3.1 milyar dolarlık Chelsea satışından elde edilen gelir Ukrayna’daki savaş kurbanlarına ulaşmadı

semaver

New member
Bu, bir futbol takımı için ödenen en yüksek bedeldi ve bir dönem dünyanın herhangi bir yerinde bir spor takımı için ödenen en yüksek bedeldi. Ve muazzam gelir, tüm zamanların en büyük insani hayır kurumlarından birini yaratmaya devam edecekti.

Ancak Birleşik Krallık hükümetinin Rus oligark sahibi Roman Abramovich’e yaptırım uygulaması sonrasında Chelsea FC’nin zorunlu satışından 13 ay sonra, hayır kurumu henüz kurulmadı ve 3,1 milyar doların (2,5 milyar sterlin) bir kuruşunu bile ödemedi. kullanım amacı: Ukrayna’daki savaş kurbanlarına yardım.

Programın çok gerisinde olan ve henüz adı açıklanmayan hayır kurumuna liderlik etmesi için seçilen kişi, çabalarını “bürokratik bir bataklığa saplanmış” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Birleşik Krallık Komitesi’nin eski icra direktörü Mike Penrose, İngiliz yetkililerle aylarca süren görüşmelerin, savaşın tüm hızıyla devam etmesine ve desteğe duyulan ihtiyacın yalnızca artmasına rağmen, şimdiye kadar bir atılımın uzaktan yakınından bile geçmediğini söyledi. hayır kurumunu yönetmek için işe alınan kişi. Bloke edilmiş bir banka hesabından hayır kurumuna herhangi bir para aktarılmadan önce, paranın Rusya’ya veya Abramoviç’e gitmediğinden emin olmak için hükümetin onayı gerekir.


Anlaşmazlığın merkezinde, fonların dağıtımı konusunda Avrupa Birliği ile yapılan bir anlaşmadan kaynaklanan bir kararnameyle, hükümetin herhangi bir paranın yalnızca Ukrayna sınırları içinde harcanması konusundaki ısrarı yatıyor. Abramovich, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden birkaç yıl önce belirsiz koşullar altında Portekiz vatandaşlığı aldı.

Diğer STK’lar tarafından desteklenen Penrose, Ukrayna’daki savaş kurbanları için yapılan harcamalara getirilen kısıtlamaların, hayır kurumunun savaştan doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen milyonlarca insana yardım etmesine izin vermeyeceğini söyledi; bu grup, komşu ülkelerde yaşayan mülteciler kadar farklı. Ukrayna tahıl kıtlığı nedeniyle açlıktan ölen Somali gibi ülkelerde Ukrayna ve Afrika Boynuzu halkı.

Penrose bir telefon görüşmesinde “Mevcut koşullar altında onlara yardımcı olamadık” dedi.

İngiliz yetkililer, satıştan elde edilecek gelirin Rusya’ya gideceğinden veya Rus işgalinden kısa bir süre sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir V Putin ile on yıllardır “yakın bir ilişki” içinde olduğuna inanılan Abramovich’e geri döneceğinden korkuyor. Abramovich 2003’te Chelsea’ye ilk katıldığında veya sonraki yirmi yılı takıma yüz milyonlarca dolar akıtarak ve onu ülkenin en iyi futbol kulüplerinden biri haline getirerek geçirdiğinde, erkekler arasındaki ilişki İngilizler için bir sorun değildi. dünyayı yapmak

Abramovich hayır kurumunu ilk olarak geçen yıl kulübü satışa çıkardığında önerdi.

Hükümet, 30 Mayıs’ta Chelsea’nin ABD merkezli bir şirkete satışına izin verdiğinde, “Roman Abramovich’in Chelsea Futbol Kulübü’nün satışından hiçbir şekilde menfaat sağlamamasını ve bu satışlardan elde edilecek Gelirin Ukrayna’da insani amaçlar için kullanılıyor.”


“Ayrıca Maliye Bakanlığı, bu gelirlerin yalnızca Ukrayna’da insani amaçlar için kullanılmasını sağlayan bir lisans verecektir. Birleşik Krallık, böyle bir lisans başvurusunu değerlendirmek ve gelirleri belirlemek için Portekiz Hükümeti ve Avrupa Komisyonu ile yakın bir şekilde çalışacaktır.”


Penrose, bu konumun yalnızca hayır kurumunun tasarlandığı ruhu değil, aynı zamanda yasayı da baltaladığını söyledi.

“İhtiyacımız olan tek şey, biraz cesaret ve İngiliz hükümetinin doğru şeyi yapacağımız ve Ukrayna savaşının tüm kurbanlarına yardım edeceğimiz ve bunu Ruslara ve Rusya’ya bırakamayacağımızı çok iyi bildiğimiz pozisyonu.” ya da herhangi bir şey, hangi insanlar endişe edebilir” dedi.

Kamuoyunda, hükümet gecikme hakkında yorum yapmak konusunda büyük ölçüde isteksizdi. Geçenlerde İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly sorulduğunda, “Serbest bırakılan paranın yalnızca amaçlanan alıcılara gittiğinden emin olmak istiyoruz. Durumun böyle olduğuna dair tam güvenceye ihtiyacım var” dedi.

Geçen yılki satış sırasında, Chelsea’nin bazı teklif sahipleri, Abramovich’in fonların Ukrayna savaşının “tüm kurbanlarına” fayda sağlayacağını söylediği yeni vakfın kurulmasına gitmesi şartıyla ilgili endişelerini de dile getirdiler.

Penrose, ileri geri aylar boyunca yetkililerle iletişim kurdu, ancak Cleverly veya diğer bakanlarla iletişim kurmadı – çok siyasi görünen bir durumda bürokratik çıkmazı kırmanın anahtarının elinde olacağına inandığı yetkililer.

“Bu biraz sinirlendiğim bir şey,” dedi. “Sorumlu bakanlarla defalarca telefon görüşmesi talebinde bulunduk. Ve “Evet, evet, evet” deyip duruyorlar ve biz asla anlamıyoruz. Ve öncelikleri mi yoksa sorundan mı kaçıyorlar bilmiyorum.”


Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yalnızca fonların hala dondurulduğunu ve vakfa serbest bırakılması için yeni bir izin verilmesi gerektiğini söyleyecektir.

Ancak sadece Penrose ve vakıfla bağlantılı çalışanlar değil, aynı zamanda paranın potansiyel alıcıları da İngiliz hükümetine baskı yapıyor.

Save the Children’ın Birleşik Krallık çatışma ve insani yardım politikası başkanı James Denselow, “Chelsea’nin birkaç hafta içinde satılabilmesi çok saçma, ancak çok ihtiyaç duyulan fonları serbest bırakmaya gelince, yabani otların arasında sıkışıp kalıyorlar” dedi.

Penrose’un fonların nereye ve nasıl harcanması gerektiğine ilişkin değerlendirmesini destekledi. Denselow, “Ukrayna’daki savaşın sonuçları sınırlarında bitmiyor” dedi.

Yorumlar, Londra’nın Ukrayna’nın toparlanmasını tartışmak üzere İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın ve ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken’in de katılacağı üst düzey bir uluslararası konferansa ev sahipliği yaptığı hafta geldi. Penrose, etkinliğin vakfın durdurulan fonlarının serbest bırakılmasına yeniden aciliyet kazandırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Denselow, fonların amaçlanan insani ihtiyaçlar yerine yeniden inşa maliyetleri için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Küresel yardım kuruluşu Oxfam da açmazı kırmak için baskı yapıyor. Oxfam İngiltere’nin politika başkanı Pauline Chetcuti, en acil ihtiyaçların Ukrayna’daki çatışmayla bağlantılı gıda kıtlığı çeken bazı Afrika ülkelerinde olduğunu söyledi.

Chetcuti, “Umarım parayı alıkoyan ve gönüllü olarak Güney Sudan veya Somali’deki ailelerin bir sonraki öğünlerini almalarını engelleyen bir politika yoktur.” dedi. “Çirkin ve skandal olurdu.”