“İlk Düşüş Nedir?”: Rastgele bir süperstar ve imrenilen bir üye olan Tobi Haastrup ile tanışın

semaver

New member
Tobi Haastrup'un ne yapacağına dair hiçbir fikri yoktu.

17 yaşındaki oyuncu daha önce hiç savunma pozisyonunda oynamamıştı. Ofsayt atlamanın ne anlama geldiğinden emin değildi ve kaybetmeye yönelik bir müdahaleyi hiç duymamıştı. Bir düşününce, çıkışların tam olarak ne olduğunu ve nasıl çalıştığını da bilmiyordu. Ama geçen yaz buradaydı, Houston'daki Mayde Creek Lisesi futbol takımıyla antrenman yapıyordu.

İngiltere'de doğup büyüyen Haastrup, “Benim için her şey yeniydi” dedi.

Peki 1,80 boyunda, 220 pound ağırlığında ve 100 metreyi 10,7 saniyede koşan biriyken kuralları kimin bilmesi gerekiyor?

Aynı zamanda okulun atletizm antrenör yardımcısı olan Mayde Creek savunma hattı antrenörü Dechristeon Wilson, Haastrup'u son yılının başlarında futbol denemeye çağırdı. En iyi ihtimalle Haastrup sporla ilgilenirdi. En kötü senaryoda liseyi hiçbir pişmanlık duymadan bırakacaktı.

Haastrup, “Bilmiyordum” dedi.

30 Ağustos'ta ilk futbol maçını oynadı ve maçı beş çuval ve yaklaşık üç ofsayt cezasıyla tamamladı.

Bir hafta içinde Ole Miss, LSU, Tennessee ve Texas A&M dahil bir düzineden fazla FBS okulu burs teklifleriyle iletişime geçti.

Üç ay sonra, Haastrup'a 23'e kadar teklif çıktı ve gelecek ay erken imza dönemi başlamadan önce 2025 sınıfında en çok imrenilen taahhütsüz adaylardan biri oldu. Bu sonbahardan önce hiç yaz kampına katılmamış veya resmi bir ziyarette bulunmamış olan tesadüfi süperstar, 247Sports Composite'de ulusal olarak 279. sırada yer alıyor.

Boston College, Missouri, Vanderbilt, Florida Eyaleti, Texas Tech ve en son USC'ye yapılan resmi ziyaretlerle Haastrup'un, yoğun bir üniversite turuna dönüşen bu gezide iki son durağı var. 2 Aralık'ta bir karar alınıp 4 Aralık'ta imzalanmadan önce bu hafta Michigan'da ve önümüzdeki hafta Oregon'da olacak.

Ve üç ay önce Big Ten ya da SEC hakkında hiçbir şey bilmediğini düşününce.

“Bazen bunaltıcı oluyor” dedi. “Ama yaşadıklarım için her gün Tanrı'ya şükrediyorum.”

Haastrup İngiltere'de doğdu ve hayatının ilk dokuz yılını Amerikan futboluyla hiç ilgilenmediği güneydoğu Londra'da geçirdi.

Aile, 2016 yılında Kaliforniya'nın Sacramento bölgesine taşındı ve ardından üç yıl sonra Houston'a taşındı; burada üç çocuktan en küçüğü olan Tobi, kısa mesafe koşucusu ve gülle atıcı olarak gelişmeye başladı.

Ama hiçbir zaman futbolu fazla düşünmedi. Bu durum geçen yaz değişti.

Mike Arogbonlo, daha önce Teksas'ın güçlü Duncanville Lisesi'nde oyun kurucu koçu olarak görev yaptıktan sonra Mayıs ayında Mayde Creek'in baş antrenörü olarak işe alındı. Yeni yardımcı antrenörlerinden bazıları hiç vakit kaybetmeden ona 1 Numaralı Öncelik'i bildirdi.

Arogbonlo, Haastrup hakkında şunları söyledi: “Antrenör ekibinin bana söylediği ilk şey, harika görünen ve hızlı olan bu çocuğun ortaya çıkmasını sağlayabilirsem (ne kadar büyük olacağıydı) – o harika bir atlet” dedi. “'Tamam' dedim. Gidip onu buldum ve konuşmaya başladık.”

Haastrup ve Arogbonlo kısa sürede anlaştılar ve ailelerinin Nijeryalı kökenleri sayesinde arkadaş oldular. Haastrup, önceki görevlerinde kibirli beş yıldızlı oyuncularla vakit geçirmiş olan Arogbonlo'nun takdir ettiği bir masumiyet yayıyordu. Her şeyden önce Haastrup öğrenmeye istekliydi ve bilmediğini kabul etmekte hiç sorun yaşamıyordu.

Arogbonlo, “Bu sizi bir nevi temel bilgilere geri döndürüyor” dedi. “Birçok sorusu vardı: 'İlk yenilgi nedir?' Aşağı işareti nerede? Savunma sonu nedir ve savunma sonu ile dış savunma oyuncusu arasındaki fark nedir? Bu konuda hiçbir şey bilmiyordu. Ama o bir sünger gibiydi ve alabildiği her şeyi emdi.”

Wilson, Mayde Creek koçlarının Haastrup için oyunu mümkün olduğu kadar basitleştirmesi gerektiğini fark etti. Fırsat buldukça futbolu atletizmle birleştirmeye karar verdi. D-yan hakem pozisyonundan patlamak demiryolu bloklarından atlamak gibiydi. Haastrup'un koşularda kullandığı hızın aynısı onu oyun kurucuya da ulaştıracaktı. Tek fark, Haastrup'un düz bir çizgide koşmak yerine bir virajın etrafında koşmayı öğrenmesi gerektiğiydi; Wilson onu pratikte çeşitli sekiz rakamı egzersizleriyle buna hazırladı. İkili hayalet hareketleri, boğa koşusu ve diğer temel pas atma teknikleri üzerinde çalıştı; Wilson, Haastrup'un oyunun başında favorilerini seçmesine izin verdi.

Wilson, “Onunla 'Ah, bunu uzun zaman önce geri almam gerekiyor' gibiydi” dedi. “Sanki giderek daha küçük çocuklara ders veriyorum. Sanki yeğenlerime ya da başka birine öğretiyormuşum gibi. Ama bunu seviyorum çünkü boş bir tuval gibiydi.”

Sezon başında Haastrup'un en büyük sorunu ofsayt pozisyonuydu. Pas atma tekniğine o kadar odaklanmıştı ki temelleri unuttu ve 5 yarda cezalar almaya devam etti.

“Tek bildiğim 'Aşağıya in ve topa bak, topu al'dı” dedi.

Ancak zaman geçtikçe Haastrup kendini giderek daha rahat hissetti. Sezon ortasında alışmıştı ve artık kenarda eskisi kadar sık rehberlik araması gerekmiyordu. Film çalışması sayesinde, rakip hücum oyuncularının nasıl ayak bastığını ve sonuçta yararlanabileceği karşı hamleleri nasıl geliştirdiğini tespit edebildi.

Mayde Creek sezonda sadece 5-5 kazandı, ancak Haastrup, Texas lise futbolunun Sınıf 6A seviyesinde oynarken 20 mağlubiyet ve dokuz çuvalla maçı tamamladı.

Arogbonlo, “Bazıları (kolejler) temkinliydi” dedi. “Ona teklif etmeden önce iki veya üç oyun oynamasını görmek istediler.

“Asıl soru her zaman şuydu: '6-3 mü yoksa 6-4 mü?' Ben de antrenörlere 'Onun ne olduğu umurumda değil' derdim. O, 10,7 boyunda, 240 pound ağırlığında bir koşucu. Bu kaçırılmayacak bir ihtimal (olasılık) çünkü en kötü senaryo onun özel takımlarla oynamasıdır.'”

Arogbonlo, bir üniversite koçundan Haastrup hakkında her gün bir veya iki telefon aldığını ve Haastrup'un hangi programların tarihsel olarak en başarılı, hangi konferansların en rekabetçi olduğu konusunda fikir sahibi olmaya başladığını söyledi. Okulun işe alım koordinatörü Wilson, süreç boyunca Haastrup'a rehberlik etti ve onu içgüdülerine güvenmeye teşvik etti.

Haastrup'un koçları onun kararının sonuna kadar geçerli olacağına inanıyor.

Sonunda tıp okuyup ortopedi cerrahı olmak isteyen Haastrup için akademisyenler önemli. 19 yaşındaki kız kardeşi Texas A&M'de sinir bilimi okuyor.

Kalkınma da kararın önemli bir parçası olacak.

“Çünkü bu sporda çok yeniyim” dedi, “bu kesinlikle hayatımda vereceğim en önemli kararlardan biri olacak.”

Genç yeteneklerin genellikle sekizinci veya dokuzuncu sınıfa kadar tanınmadığı üniversite futbolu dünyasında Haastrup'un hikayesi nadirdir.

Wilson, “Futbol sizi asla gitmeyi düşünmediğiniz yerlere götürebilir” dedi.

Haastrup'un durumunda o daha yeni başlıyor.

Arogbonlo, “(Onu kim alırsa alsın), birçok faydası olan bir çocuğa sahip olacak” dedi. “Sanırım daha fazla zamanla, beslenmeyle, bir sonraki seviyedeki antrenman masasıyla ve antrenör kadrosuyla muazzam bir büyüme bekliyorum. Onun gerçekten bir Pazar oyuncusu olduğunu düşünüyorum. Bence o öyle bir çocuk ki.

“Tanrı bir futbolcu yaratabilseydi Tobi'yi yaratırdı.”

(Fotoğraf Jimmie Aggison / The Houston Defender'ın izniyle)