça büyük olduğunu ve daha iyi ele alması gereken önemli zayıflıkları olduğunu, aksi takdirde Paris'te altın kazanamayacağını söyledi.

Şubat ayında Ingebrigtsen, Norveççe yayınlanan bir yayına Kerr ve Wightman'a karşı “100 üzerinden 98 kez” kazanacağını söylemişti.

Ardından, iki hafta sonra, Kerr'in Millrose Oyunları'ndaki üç kilometrelik koşuda yeni bir dünya rekoru kırmasının ardından, o sırada sakatlığı nedeniyle sahalardan uzak kalan Ingebrigtsen, Kerr'i gözleri kapalı yeneceğini açıkladı.

Mart ayında Ingebrigtsen, The Times UK'e şunları söyleyerek rakiplerinin önemsiz olduğunu açıkladı: “En büyük sorun, Kerr gibi insanlara dikkat etmek. Aradığı şey bu. Başkalarında aradığı bir şeyden kendisinde yoksundur.”

Evet, gerginlik neredeyse bir yıldır artıyor. Cumartesi bunu hafifletmenin zamanı değildi. Ama bırakalım konuşmayı ayaklar yapsın. Hayward Field'daki tecrübeli yarış hayranlarının dolu evi heyecandan adeta salya akıtıyordu. Elmas Ligi karşılaşmasında olimpiyat düzeyinde drama. Cumartesi günü Prefontaine'de yaşananlar, ağustos ayında tekrar buluştuklarında durumu daha da heyecanlı hale getiriyor.

Ingebrigtsen şöyle konuştu: “Rakiplerimden bazıları açıkça doğru yönde bir adım attı. Ancak Paris'in favorilerinden biri olmak için gerekli olabilecek kadar büyük bir adım değil.”

(Cumartesi günü Bowerman Mile'da Josh Kerr'in Jakob Ingebrigtsen'e karşı kazandığı zaferin en iyi fotoğrafı: Steph Chambers / Getty Images)