İlk aktif eşcinsel profesyonel tenis oyuncusu Joao Lucas Reis da Silva az önce bir selfie yayınladı

semaver

New member
7 Aralık Cumartesi günü, 24 yaşındaki profesyonel tenis oyuncusu Joao Lucas Reis da Silva, bugünlerde herkesin yaptığı neredeyse en normal şeyi yaptı. Instagram'da bir çift selfie yayınladı.

Partnerinin doğum günüydü, bu yüzden Rio de Janeiro'da su kenarında poz verdikleri sevimli bir atlıkarınca yayınladı. “Seni çok seviyorum” diye yazdı. Bu gönderi onu çığır açan ilk eşcinsel profesyonel tenis oyuncusu yaptı ama o sadece partnerine mutlu bir doğum günü diledi.

Reis da Silva, “Bunu düşünmedim… Sadece onunla bir fotoğraf paylaşmak istedim” dedi Sporcu Pazar günü São Paolo'dan, tesadüfen tenis tarihinin bir parçası haline gelmesinden bu yana ilk uluslararası röportajında.

Yaklaşık bir saat önce, dört yıl aradan sonra ilk kez bir turnuvayı kazanmış, Daniel Dutra da Silva'yı 7-5, 1-6, 6-4'lük setlerle mağlup etmiş, Procopio Kupası'nı garantilemiş ve Rio Open'a katılma hakkını elde etmişti. Son iki yıldır yarıştığı ATP 500 etkinliği. Dünyanın 367 numarası için fena günler değil.

“Çılgın bir haftaydı ama sonunda mükemmeldi” dedi. Sakatlığı nedeniyle iki uzun aranın ardından 24 yaşındaki oyuncu, son zamanlarda hayatının en iyi tenisini oynadığını, Şili'deki bir turnuvada yarı finale çıktığını ve ardından São Paulo'da şampiyonluk için mücadele ettiğini söyledi. Tenis dünyasının onu daha önce hiç görülmemiş bir şekilde izlediğini hissetse bile.

Herhangi bir baskı hissetmedim dedi. “Mutluydum. Burada yanımda arkadaşım da vardı. Beni destekledi. Bütün ekibim buradaydı.”

Kadınlar tenis turunda eşcinsel olmayan çok sayıda oyuncu yer aldı; bunların arasında tüm zamanların en iyileri Billie Jean King ve toplamda 98 Grand Slam tek ve çift şampiyonluğu kazanan Martina Navratilova da vardı.

Erkekler tenisinde ise işler farklıydı. 1920'lerde tenise hakim olan Amerikalı yıldız Bill Tilden, 1948 tarihli My Story: A Champion's Memoirs adlı kitabı dışında hiçbir zaman cinselliği hakkında kamuya açık bir şekilde konuşmadı. 2000'li yıllarda oynayan ve kariyerinin zirvesine dünya 57. numarası olarak ulaşan Brian Vahaly ve 1980'lerde turneye çıkan Bobby Blair, profesyonel tenisi bıraktıktan sonra emekli oldular.

Reis da Silva Pazar günü yaptığı açıklamada, ailesine ve arkadaşlarına beş yıl önce eşcinsel olduğunu söylediğini söyledi. “Önceden zordu” diye açıkladı.

“Koçlarıma ve arkadaşlarıma kendim hakkında pek bir şey anlatamadım. Kendimi sevmeye çalıştığımda durum farklıydı. Hayatımı değiştirdi, her şeyi değiştirdi, ailemle ve koçlarımla olan ilişkimi değiştirdi.”

Bir yıldan fazla bir süre önce Reis da Silva, Brezilyalı aktör ve model Gui Sampaio Ricardo'ya aşık oldu. Daha sonra Ricardo'nun doğum günü 2024'e yaklaştı ve Reis da Silva 24 yaşındakilerin yaptığını yaptı.

“'Aman Tanrım, bugün erkek arkadaşımın doğum günü' diye düşündüm. Mutlu yıllar gibi. Seni seviyorum.' Ve sonra bum!

“Bu benim için o kadar normaldi ki, bunun hakkında düşünmedim.”

Tenis dünyasının içinden ve dışından büyük isimlerden haberler ve destek yağdı. Brezilya'nın büyük müzik yıldızı Lulu Santos ona bir mesaj gönderdi. Brezilya'nın şu anki 1 numarası Thiago Monteiro, gönderiye kalp emojisi ekledi. 2016 Rio Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan eşcinsel Brezilyalı jimnastikçi Diego Hypolito'dan bir beğeni aldı.

Böylece, Brezilya'nın kuzeydoğusundaki bir sahil kenti olan Recife'den pek tanınmayan bu oyuncu, bir spor ve kültür ikonu haline geldi. Bazı olumsuz tepkiler beklediğini ancak tepkilerin “yüzde 99,9 olumlu” olduğunu söyledi.

“İnsanların bana saygı duyması, bana bakması, belki de bana hayran olması beni gerçekten çok mutlu ediyor” dedi.

Joao Lucas Reis da Silva, Brezilya'nın São Paolo kentinde Procopio Kupası'nı kazanma yolunda ilerliyor. (Joao Pires / fotoğraf atlama)

2018'de The Telegraph'a verdiği röportajda Vahaly, soyunma odasında diğer oyunculardan homofobik yorumlar duyduğunu ve bunu “kültürün bir parçası” olarak tanımladığını söyledi. “'Tebrikler' diyebileceğimiz ve ardından hızla devam edebileceğimiz bir zaman olmasını umduğunu” sözlerine ekledi. “İnsanların kendilerini cinsellikleriyle tanımlamalarını aşmamız gerekiyor.”

Vahaly'nin Amerika Açık'ta onurlandırıldığını bildiğini söyleyen Reis da Silva (2025'ten itibaren USTA başkanı olacak), 18 yaşında olduğunu ve spor salonunda birisinin saldırgan bir şey söylediğini duyduğunu hatırlıyor.

“Soyunma odalarında ve turnuvalarda her zaman beni rahatsız eden şeyler duydum” dedi.

“Fakat herkese eşcinsel olduğumu ve insanların bunu bildiğini anlatmaya başladığımda bunları söylemeyi bıraktılar. Sanki kendilerine yakın olan eşcinsel birine daha çok saygı duyuyorlar. Reis da Silva, “Boktan yorumlar yapmayı bırakın” dedi.

“Belki de bu, bunu durdurmak için büyük bir şey; eğer insanlar zirvede eşcinsel olan birini görürse işler değişebilir. İnsanlar kendilerine zarar vermemesi gereken şeyleri söylemeyi bırakabilirler.”

Yakın zamanda emekli olan ve fizyoterapist Emilie Vermeiren ile evli olan eski dünya 37 numaralı Alison Van Uytvanck, soyunma odasında hiçbir zaman olumsuz yorum almadığını söyledi. Van Uytvanck bu yılın başlarında verdiği bir röportajda şunları söyledi: Sporcu ATP Turu'nda henüz aktif bir erkek oyuncunun bulunmamasının “bir şekilde şaşırtıcı” olduğunu söyledi.

“Eğer sadece bir oyuncu, örneğin en iyi 100 oyuncudan biri bu konu hakkında açıkça konuşsaydı, diğerlerinin de konuyu açması daha kolay olurdu.”

daha derine git

Daha derine git

“Artık biraz daha nefes alabiliyorum”: Alison Van Uytvanck tenis ve Grand Slam korkularından sonraki hayatını anlatıyor

Reis da Silva, sporda bir rol model görmenin kendisi için büyük fark yarattığını söyledi.

“16, 15 yaşlarımda kendimi kabul etmekte zorlandım.

“Belki de birisi oynasaydı ve 'Ben eşcinselim, buradayım, büyük turnuvalara katılıyorum' deseydi kendimi kabul etmem ve sevmem daha kolay olurdu. İnsanlar bana bunu söyledi. İnsanlar bana hayran olduklarını söyledi. İnsanlara ilham verdiğimi. Bu benim ve onun için çok önemli.

“Büyük eşcinsel tenis oyuncusu olarak anılmakta hiçbir sorunum yok” dedi, “ama her zaman bunun hakkında konuşmak istemiyorum, anlıyor musun?

“Çok fazla ilgi göreceğimi biliyorum.”

Tenisçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Reis da Silva, üç yaşında topa vurmaya başladığını söyledi. Kendisinden altı yaş büyük olan ağabeyinin izinden giderek gençlerde yarıştı. Reis da Silva, küçük bir çocukken tenise o kadar takıntılıydı ki, babası ona eve gitme zamanının geldiğini söylediğinde ağladı.

10 yaşında ulusal düzeyde yarışmaya başladı ve 13 yaşında evinden ayrılarak São Paulo'ya gitti; burada yedi yıl boyunca yaşadı ve eğitim aldı, ardından Rio de Janeiro'ya taşındı. Reis da Silva filelere hücum etmek yerine taban çizgisinden mücadele etmeyi tercih ediyor ve servis karşılığını ve backhand'ini en büyük silahları olarak değerlendiriyor.

“Servis kırmayı seviyorum” dedi. “Topun üzerinde kalmayı, forehand'imde agresif olmayı ve büyük rallilerde oynamayı seviyorum.”

Güney Amerika'nın yanı sıra ABD, Avrupa ve Avustralya'da da yarıştı ve genç olarak Grand Slam'lerde yer aldı. São Paulo'daki galibiyetin ardından, doğal havuzları ve beyaz kumlarıyla bilinen sahil kasabası Porto de Galinhas'ta arkadaşıyla birkaç günlük tatil de dahil olmak üzere bir hafta izin almayı planlıyor. Daha sonra Noel'i arkadaşının ailesiyle birlikte ülkenin merkezinde, başkent Brasilia yakınlarındaki küçük bir kasaba olan Goiania'da geçirecek.

Joao Lucas Reis da Silva, 2018 Wimbledon tek erkeklerde en sevdiği şutu attı. (Michael Steele/Getty Images)

Daha sonra bazı Challenger turnuvalarının (ATP Turunun bir alt kademesi) hazırlıklarına başlamak üzere Rio'ya dönecek ve Şubat ayında Güney Amerika ATP Turu Swing ve Rio Açık'a gidecek. 2025 için en büyük hedefi Roland Garros eleme turnuvasına katılmak ve istediği tenis hayatını kurmak.

Umutla, “Bu bireysel bir spor, dolayısıyla ne istersen olabilirsin” dedi. “Herkes seni kabul edecek.”

(En üstteki fotoğraf: Joao Pires / Photojump)