Ironman triatlon bitiricileri için sözleri bir madalya kadar değerliydi

semaver

New member
Dayanıklılık sporcularının bir yarışın bitiş çizgisini bir motivasyon aracı olarak görselleştirdikleri bilinmektedir. Ancak Ironman sporcuları – 2,4 mil yüzme, 112 mil bisiklet sürme ve 26,2 mil koşudan oluşan bir triatlona kaydolanlar – bitiş çizgisinde ne duyacaklarını düşünmek için daha fazla zaman harcayabilirler.

Nefesinizin kesildiğini, son adımlarınızı alkışlayan izleyicilerin yankılarını duyacaksınız ve en önemlisi, birçok kişi Mike Reilly’den dört ünlü kelime duyacak.

“Sen bir Demir Adamsın.”

Yalnızca Reilly tarafından söylenen bu yankılanan sözler, bitirenler için boyunlarındaki madalya kadar değerli hale geldi. 17 saatlik bitiş süresinden önce yarışı bitirmeleri sporcular için önemlidir ancak mikrofonun arkasındaki adamdan da onay isterler. Yıllar geçtikçe, Reilly’nin beyanları Ironman markasının o kadar bir parçası haline geldi ki, o yıl için programını paylaştığında yarışları için başvurular arttı. (Reilly’nin her yıl düzenlenen 170’ten fazla Ironman yarışının her birinde rekabet etmesi lojistik olarak imkansızdı.)

Reilly’nin hayal edebileceği bir şey değil. 33 yıl ve 214 Ironman etkinliğinden sonra, Aralık ayındaki son etkinliğine Yeni Zelanda’da Ironman adını verdi.

Reilly, kariyerine 1970’lerin sonlarında San Diego’da 10K yarışında yaralandığında yarış yorumcusu olarak başladı. Arkadaşları için tezahürat yapmak niyetindeydi, ancak bunun yerine yarış direktörü tarafından bir mikrofon verildi. Bitiren birkaç yüz kişiyi anons edecek birine ihtiyaçları vardı.

Devam etti. Biraz gıcırtılı sesi, bir koşucunun dayanıklılık sporcuları hakkındaki anlayışı ve sarsılmaz coşkusu, onu 1989’da yerel eğlenceli koşular başlatmaya ve Ironman Dünya Şampiyonası’nı başlatmaya itti.

İki yıl sonra, bir Ironman karşısında kendinden şüphe duyan bir arkadaşını cesaretlendirirken, Reilly’nin kariyerini değiştirecek birkaç söz söyledi. “Ah, hadi ama,” diye hatırladı Reilly arkadaşına söyledikten sonra. “Sen bir Demir Adam olacaksın.”

Ertesi gün bitiş çizgisine yaklaşırken Reilly bunu mikrofona haykırdı. “Sen bir Demir Adamsın!” dedi. “Sana söylediğim gibi ovalamak gibiydi.” Arkadaşı ona el salladı ve kalabalık kükredi. Bu yüzden bir sonraki bitiriciye söyledi. Ve sonraki. Kalabalık bütün gün olduğundan daha yüksek sesle tezahürat yaptı ve onu kışkırtmaya ve “Söyle! Söyle!” Söyle!” sporcular geçerken.

On binlerce sporcunun katıldığı bir maraton spikerinin aksine, Reilly yaklaşık 2.500 yarışmacıyı ağırladı. Bu, herhangi bir sporcuyla konuşmaya benzer bir şey yapabileceği anlamına geliyordu. Biraz mantıksız bir olay sırasında motive edici, amigo, terapist ve mantığın sesi oldu.

Haber ile yaptığı bir röportajda Reilly, sporculara olan sonsuz hayranlığından ve sözlerine yanıt veren yüzbinlerce yarışmacıya olan takdirinden bahsetti.

Bu röportaj kısaltılmış ve anlaşılır olması için düzenlenmiştir.

Kendiliğinden ifadenizin olduğu gibi kalacağını biliyor muydunuz?

Bütün gece ayakta kalıp “Aman Tanrım, bir imzaya ihtiyacım var, bir spikerin sayı ya da futbol golü söylemesi gibi bir telefona ihtiyacım var.” Bu tür şeyler umurumda değildi. Bir sporcuya kendini milyon dolar gibi hissettirmek benim için önemliydi ve bunu o dört kelimede buldum. Ve bunun bir etkisi olduğunu bilseydim, bunu söylemekten vazgeçmeyeceğimi de biliyordum. Aniden sadece tıkladı.

Hayatta yapabileceğiniz en büyük şeylerden biri, onları tanısanız da tanımasanız da bir başkasının hayatını iyileştirmektir. Bunu olay başına 2.500 kez yapıyorum. Onları duymak istediklerine inandığım, ailelerinin ve arkadaşlarının duymak istedikleri sözlerle ödüllendirebilirim.

İnsanlar, ailelerinin ve arkadaşlarının başka birine dönüştüğünü görüyor ve bu dört kelime o gün yaptıklarını değil, ne hale geldiklerini onaylıyor.

Ortalama bir Ironman yarış günü senin için nasıldı?

Elbette sabah 3:30’da kalkar ve dörtte şantiyede olurdum. Gidip sporcularla konuştum ve sabahki amacım sakinleşmekti. Sabah 5, AC/DC oynayıp onlara bağıramazsın. Onları suya sokmanız gerekiyor ve zamanında hazır hale getirmek işin en zor kısmı olabilir.

Sonra bisiklet parkurunda sıcak bir virajda duruyorum ve koşarken sıcak bir viraj almaya çalışıyorum. Profesyoneller gelmeden 30 dakika önce bitiririm. Ben de içeri girip kurdum ve ‘Gece yarısına kadar rock yapalım’ dedim. Herkesle ilgilenelim.”

Günün en sevdiğin kısmı ne?

Yarışın bitimine son üç saat elektrikli. 23:00 çok özel bir zaman. Daha fazla bir şey ifade etmiyor ama çok uzun süredir yoklar. Kim çıkıp 16 saat boyunca bir şeyler yapıyor?

Herkes her zaman “Mike, lütfen beni bekle” derdi ve ben de onlara hiçbir yere gitmediğimi söylerdim. Bitiş çizgilerini bırakmam. Onlara “Orada olacağım, orada olacağım” deseydim, yetişkin adamların gözyaşlarına boğulmasını sağlardım.

Kona’da bitiş çizgisinde bir yıl kaldım ve kazanan Jan Frodeno geri geldi ve ‘Bunu nasıl yapıyorsun? Orada asla o kadar uzun süre kalamam.” Ona kendisinden daha çok aşıktı.

Bitiş çizgisine neredeyse 10 saat var. ara verebilir misin Bir şeyler atıştırmaya veya tuvalete gitmeye ne dersiniz?

Ne kadar çok içersem, o kadar çok tuvalete giderim ve mikrofondan o kadar çok kurtulmam gerekir. Kendimi dehidrasyon sınırına kadar nereye kadar zorlayacağımı bu şekilde öğrendim.

İnsanlar “Geldiğimde ara verme Mike” dedi ve ben ara vermem! Port-a-lazımlığa koşup gidip geri geliyorum ve hatta diğer spiker sporcuları getirdiğinde mikrofonu yanıma alıyorum. Port-a-Potty’deki insanlara Demir Adam dedim.

Biri bana mesaj atıp “Mike, beni özledin, beni Ironman’e çağırmadın” derse, “Bana telefon numaranı ver” derim.

Yaklaşık yarım milyon sporcuyu aradığınızı tahmin ettiniz. Rolünüzle ilgili en çok neyi özleyeceksiniz?

Sporcuların tepkisini ve gözlerindeki bakışı özleyeceğim. Pek çok kişi için çok şey ifade ediyor ve ben bunu asla hafife almak istemedim. Ve hiç yapmadım çünkü herkesin bir hikayesi olduğunu biliyordum. Oraya ulaşmak için cehennemden geçebilirdin ve o dört kelime şifa, başa çıkma, dönüşüm gibiydi. Pek çok farklı anlama gelebilir.

Hangi yüzeyler sizin için en önemliydi?

Profesyoneller beni tamamen şaşırttı. Ne yaptıkları, ne kadar hızlı gittikleri ve kendilerini ne kadar adadıkları ve bir PGA golfçü maaşını hak etmedikleri. Ama yaş grupçuları, ben onları hep herkes olarak görüyorum. Onlar sen ve ben. Bütün gün onun hakkında konuşabilirim.

İşte Kona’nın indirdiği ilk kadın ampute, Sarah Reinertsen. O aramayı asla unutmayacağım. Bir yıl önce bisiklet kesintisini kaçırdı. İşte Super Bowl MVP’si Hines Ward

En iyi arkadaşımı ömür boyu aldım. Vaftiz çocuğum, yeğenim, kayınbiraderim, komşum olan en iyi arkadaşım. Ama yarım milyon aramadan sonra arayan oğlum Andy’ydi. İşte Ironman’ı tanıtmaya başladığımda 2 ya da 3 yaşında olan bir çocuk.

Artık bir Ironman yarışında bunu duyurmayacağına göre ne yapacaksın?

Küçük bir düzenleme olacak. Zor zamanların yarış hafta sonlarında olacağını düşünüyorum. Lake Placid, Wisconsin, Kona, Arizona ve Yeni Zelanda zorlaşıyor. Bu hafta sonları bisikletime atlayıp kendimi yenmek için 200 millik bir yolculuk yapıyorum.